Go with the astro: astrogeografie is de nieuwste astrologie-trend

"Wil je liefde vinden? Zoek dan je Venus-lijn op."

Young Woman Stretching Outside
Ashley Armitage / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Beslissingen nemen volgens de stand van de planeten? Daten op basis van je maanteken? Doodnormaal in Los Angeles, en ook hier steeds populairder. Hetzelfde geldt voor astrogeografie, de astrologie van het reizen. Journalist Kaira van Wijk dook erin.

‘‘Are you one of them Scorpio tribe?’, vraagt een meisje mij vanuit haar hangmat, terwijl ze door haar wimpers naar me tuurt en glimlacht. Nadat we in de bergen van Noord-Italië dagenlang in complete stilte hebben geleefd (niet praten, geen WhatsApp, geen social media, zelfs geen boek lezen) is dit de eerste conversatie die ik hier heb. En ik moet eerlijk toegeven: ik voel me gezien. Ja, toevallig heb ik veel Schorpioen in mijn geboortehoroscoop – iets waar ik me pas bewust van werd toen ik een jaar geleden een uitgebreide astrologie lezing had. Daarvoor wist ik alleen dat ik was geboren onder het sterrenbeeld Maagd, met een ascendant Leeuw, en daar hield het wel mee op. Horoscopen lezen vond ik vermakelijk, maar daar bleef het bij. Totdat ik – om journalistieke beweegredenen – een reading liet doen en ik me bijzonder begrepen voelde.

'Bestel je een juice in LA, dan wordt nog net niet geïnformeerd naar je maanteken'

In westers wellnessmekka Los Angeles laten velen hun therapeut ineens links liggen om hun hart uit te storten bij een astroloog. In een ‘The New York Times’-opiniestuk vraagt een schrijver zich zelfs af of ‘astrologie soms religie is voor wie in dit soms beangstigend snelle digitale tijdperk geen religie heeft’. Sterker nog: loop je in Californië een gemiddelde juicebar binnen, dan wordt er bij je bestelling nog net niet geïnformeerd naar je moon rising, oftewel je maanteken (in mijn geval Schorpioen), dat in astrologische terminologie staat voor je ‘emotionele aard’.

Heel internet lijkt ook in de ban van sterrenwichelarij, waarbij een dubbele maansverduistering afgelopen zomer heel wat rumoer opleverde. Zo ver wil ik niet gaan, maar een leuke bezigheid vind ik het wel. Met een natuurlijke reislust (en in mijn achterhoofd altijd de vraag: wil ik niet in het buitenland wonen?) was ik bovendien geïntrigeerd toen ik in een podcast hoorde over een nieuwe trend: astrogeografie, een aftakking van astrologie, met astrologen die de geboortehoroscoop van hun cliënten analyseren om de beste locaties voor liefde, carrière en communicatie uit te pluizen.

Lezingen bij astrologen

Dus maak ik een afspraak met twee verschillende astrogeografen: Dara Dubinet, een bubbly 40 something uit Venice (LA) en de 25-jarige Alexandra Clark, die opgroeide in Santa Monica. “De kunst van astrogeografie is in de jaren zeventig ontwikkeld door astroloog Jim Lewis en gepatenteerd onder de noemer astrocartografie,” legt Clark uit. “Astrologie zelf gaat eeuwen terug, naar de Maya’s, de Egyptenaren, de beschaving van Mesopotamië. Het heeft een heel rijke historie. In de seventies kregen we voor het eerst satellietbeelden van onze planeet te zien, waar je een geboortehoroscoop overheen kon leggen.” Alexandra Clark noemt haar business locatie specifieke astrologie, terwijl Astro.com de definitie AstroClickTravel hanteert.

In principe komt het allemaal op hetzelfde neer: je geboortehoroscoop wordt als uitgangspunt genomen, die wordt gecalculeerd op basis van je exacte geboortedatum, -tijd en -plaats. “Zie dit als een snapshot van waar de hemellichamen zich bevonden toen jij werd geboren. Je blauwdruk,” zegt astroloog Dara Dubinet. Waarom ik voor twee verschillende readings ging? Ik was benieuwd of de ene astrogeograaf me net weer andere informatie zou geven dan de andere. Maar nee, de hemellichamen verschuiven na die split second waarin ik ben geboren niet meer, dus de strekking blijft hetzelfde.

'Al die overbodige materie houdt je tegen'

Dubinet en Clark hebben wel hun eigen stijl en specialisaties. Eerstgenoemde weet bijvoorbeeld ook veel af van raw food (ze heeft een YouTube kanaal waarmee ze bijna de gezonde versie van Martha Stewart lijkt), kruidentonics en feng shui. Ze adviseert mij om alle spullen de deur uit te doen waarvan de energie me tegenhoudt. Oftewel: die geen joy sparken, in de woorden van opruimgoeroe Marie Kondo. “Al die overbodige materie houdt je tegen, het blokkeert je energieveld. Je verstopt je achter je boeken,” zegt ze. Ik moet erom lachen – daar zit wel een kern van waarheid in.

Clark weet daarentegen naast astrogeografie veel af van Human Design, een nieuwere vorm van astrologie die óók populair is in LA. “Het is een mix van westerse astrologie, het chakrasysteem en I Ching, een Chinese vorm van astrologie,” aldus Clark. Maar laten we het voor nu bij de astrogeografie houden.

Wat is astrogeografie?

Dubinet legt astrogeografie als volgt uit: “Je hebt je vast weleens geweldig gevoeld op de ene plek, maar op een andere plek was je juist niet senang. Dit heeft te maken met planetaire energie. Simpel gezegd draait het om de astrologie van plaats of locatie. Waar je geboren bent, heeft een bepaalde energie en overal op de planeet kun je plekken vinden die uitdagend of ondersteunend voor je zijn. Het is heel leuk om mee te spelen. Je kunt naar oorden afreizen om jezelf onder te dompelen in een bepaalde energie. Wil je liefde vinden? Zoek dan je Venus-lijn op. Wil je gezien worden en een soort wandelende LinkedIn zijn? Kijk waar je Zon-lijnen staan.”

Na ons gesprek ontvang ik per post een elegant ingekleurde wereldkaart van Dubinet, terwijl Clark me een digitale kaart mailt waarbij ze heeft uitgeschreven wat verschillende steden voor mij betekenen. Ze heeft zes verschillende plekken voor me uitgelicht met een ‘voor jou interessante dynamiek’. Ik zie Lissabon, Los Angeles, New York, Melbourne en mijn woonplaats Amsterdam staan. Je kunt op ergere plekken verkeren. Hoe ik me voel in Amsterdam, vraagt ze tijdens ons gesprek. “Ja, goed,” antwoord ik. “Ik heb hier een heel comfortabel leven, maar tegelijkertijd verveel ik me soms ook een beetje.” Ze grijnst: “Dat hoor ik vaker van cliënten die op een Jupiter-lijn leven.

Planeet Jupiter staat voor professioneel en spiritueel succes, charisma, materiële overvloed. Maar het kan soms ook iets ‘te gemakkelijk’ aanvoelen. Zeker als je een honger hebt naar meer diepgang.” Moving on. Wat lonkt er nog meer aan de horizon? “Door delen van Engeland en Portugal, maar ook Mexico, India en Nieuw-Zeeland loopt jouw Zon-lijn.” Dit zouden locaties zijn waar ik me energieker voel, waar ik gezien word voor wie ik ben. Terwijl in New York de Maan en mijn zogenaamde dharma (zielsbestemming) terugkomt.

“Dit is geen stad waar je jaren blijft hangen, maar als je even niet meer weet wat je moet met je leven: hier kom je oog in oog te staan met je levensdoel. Het kan ook zijn dat je er een community vindt, een groep vrouwen met wie je een diepe connectie hebt.” Toevallig heb ik tijdens de eerdergenoemde retreat een aantal bijzondere New Yorkers ontmoet, met wie ik nog steeds contact heb.

Verder symboliseert elke planeet iets anders: Saturnus wordt bijvoorbeeld gezien als ‘de grote leraar’, Neptunus biedt ruimte voor ‘kunstenaars om te floreren’. Tegelijkertijd spelen er andere factoren mee, zoals hoe onder meer jouw sterrenbeeld, maanteken en ascendant alle planeetlijnen en -hoeken kruisen. Jouw astrologische wereldkaart is uniek. Draai deze voor de grap maar eens uit op Astro.com; dat plaatje ziet eruit als hogere wiskunde. Daarom heb je een goede astroloog nodig om een en ander te duiden.

Alternatieve manier van astrogeografie

Fantastisch, al dat reizen. Maar tegelijkertijd hoor ik je denken: niet zo goed voor het milieu én peperduur. “Kijk,” legt Dubinet uit “het is ook niet voor iedereen weggelegd om naar de andere kant van de wereld af te reizen, maar je kunt wel iets van die ‘energie’ meepikken.” Zij ziet de verschillende planeten als ‘voedingsstoffen’. Afhankelijk van wat je in een bepaalde periode zoekt of nodig hebt, zou je kunnen verhuizen, een yogaweekend kunnen boeken of elementen van een bepaalde plaats tot je kunnen nemen.

'Geen geld om te reizen? Eet of drink iets wat op die fijne plek groeit'

“Je kunt het ook heel praktisch insteken,” vertelt Clark haar cliënten met een gezin of vast contract die niet zomaar weg kunnen. “Communiceer bijvoorbeeld met locals daar, of eet of drink iets wat daar groeit. Denk: geroosterde Japanse hojichathee. Van voeding tot muziek en interieur: het hoeft niet zo zwart-wit te zijn.”

Met een akelig lege bankrekening googel ik even later niet naar tickets, maar naar een wallpaper van Casas na Areia, een goddelijk vakantiehuis aan de kust van Comporta, Portugal. Een beetje extra ‘zonne-energie’ in het donkere najaar is natuurlijk altijd welkom.

Dit artikel over astrogeografie verscheen in het novembernummer 2019 van Glamour. Deze maand ligt er ook weer een gloednieuw ‘He, het is oké...’-issue in de winkel, bomvol real life verhalen, interviews, het laatste fashion nieuws, alles wat je wil weten over beauty en nog véél meer. Geen zin om de deur uit te gaan? Je bestelt 'm hier online!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Astrologie