Interview Tino Martin: 'Je moet soms een dikke vette hit scoren'

What a man

Art, Collage, Photography, Room, Visual arts, Portrait, Collection, Photomontage,
Glamour

Lang bleef Tino Martin (35) onbekend bij de massa, hoewel hij zich na zijn deelname aan de ‘Soundmixshow’ in 2002 helemaal suf werkte: hij was de jongen die iedereen op zijn feest wilde hebben staan. Nu staat hij aan de top, vrij letterlijk, met zijn Top 40-hit ‘Zij weet het’. Tino vult stadions, net als zijn jeugdheld Froger. Tot en met begin februari 2020 tourt hij met zijn show ‘Liefde en geluk’ langs de Nederlandse theaters. Anke spreekt de nieuwbakken vrijgezel.

Echte naam van Tino Martin

Toch een hoogtepunt om de man te interviewen met wie ik al een jaar lang elke ochtend meezing in de auto, op weg naar kantoor. Zenuwachtig was ik niet, maar gezonde spanning kun je het wel noemen. Fotograaf Charlotte en ik zijn ruim op tijd bij Het Karaat in Amsterdam, waar het interview plaatsvindt. Tino en zijn tourmanager Michael komen netjes op tijd binnen, extra outfit mee voor de foto's, en het valt me meteen op dat-ie er heel fris uitziet voor iemand die bijna 365 dagen per jaar werkt. Tino vertelt dat dit zijn enige twee vrije dagen in een hectisch schema zijn, waarin hij dus ook tijd voor Glamour heeft gemaakt. Bonuspunten!

Vanaf wanneer ben je jezelf Tino Martin gaan noemen, en waarom?
“In 2003 nam ik mijn eerste single op bij mijn toenmalige platenmaatschappij en zij hadden bedacht dat Tino als artiestennaam het goed zou doen. Toen ben ik een tijd als Tino door het leven gegaan. Totdat mijn huidige management zo’n zeven jaar geleden zei: ‘Ja maar alleen Tino, dat is zo kaal.’ We dachten: laten we het niet heel ver zoeken of te moeilijk maken. Ik heet Eduard Martinus, vandaar Martin: sindsdien is het Tino Martin.”

Hoe gek is het dat mensen je (alleen) als Tino Martin kennen?
“Voor mij is het normaal. Alleen bij mijn ouders thuis word ik nog als Tinus (of Ties) aangesproken. Het is al bijna vijftien jaar Tino, ik stel me ook zo voor. Ik denk dat ik eerder reageer als je Tino zegt, dan wanneer je mijn echte naam gebruikt. Zelfs mijn ouders zeggen in het openbaar: ‘Tino, luister ’es.’ Zó erg is het erin geslopen dus.”

Je hebt met ‘Zij weet het’ een megahit, hoe voelt dat?
“Het nummer is al in november 2018 uitgebracht en werd in februari of maart van 2019 een hit. En dat is het nog steeds. Ongelooflijk wat er met dit nummer gebeurt. Het houdt niet op, het verveelt blijkbaar niet. Mensen blijven het draaien en erom schreeuwen. Als ik alleen al het liedje inzet tijdens een optreden, ontploft de zaal. En dat lijkt alleen maar ‘erger’ te worden. Voor een artiest is dat het mooiste wat er is man! Ik heb natuurlijk al succes gehad met eerdere liedjes. ‘Jij liet me vallen’ is daar een goed voorbeeld van. Ik noem dat een soort volkslied, dat zingen mijn fans nog net niet met hun hand op hun borst. ‘Zij weet het’ gaat nog een stap verder. Het betekent echt iets voor fans. Voor mij ook, ik zing het voor mijn overleden zus. Je hebt het als artiest heel erg nodig om eens in de zoveel tijd een dikke vette hit te scoren.”

Hoe komt het dat je dít nummer voor je zus zingt?
“Ik zat in het tv-programma ‘Beste zangers’ (in 2018, red.) en ik mocht kiezen uit een aantal liedjes van Glen Faria. Ik koos dit liedje, zonder dat ik het kende. Het origineel was heel anders, dat van mij komt in de buurt van rock, met die elektrische gitaar erin. Waarom ik het voor mijn zus heb gezongen? Omdat zij het écht weet, zij mij door en door kent, zij zo veel voor mij betekent. Ik kan het nummer nooit op de automatische piloot zingen, daarvoor heeft het te veel lading.”

Het hele interview met Tino Martin lees je in het januarinummer van Glamour dat nu in de winkels ligt. Geen zin om de deur uit de gaan? Je bestelt 'm hier online!


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good