‘Ik kan niet wachten tot de grote-mensenkeuken à 12.000 euro er staat’

‘Ik kan niet wachten tot de grote-mensenkeuken à 12.000 euro er staat’

multiple gold bars placed in a pattern on a colored background
Daniel GrizeljGetty Images

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In deze rubriek doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze keer: freelance mondhygiënist Fransisca Leutscher.

Klusjes en karweitjes doen voor geld

“Ik kom uit een groot, hecht gezin, en we hadden het financieel goed. Maar dat betekende niet dat ik alles kreeg wat ik vroeg. Ik deed klusjes en karweitjes voor geld. Werken in de tuin, boodschappen halen, de afwas: álles om die Nintendo DS te kunnen kopen. Zo leerde ik geld te waarderen en ermee om te gaan. Dat laatste zie ik terug in de voorlopige aanslag van mijn inkomstenbelasting – die ik elke maand trouw betaal. Dan hoef ik aan het einde van het jaar tenminste niet in een keer duizenden euro’s te betalen. Opluchting!”

Een grote-mensenkeuken aanschaffen

“Mijn vriend en ik houden van uren kokkerellen, lekker eten en alle gezelligheid die daarbij komt kijken. De huidige keuken heeft z’n beste tijd gehad. We kunnen niet wachten totdat de grotemensen-keuken à 12.000 euro er staat en we vrienden kunnen uitnodigen voor etentjes bij ons thuis. Tot die tijd eet ik vaak buiten de deur, gelukkig mag ik altijd aanschuiven bij Salmuera of Roses by Sal – de Amsterdamse restaurants van mijn vriend en zijn broer.”

Pensioen opbouwen als zzp’er

“Ik bouw als zzp’er geen pensioen op. Ik maak dan ook gebruik van Bright Pensioen, waaraan ik elke maand 250 euro afdraag. Daarbij zet ik 250 euro per maand opzij voor eventuele onvoorziene kosten én gaat er maandelijks zo’n 250 euro naar mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hoge ‘spaarlasten’, maar liever nu mijn zaakjes op orde, dan dat ik later in de problemen kom.”

Geld besparen: slimmer boodschappen doen

“Ik suck in boodschappen doen! Ik maak geen lijstjes. Dus: ik koop altijd te veel. Waardoor ik eten weggooi. Zonde! En ik vergeet altijd dat product dat ik juist wel nodig heb. Ik geef 250 tot 300 euro per maand uit aan boodschappen, inclusief schoonmaakspullen en koffie/ontbijtjes onderweg naar werk. Belachelijk veel! Een gemeenschappelijke rekening voor de boodschappen én gerichter inslaan zijn de oplossing, gok ik.”

Dit zijn de maandlasten van freelance mondhygiëniste Fransisca

Wie Fransisca Leutscher (27)
Beroep freelance mondhygiënist
Salaris € 3500 netto
Woont samen in Amsterdam met haar vriend
Huur betaalt € 600 per maand aan haar vriend (ze wonen in zijn koophuis)
Huishoudpotje € 950 tot € 1000: zorgkosten, telefoonabonnement, sportabonnement, boodschappen, pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekering (G/W/L en internet betaalt haar vriend)
Beauty en kleding€ 150
Sparen € 250
Etentjes € 300
Goede doelen € 50 per jaar (dit zijn eenmalige giften, verspreid over het jaar)

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good