Op naar de top: Roos Zwetsloot over haar carrière als skateboarder

‘Wat komt dat kleine meisje hier doen, dachten die jongens’

Skateboard, Skateboarding Equipment, Longboard, Outerwear, Sports equipment, Recreation, Games,
Annemarie Kuus

Dit jaar maakt skateboarden voor het eerst deel uit van de Olympische Spelen. Roos Zwetsloot (19) traint elke dag om daar straks in Tokio bij te kunnen zijn.

Skatewereld

“Skateboarden staat voor mij gelijk aan vrijheid. Nieuwe vrienden maken, naar het buitenland gaan, mezelf steeds verder pushen. De skatewereld is een hechte community. Het maakt niet uit hoe goed je bent, welke taal je spreekt of hoe je eruitziet: je kunt gewoon jezelf zijn. Dat trekt me aan, al wist ik dat natuurlijk nog niet toen ik als achtjarig meisje voor het eerst op een board stond. Toen vond ik het gewoon vet. In Zeist, waar ik ben opgegroeid, was net een skatepark gebouwd. Elke dag als ik naar school liep, keek ik hoe de jongens daar ingewikkelde sprongen maakten. Niet veel later gaf mijn vader me een skateboard cadeau. In het begin werd ik nog weleens raar aangekeken. Wat komt dat kleine meisje hier doen? Maar al snel vonden die jongens het juist wel grappig. Ze leerden me trucs en gaven me tips.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Nederlands Kampioenschap skateboarden

Op dat moment was skateboarden in Nederland vooral een leuke hobby voor jongens in skatebroeken. Pas de laatste jaren is de sport geprofessionaliseerd. Dat in 2016 bekend werd dat skateboarden in 2020 voor het eerst als olympische sport geldt, hielp natuurlijk mee. In datzelfde jaar deed ik mee aan mijn eerste wedstrijd: het Nederlands Kampioenschap voor vrouwen. In die tijd hockeyde ik ook nog op hoog niveau. Precies op de dag van het NK had ik ook een hockeywedstrijd. Met mijn coach sprak ik af dat ik weg mocht als we in de rust voorstonden, om vervolgens als een gek naar het skatepark te racen, waar ik nog net op tijd was voor de inschrijving. Ik werd derde. Daarna deed ik steeds vaker mee aan wedstrijden. Eerst vooral in Nederland, later over de hele wereld. Op mijn achttiende lukte het niet meer om twee sporten te combineren en stopte ik met hockey.

In het skaten moet ik mezelf steeds pushen om dingen te doen die ik eigenlijk eng vind. Vanaf een hoge rails springen. Een ingewikkelde truc uitvoeren. En altijd is er de kans om te vallen. Als iets na veel oefenen lukt, groeit mijn zelfvertrouwen. Zo werkt het eigenlijk ook in het dagelijks leven. Soms moet je dingen gewoon dóén, ook als je ze spannend vindt. Wie goed wil worden in skateboarden, heeft doorzettingsvermogen nodig en moet niet bang aangelegd zijn. Er is altijd kans op een blessure. Vlak nadat ik besloot me volledig op het skateboarden te focussen, scheurde mijn kruisband terwijl ik een heel flip deed."

Het hele interview met Roos lees je in het januarinummer van Glamour. Geen zin om de deur uit te gaan? Je bestelt 'm hier online!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good