Herkenbare situaties voor als je bang bent voor spinnen

You're not alone

bang-geschokt-scream-film
Getty Images

In 2008 kwam de film Asterix en de Olympische Spelen uit. De film an sich is al niet bepaald een Oscar-nominatie waard, maar er is één scène die m'n leven voorgoed veranderd (zeg maar gerust 'verpest') heeft: het moment waarop de held van het verhaal, Asterix, in een bad vol vogelspinnen terecht komt en de zespotige beesten doorslikt. Je raadt het al: mijn spinnenfobie werd geboren.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ben je net als ik bang voor spinnen? Dan herken je deze situaties vast en zeker:

 1. Een spin zien is eng. Een spin niet meer zien is nog honderd keer enger. Hangt-ie boven je? Is-ie in je bed gekropen? Wacht-ie om toe te slaan? JE WEET HET GEWOON NIET.

 2. Niet alleen spinnen, maar ook foto’s van spinnen zijn eng. Waarom denk je dat ik boven dit artikel géén spinnenfoto geplaatst heb? En video's van spinnen zijn nóg erger. Thanks so much Instagram, voor die filter waarin er een vogelspin over je gezicht loopt. Heel fijn.

 3. Dat moment waarop mensen zeggen ‘ze doen je niks hoor’ en ‘het is niet alsof je er dood aan gaat’. NOU. Heel, héél lang geleden waren alle spinnen wél dodelijk en dat gegeven zit biologisch geprogrammeerd in mensen. Met andere woorden: bang zijn voor spinnen is een overlevingstool die we hebben overgenomen van vroeger. Dus.

 4. 'Leuke' feitjes over spinnen ('wist je dat spinnen altijd in tweetallen komen?' en 'je wil niet weten hoeveel spinnen je in je slaap opeet') worden niet - ik herhaal NIET - gewaardeerd.

 5. Die gedachte die je hebt wanneer je in een auto rijdt: "Als er nu een spin in deze auto zou zitten zou ik sowieso in paniek raken, de controle over het stuur verliezen, de auto crashen en doodgaan. Wat nou spinnen zijn niet dodelijk?"

 6. Alle plekken waar ooit een enorme spin heeft gezeten, zijn geruïneerd voor het leven. Sterker nog, als het even kan, vermijd je die plekken gewoon helemaal. 'Zou je een fles cola uit de kelder willen halen?' 'Nee mam, daar zitten spinnen.'

 7. Je schakelt de hulp in van je vader, huisgenoot, vriend(in), de pizzabezorger - ANYONE die beschikbaar is - om de spin op te ruimen of te doden (sorry natuur, maar als je ze levend buiten zet, kunnen ze terug kruipen en wraak nemen!). Tip van een ervaringsdeskundige (ik dus): sluit een deal met je huisgenoot. Als zij altijd je spinnen opruimt, mag ze onbeperkt haar nagels lakken met behulp van jouw uitgebreide nagellakcollectie. Win-win!

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Feel Good