Zó beantwoord je ongemakkelijke vragen tijdens het kerstdiner

Inclusief vlijmscherpe antwoorden van de meiden van DAMN, HONEY! #zipthelip

food, meal, dishware, dish, plate, platter, cuisine, tablecloth, tableware, brunch,
Glamour

De kerstdagen lonken en dat brengt naast gezelligheid, cadeaus (!), lekker eten en kiekjes voor de kerstboom ook wat minder leuke dingen met zich mee... Zoals: ongemakkelijke vragen tijdens het kerstdiner bijvoorbeeld. Van je onvolwassen oom (''Hallo, heb je nou al een vriend?') tot je rotneef (''Zo, ben je aangekomen?'') of - ergst - je schoonloeder (''Ehm, is je jurkje niet te kort?'').

Ongemakkelijke vragen kerstdiner

Wij wapenen je alvast tegen een aantal irritante, beschamende en confronterende vragen die op de één of andere manier altijd aanbod komen aan de kersttafel. En daar blijft het niet bij, want onze vriendinnen Marie Lotte en Nydia van DAMN, HONEY (zij schreven het boek 'Heb je nou al een vriend?': dat vol staat met dit soort rake comebacks, inclusief hoofdstuk 'Kerst met de fam') trakteren je ook nog 'es op vlijmscherpe antwoorden waarmee je ieders mond weet te snoeren. Uitproberen!

1. ''Zo, ben je aangekomen?'' versus ''Meid, wat ben je dun!''

God mag weten waarom, maar familieleden denken dat zij het recht hebben om je op je gewicht en lichaam aan te spreken. En dat dit - uitgerekend tijdens het kerstdiner - ook niet subtiel hoeft. Well, think again.

Zó zouden Marie Lotte en Nydia reageren:

- Geen idee, ik hou me liever bezig met de kwantumtheorie.
- Het is voor mij geen onderwerp! Hup, weg klaar.
- Bemoei je met je eigen lichaam (tegen je bemoeial van een zus, niet tegen je oma!)
- Ik hoop het zo! Ik probeer me te kwalificeren voor een hogere gewichtsklasse judo.

2. ''Ehm, is je jurkje niet te kort''

Of: nog erger, dank ma (of schoonloeder), ''Je bent nu zelf een moeder, dan draag je toch niet zo'n kort jurkje?''. Gevolgd door ''Heb je het niet koud?''. Om deze opmerkingen kun je het beste gewoon lachen.

En na de lachbui geef je, als het aan Marie Lotte en Nydia ligt, een van deze reacties:

- Oja zeker, sexy hé? Ik zit zo lekker in mijn vel de laatste tijd. Ik vind het HEERLIJK om mijn lekkere lichaam aan de wereld te laten zien. Omarm het! En: niet bang zijn voor de eventuele tweede opmerking.
- Dat is moeilijk voor je hé, dat ik mijn lichaam zo laat zien. Zo leg je het bij de ander, dat werkt heel goed. Tried and tested.

Wat ook kan en vooral heul leuk is:

- Zoek een gifje wat je na kan doen. Gebruik de zoekterm ‘shock’ of ‘disgust’ en oefen op de gezichtsuitdrukking. Na de stare down ga je door op iets anders alsof er niets gebeurd is.

3. ''Hallo! Heb je nou al een vriend?''

Misschien wel de ergste (en meest voorkomende) vraag die je krijgt tijdens het kerstdiner. Het lijkt wel of jouw familie (of vriendengroep) bang is dat je voor eens en altijd alleen blijft. En dat terwijl jij geniet van je happy single life (en erop los date, sekst). Wat weten zij nou!

Voordat Marie Lotte en Nydia 'taken' waren hebben ze deze vraag als volgt beantwoord:

- Daar ben ik helaas te knap/lesbisch/intelligent/geestig/leuk voor
- Ik wacht op een hele rijke, liefst een tachtiger. Morgen weer langs het bejaardenhuis om de nieuwe aanwas te bekijken. Fingers crossed!
- Heb je nou al enig maatschappelijk inzicht waardoor je beseft dat deze vraag hartstikke invasief is?

4. ''Doe je effe rustig aan met de wijn?''

Are you kidding me, us? Het is de gelukkigste tijd van het jaar en dan moet je lekker zelf weten wat je doet en dus ook drinkt. Wijn, vodka, gin tonic of alleen gin, who cares.

Zo dealen Marie Lotte en Nydia met déze ongepaste vraag:

- Huh, hoezo? GRATIS DRANK! Je weet dat de drank gratis is hé?
- Doe jij effe rustig aan met mij in de gaten houden?
- O, ik dacht dat de wijn bedoeld was om op te drinken. Maar als dat niet zo is loop ik direct even met de rest van de voorraad naar de glasbak. Zijn we er maar vanaf hè.

5. ''Wanneer haal je nou 'es je diploma?'' versus ''Wanneer krijg je nou een échte baan?''

Wat een kutvraag! Een mood killer. Het is per slot van rekening kerstvakantie, je hoeft niet aan school of werk te denken. Oplossing? Kies een superspecifiek moment in de toekomst.

Zoals Marie Lotte en Nydia bijvoorbeeld:

- Op vrijdag 7 mei 2021, om veertien minuten over drie. Kun je wat met deze info?

Goed om te weten: voor alle vragen geldt vaak zit de pijn bij jezelf. Anders reageer je niet zo bozig of geïrriteerd. Of beide. Voorbereiding is hierin het halve werk. ''Vraag jezelf af welk onderwerp (of welke onderwerpen) gevoelig zijn. En denk anderzijds, kan mij het wat schelen: als ik al 10 jaar studeer, lekker veel wijn drink of in korte jurkjes (achter de kinderwagen) rondloop. Vertrouw op je keuzes, al je keuzes. Het zijn jouw keuzes! Dan kom je het kerstdiner wel door'', aldus Marie Lotte en Nydia.

Zo houd je het kerstdiner gezellig

Extraatje: tot slot nog een aantal algemene tips. Doe er je voordeel mee!

1. Een gewaarschuwd mens telt voor twee

'Je weet vast al op welke punten er gedoe kan komen, dus bedenk onderweg naar de familie alvast wat snappy comebacks zodat die rotopmerkingen je dit jaar minder hard raken.'

2. Zorg voor afleiding

'Je komt heel vaak in een kringetje, in een praatsituatie terecht. En dat wil je niet! Oplossing? Neem een leuk spel mee of better yet: de sjoelbak! Kijk een kerstfilm, duik de keuken in of ga wandelen.'

3. Bedenk een zin waarmee je op elke shit-opmerking kunt reageren

'Waarmee je de aandacht meteen verplaatst. Dat kan een grappig zinnetje zijn of een leuk weetje. ''Hey, wist je al dat ik volgend jaar ga emigreren?''. Vaag knikken met een halve eye roll kan ook werken.'

4. Pick your battles

'Vooral als het aankomt op seksisme, racisme en/of validisme. Je kunt je wél uitspreken, ''Zo, daar ben ik het niet mee eens!'' of ''Dat is racistisch, daar wil ik het niet over hebben!'', maar pas op dat er niet een (ellenlange) discussie volgt. Het gaat vaak om zware onderwerpen en emoties kunnen hoog oplopen. Helemaal als je je familie niet vaak ziet, ze anders zijn en denken dan jij. Het laatste wat je wil is opgefockt aan tafel zitten, toch?

5. En: neem onze grote feestdagen-met-de-fam-BINGO mee

'Zo maak er voor jezelf een spelletje van! Leuk om zowel samen met je zus of broer, nichtje of tante te spelen. Kijk wie het eerst bingo heeft.'

Text, Font,
DAMN, HONEY

Meer weten? Luister dan naar 'DAMN, HONEY de podcast. Lees hier waarom-ie de moeite waard is!


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kerst