Een pleidooi voor sparen in spaarpotjes

Want, hiermee worden spaardoelen behaald

Hair, Blond, Facial expression, Hairstyle, Eyebrow, Long hair, Chin, Beauty, Surfer hair, Forehead,
Giphy

Sparen, de een is er beter in (denk aan vriendin R. die 30K op haar spaarrekening heeft staan) dan de ander (denk aan jezelf met een lullige 80 euro op je spaarrekening). Tóch kan iedereen, met inkomen (!), sparen. Het is een kwestie van willen. Sparen is een mind-set, discipline en - ja, dat ook - een emotionele uitdaging. Máár het geeft zo'n kick als je ziet dat je spaarrekening groeit. En daarmee spaardoelen worden behaald. Om je op weg te helpen dook Glamour in de wereld van spaarpotjes, digitale spaarpotjes om precies te zijn. Met spaarpotjes splits je je spaargeld op in verschillende potjes, voor allerlei doelen. Overzicht is key!

De voordelen van sparen in spaarpotjes

Sparen voor je sabbatical op Bali, (vintage) Rolex of - leg de lat lekker hoog, why not - droomboerderij? Dat doe je voortaan mét spaarpotjes. Hiermee kun je voor verschillende doelen tegelijk sparen en de voortgang tracken. Inside info: bij sommige banken loopt het balkje dan vol, naarmate je dichter bij je spaardoel komt. Werkt heel motiverend.

'Bij sommige banken loopt het balkje vol, naarmate je dichter bij je spaardoel komt'

Sparen in spaarpotjes is psychologisch. In hoe meer potjes je je spaargeld verdeelt, hoe 'armer' je je voelt, en hoe minder je de neiging hebt om het uit te geven. En dat wil je! Bovendien loop je dan vaker tegen het zogeheten op = op-principe aan. Als je al je euries een naam geeft, door ze in een potje te doen, spend je ook niet zo snel je 'Bali'-geld aan een nieuwe maxi-jurk - waar je er al tig van in de kledingkast hebt.

Het werkt om concrete spaardoelen te hebben, in plaats van alleen maar te sparen. Als je precies weet hoeveel je nog nodig hebt voor je droomboerderij (droomloft kan ook), is het makkelijker om 'nee' te zeggen tegen impulsaankopen. Of: spontane stapavonden en lastminute weekendjes weg.

Welke spaarpotjes heb je nodig?

Op die vraag is niet één antwoord te geven, want dat hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeuren: wat jij belangrijk vindt in het leven. Glamour deelt ter inspiratie de spaarpotjes van de redactie.

Spaarpotje voor een buffer

Een buffer is de baas, want het meest belangrijke spaarpotje. Daarom staat-ie bij de meeste van onze Glamour Girls met stip op nummer één. Deze financiële reserve moet je à la minute paraat hebben, voor bijvoorbeeld een kapotte scooter, lekkage in huis of een naheffing van je beste vriend, de Belastingdienst.

Tip van Glamour: boek 10 % van je netto inkomen over naar dit spaarpotje. Zo vul je elke maand het bufferbedrag weer aan, zonder dat het doorhebt. De 10 % is een streven, een advies. Minder of meer kan ook.

Spaarpotje voor vakanties

Viva vakantie! Vakanties zijn een escape van het dagelijkse werkende of studerende leven. En worden gezien als een 'luxe behoefte' waar je centen voor moet neerleggen. Een spaarpotje voor vakanties biedt uitkomst. Of je nou met je lover gaat eiland hoppen in Thailand (of onze Waddeneilanden aandoet) of met je vriendinnen back to basic slash on a budget naar een eco-camping in Portugal gaat. Álles kost geld.

Tip van Glamour: vergeet niet dat je naast de reiskosten (ticket, acco), ook geld voor dáár moet hebben. Ten behoeve van: transport, eten en drinken, wellicht een souveniertje (of tien, als je nog steeds die tik hebt dat je voor al je familieleden iets vanaf je vakantieadres wil meenemen). Dat gezegd hebbende, een vakantie kan je zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt.

Spaarpotje voor 'vrij spaargeld'

A.K.A. de traditionele spaarrekening. Het geld wat in dit potje zit heeft geen specifiek doel en kan gezien worden als fun safe money. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken voor een duurdere aankoop (it-bag!) als je hiervoor niet met het geld op je betaalrekening uitkomt. Kwestie van overboeken, terwijl je in de rij staat bij je favoriete designerwinkel...

Tip van Glamour: maak symbolisch een vast bedrag (van 50 tot 100 euro) over naar dit spaarpotje. Heb je toch een fijn zakcentje aan het einde van het jaar. Nét voordat je de kerstcadeaus moet inslaan. handig!

Spaarpotje voor later

Je weet wel, voor je droomboerderij (en de verbouwing die daarbij komt kijken). Dit spaarpotje kan ook een aparte spaarrekening zijn, zodat je spaart en niet spendt.

Tip van Glamour: bouw een opnametermijn van 90 dagen in, als extra beveiliging. Als het gaat om geld voor 'straks', moet je nu al gaan sparen.

Extra tip: visualiseer je spaardoelen

Denk na over elk spaardoel! Hoe zou het zijn dat te bereiken? Zie jezelf al op je droomboerderij rondlopen... Laat die doelen leven, dan ga je ze halen. Some day, some how. En met de hulp van jouw spaarpotjes.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk