Columniste Eline over ‘Black Fri-Nay’

"Ik laat me altijd verleiden tot een aankoop die ik niet nodig heb, een slow cooker pan bijvoorbeeld"

Black-friday-column
Margo OvcharenkoGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Black Friday Sale

Het is weer de tijd van het jaar: mijn inbox stroomt vol met mailtjes van merken en bedrijven die hun Black Friday Sale aankondigen. In mijn herinnering was het altijd één dag maar die lijkt inmiddels uitgebreid te zijn tot een hele week: Black Friday Week, dus. 30% korting! Mis het niet! Shop NU! Met elk mailtje wat ik open word ik hebberiger. Maar toch denk ik dat ik hem even aan me voorbij laat gaan dit jaar.

"Op een of andere manier lijken nou juist die items nooit in de sale te gaan"

Uiteraard heb ik niets tegen shoppen met korting, sterker nog, blijer kun je me bijna niet maken. Wat is er mooier dan als je al maanden ergens op zit te azen en je het uiteindelijk kunt kopen voor veel minder dan de originele prijs? Echter, op een of andere manier lijken nou juist die items nooit in de sale te gaan. In plaats daarvan laat ik me tijdens Black Friday meestal verleiden tot een aankoop die ik totaal niet nodig heb. Een slow cooker pan die ongebruikt in de kast blijft staan bijvoorbeeld.

Uit huis getakeld

Laatst heb ik, na er heel lang tegenop te hebben gezien, mijn zolder opgeruimd. Het was echt ongelofelijk en bijna gênant wat een meuk daar vandaan kwam. Tien jaar oude USB-kabels, een doorgezakte stoel, stapels en stapels stoffige boeken – allemaal spullen waar ik me jaar na jaar aan vast had geklampt met de gedachte: misschien heb ik het ooit nog eens nodig. Guess what: het meeste had er jaren gelegen zonder dat iemand ernaar om had gekeken. Toen ik al die zooi in een vuilcontainer gooide leek er een last van me af te vallen waarvan ik niet eens wist dat die er was. Ken je het programma Hoarding: Buried Alive op TLC? Daarin worden mensen die LETTERLIJK bedolven worden door spullen uit huis getakeld, met in hun armen een kapotte dvd-speler geklemd, terwijl ze roepen: “maar misschien komt ‘ie ooit nog eens van pas!” Confronterend? Nogal ja.

Waardeer en repareer

Wekelijks wordt in Nederland 10,9 miljoen kilo elektrische apparaten en textiel (lees: kleding) afgedankt. Terwijl ze ook makkelijk gerepareerd hadden kunnen worden of nog beter, überhaupt niet gekocht. Eerlijk is eerlijk: ik ben absoluut geen repareerwonder. Maar liet ik voorheen nog weleens een kapot kledingstuk op de plank liggen om “ooit nog eens te repareren”, breng ik het nu gewoon linea recta naar mijn lieve kleermaker. Ik heb namelijk twee linkerhanden en nul geduld en daar heb ik me bij neergelegd. Ik kan het niet/heb er geen zin in, het is zijn vak, klaar is Kees.

"Misschien kunnen we drie keer nadenken voordat we iets kopen"

De laatste tijd doe ik mijn best om de lokroep van het winkelen te weerstaan, al kan ik nu al voorspellen dat de decembermaand een uitdaging wordt. En dat is oké. Een beetje shoppen mag, vind ik, helemaal met de feestdagen. Het gaat erom dat we de rest van het jaar allemaal doen wat we kunnen om die afvalberg beetje bij beetje te doen slinken. En misschien drie keer nadenken voordat we deze Black Friday Week weer iets kopen wat we niet nodig hebben.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good