Praat money met me! 5x financiële goede voornemens

Bovenaan beginnen dan komt het einde vanzelf in zicht!

Shelf, Text, Pink, Shelving, Font, Wall, Illustration, Design, Line, Furniture,
Daniel Grizelj

Het nieuwe jaar mét goede voornemens, denk aan: stoppen met roken, inzetten voor een goed doel, balans vinden én houden tussen werk/school en privé, is hier! Maar hoe zit het eigenlijk met jouw financiële goede voornemens?

Is het jouw #goal om nu te beginnen met je studieschuld af te lossen, deze zomer een sabbatical in te lassen (met dank aan je buffertje), aan het eind van 2020 de trotse eigenaar te zijn van een spaarrekening met tenminste twee keer (of drie keer) je bruto maandinkomen als saldo? That's the spirit! Glamour tipt vijf financiële goede voornemens.

Bovenaan beginnen, dan komt het einde vanzelf in zicht. Just sayin'.

1. Studieschuld aflossen

    De gemiddelde student heeft een studieschuld van 15.000 euro, dus je bent niet de enige! Is het tijd om je studieschuld af te lossen? Met andere woorden: heb je twee jaar geleden voor het laatst plaatsgenomen in de studiebanken en ben je met (of zonder diploma, kan ook) werkzaam? Dan begin je nú, naar draagkracht (bij de draagkrachtmeting wordt ook rekening gehouden met het inkomen van je mogelijke partner) met aflossen. Je kunt overigens altijd eerder, in de zogeheten aanloopfase, of meer aflossen dan het berekende maandbedrag. Wie weet ben je met de oudejaarstrekking in de prijzen gevallen...

    Either way, de lening moet in 15 jaar (oude stelstel) of 35 jaar worden afgelost (nieuwe stelsel sinds 2015). Bright side: als je 15 of 35 jaar later niet alles hebt afgelost, en je hebt aan alle voorwaarden voldaan, wordt het restbedrag kwijtgescholden. Hoeveel je maandelijks aan DUO moet terugbetalen, wordt bepaald door de hoogte van je schuld en van je inkomen. Dus: hoe meer je verdient en hoe hoger je schuld, hoe meer je per maand moet overboeken naar DUO.

    Tip van Glamour: gooi je studieschuld op dezelfde hoop als je andere vaste lasten, zoals: Ziggo, T-Mobile en Netflix. Zo is het onbetwistbaar dat je moét betalen. Dit betekent overigens echt niet dat het altijd even leuk is. Er zullen maanden zijn waarin je nauwelijks tot niets kon kopen of doen, maar dan zie je je studieschuld wél afnemen. And that feels good, so good!

    2. Buffer opbouwen

    Een buffer a.k.a. een financiële reserve die je kunt gebruiken om direct onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven (denk aan: je laptop die het heeft begeven of die langverwachte belastingaanslag, damn it) te betalen als ze zich voordoen.

    Tip van Glamour: sluis 10 % van je netto inkomen naar je spaarrekening. Zó vul je steeds het bufferbedrag weer aan, zonder dat je er erg in hebt. De 10 % is een streven, een advies. Minder kan natuurlijk ook.

    3. Spaardoelen formuleren

    Sparen, de een kan het beter dan de ander. We zijn nu meer op het heden (en de laatste voorjaarsmode) gericht dan op de toekomst (huisje, boompje, beestje). En we hebben vaak het gevoel nú geen geld te kunnen missen. Dus: geld moet rollen... Of toch niet?

    Geld opzij zetten is noodzakelijk! Makkelijker gezegd dan gedaan. Of: makkelijk gedaan (zodra je salaris is gestort) en makkelijk ongedaan gemaakt, rond de 15e van de maand als je platzak bent. Oplossing? Sparen met een concreet doel (bijvoorbeeld een verre reis) motiveert vaak meer dan 'zomaar' sparen. Hoe minder ver de 'beloning' voor het sparen in de toekomst ligt (déze zomer!), hoe makkelijker sparen wordt ervaren.

    Tip van Glamour: je hoeft niet per se maandelijks te sparen. Ontvang je een leuk extraatje, in de vorm van vakantiegeld en/of een dertiende maand? Of misschien zelfs een financiële meevaller, zoals een teruggave van je energieleverancier of een erfenis van je oudtante? Zet dit bedrag apart voordat je het spendt. En je hoeft de rest van het jaar geen geld te sparen.

    4. Meer inkomen genereren

    Ein-de-lijk loonsverhoging? Nadat je het heugelijke feit hebt gevierd met sushi, champie en the girls, zorg er dan voor dat je uitgavenpatroon - sorry not sorry - niet meegroeit met wat je verdient. Ook al ga je meer verdienen, blijf op dezelfde wijze leven en uitgeven. 'De extraatjes' kan je dan mooi sparen.

    Een andere manier om meer money in the bank te krijgen, is door meer uren te werken. Misschien werk je nog niet fulltime en heb je wel die mogelijkheid. Bijkomend voordeel: elk uur dat je extra werkt, levert je ook extra vakantiegeld en vakantiedagen op.

    Tip van Glamour: als je meer inkomen genereert (door bijvoorbeeld je kamer of huis te verhuren via AirBnB of je auto te verhuren via SnappCar) of in het geval van freelancers klussen aan te nemen bij meerdere opdrachtgevers, dan gaan alle bovengenoemde zaken ineens sneller. En dat wil je! Aan de bak. Je hebt nog een heel jaar om te knallen.

    5. Besparen, minder spenden

    Uitgaven, moeten en mogen. Uitgaven die moeten, van huur/hypotheek tot verzekeringen en abonnementen, kosten sowieso geld. Maar ook huishoudelijke uitgaven, zoals de boodschappen en de onderbroeken of sokken zijn nodig. Geld dat je daarna overhoudt, kun je besteden aan uitgaven die mogen. Of: je gaat dineren met je beste vriendin, de peuter van je zus meeneemt naar de bioscoop of een avond gaat dansen in de club (in een gloednieuwe outfit), die keuzes zijn aan jou.

    Tip van Glamour: geld besparen gaat het makkelijkst op uitgaven die mogen. Maar óók op uitgaven die moeten kun je besparen. Hoe? Door bijvoorbeeld korter te douchen (en niet elke dag je haren te wassen, lange leve droogshampoo!) of de verwarming lager te zetten, zo verbruik je immers minder water en energie. What's next? Zet je uitgaven op je persoonlijke volgorde van belangrijkheid. Bijvoorbeeld: 1. make-up, 2. naar de bioscoop, 3. cadeautjes voor anderen, 4. uit eten, 5. vakantie. Wil je besparen? Kill de uitgaven die onderaan je lijstje staan. On that note, een goedkope én leuke manier van vakantie vieren is het ruilen van huis! Kijk maar naar de hit-film The Holiday.

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Money Talk