Acteur Daniël Kolf: 'Het helpt niet als je mensen op een voetstuk plaatst'

‘Het was al vroeg duidelijk dat ik geen advocaat zou worden’

Annemarie Kuus

In de rubriek Generation Glamour laten we je kennis maken met jong Nederlands talent dat je wat ons betreft echt móet volgen. Acteur Daniël Kolf (22) woont pas vier jaar in Nederland, maar speelde al in ‘De libi’ en ‘Mocro maffia’. Binnenkort verschijnt ‘I don't wanna dance, zijn tweede bioscoopfilm.

Daniël Kolf over zijn eerste filmrol

“Mijn eerste rol ooit was in de serie ‘Mocro maffia’. Op die set staan was voor mij alsof ik bij een wedstrijd Barcelona-Real Madrid was, maar pas net had ontdekt wat voetbal is, snap je? Ik wilde acteur worden, maar hoe de toneel- en filmwereld hier in Nederland precies in elkaar zat, wist ik helemaal niet. Pas toen anderen zeiden: ‘Yo, maar dit is vét, man,’ kreeg ik door dat mijn rol best wel een ding was.

Ik ben opgegroeid in Suriname. Het was al vroeg duidelijk dat ik geen arts of advocaat zou worden. Wiskunde en natuurkunde vond ik niks, maar ik was wel creatief. Toen ik acht was, opende Helen Kamperveen(een Surinaams-Nederlandse actrice en theater - docent, red.) een jeugdtheaterschool in Paramaribo. Daar heb ik leren acteren. Mijn andere grote liefde was zwemmen. Tot mijn twaalfde heb ik dat op hoog niveau gedaan. Het was mijn droom om een beurs te krijgen en naar de Verenigde Staten te gaan. Totdat ik doorkreeg wat ik allemaal zou moeten opgeven voor een leven als topsporter. Acteren, maar ook alle andere dingen die ik deed. Ik maakte muziek, schreef gedichten en heb een tijdje een radioprogramma gehost.

'Onwetendheid is mijn kracht'

Toen ik hoorde dat je in Nederland theater kon studeren, besloot ik daarvoor te gaan. Weinig dingen geven me zo veel satisfactionals als acteren. Het inleven in andere personages zorgt ervoor dat ik kan relativeren en anders naar de wereld kijk. Mensen observeren, kijken hoe ze lopen en praten, ontdekken waarom iemand doet wat hij of zij doet, en dat dan in mijn eigen spel verwerken. Daar lééf ik voor, man. Ik wist: hier moet ik mijn werk van maken, dan ben ik voor altijd gelukkig. Zo kwam ik uiteindelijk terecht op de toneel school in Amsterdam. Ik vond het geweldig, maar kwam ook in een compleet nieuwe wereld. Op de introductiedag kreeg ik les van theatermaker Adelheid Roosen. Iedereen was opgewonden, want: ‘Adelheid komt!’ Maar ik had geen idee wie zij was. Nu denk ik dat die onwetendheid ook mijn kracht is. Acteren draait om jezelf kunnen uiten. Dan helpt het niet als je mensen op een voetstuk plaatst."

Het hele interview met Daniël lees je in het januarinummer van Glamour. Geen zin om de deur uit te gaan? Je bestelt 'm hier online!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good