Jouw geld, is mijn geld! Waar moet je op letten als je gaat samenwonen?

Samenwonen is leuke dingen regelen, maar óók de financiële zaken moeten geregeld worden

Young Couple Cuddling Looking Happy
Savana Ogburn / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Ga je dit jaar samenwonen met je grote liefde (en jullie viervoeter)? Good for you. Waarschijnlijk besteed je elk vrij moment aan het pinnen in je interior board op Pinterest, heb je je wederhelft al tig keer meegesleurd naar de woonboulevard en ben je hard aan het sparen voor (en smeken om) die peperdure maar prachtige visgraatvloer. Ja zeker, samenwonen is leuke dingen regelen. Maar remember ook de financiële zaken moeten geregeld worden. En goed ook!

Checklist als je gaat samenwonen

Deze checklist van Wijzer in Geldzaken helpt bij het regelen van je, surprise surprise, geldzaken als je volgende grote stap in je relatie gaat zetten: je huis (en je badkamerkamerkastjes en je keukenlades, let it go; let it go) met je partner gaat delen.

Bespreek jullie geldzaken en zet ze op een rij

Welke inkomsten en bezittingen (erfenis van je over-overgroot oma meegeteld) hebben jullie eigenlijk? Wees open en eerlijk naar elkaar, ook over eventuele schulden. Zet jullie bezittingen en schulden (van studieschuld tot krediet bij Wehkamp) in een overzicht.

Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven

Je kunt hiervoor een huishoudboekje gebruiken. Je krijgt zo bovendien inzicht in jullie uitgavenpatroon. Zo weet je precies hoeveel jullie per maand kunnen besteden. En waarop er bezuinigd kan worden (begint met een D... eindigt op eliveroo).

Leg afspraken vast in een samenlevingsovereenkomst

Hoewel een samenlevingsovereenkomst niet verplicht is, is het wel handig om 'm te hebben. Daarbij: mocht je met je geliefde een huis willen kopen (en zijn jullie niet getrouwd of is er geen sprake van een geregistreerd partnerschap), kunnen sommige banken willen dat er wel een notarieel samenlevingscontract is, op het moment dat er een hypotheek wordt afgesloten.

In een samenlevingsovereenkomst maak je afspraken tijdens het samenwonen en afspraken na het samenwonen (ten tijden van uit elkaar gaan/scheiden of overlijden). Zo leg je bijvoorbeeld vast wie wat betaalt: huur/hypotheek versus huishoudgeld. Bekijk hier tips van het Nibud over wie wat betaalt. Ook kun je opnemen welke bezittingen en schulden jullie hadden op het moment van samenwonen. Vergeet niet: te bedenken of jullie zelf een samenlevingsovereenkomst opstellen of hiervoor naar de notaris gaan.

Afspraken over verdelen van pensioen als jullie uit elkaar gaan

Voor gehuwden en geregistreerde partners zijn er wettelijke regels over het verdelen van het opgebouwde ouderdomspensioen bij een breuk. Voor samenwoners zijn er geen wettelijke regels. Maar jullie kunnen in de samenlevingsovereenkomst wel afspreken dat jullie de wettelijke regels volgen.

Denk aan een verblijvingsbeding

Een verblijvingsbeding is een afspraak in jullie samenlevingsovereenkomst. Overlijdt een van jullie? Dan worden bezittingen die eerst van jullie samen waren, eigendom van de langstlevende partner. De familie van de overlijden partner krijgt niets van jullie gezamenlijk bezit. Zonder verblijvingsbeding zouden zij daar wel recht op hebben. En misschien moet je dan wel jullie gezamenlijke woning verkopen...

Overweeg een testament te laten maken

Als je samenwoont zonder testament, dan gaan alle bezittingen van je partner naar de familie van je partner (jep, ook naar z'n moeder waar je stiekem een hekel aan hebt, zij overigens ook aan jou). Dat geldt tevens voor bezittingen die voor 'de helft' van jou zijn, denk aan: de gezamenlijk gekochte kunstwerken en gezamenlijk verzamelde reissouvenirs. Gezamenlijke bezittingen worden helemaal van jou met een verblijvingsbeding. Hebben jullie al kids? Dan is het altijd slim en raadzaam om een testament op te stellen. Ga hiervoor naar de notaris.

Open een gezamenlijke rekening voor vaste lasten en onvoorziene uitgaven

Het is handig om een gezamenlijke rekening te openen waarop jullie iedere maand een vast bedrag storten. Dit is voor de vaste lasten. En kan ook gebruikt worden voor jullie 'leefgeld' en datenights. Daarnaast kun je een vast bedrag per maand opzij leggen voor onvoorziene uitgaven (damn you kapotte wasmachine!) en voor vakanties.

Koophuis of huurhuis?

Gaan jullie verhuizen naar een ander koop- of huurhuis, dan worden jullie allebei eigenaar van het nieuwe huis en betalen gezamenlijk de woonlasten. Side note: in het geval van een huurhuis, zorg dat jullie allebei in het huurcontract staan als huurder. Dan regel je het meteen goed in het geval jullie uit elkaar gaan of een van jullie overlijdt. Easy peasy.

Trekt een van jullie bij de ander in? In het geval van een koophuis, kunnen de kosten van de eigen woning op verschillende manieren verdeeld worden: 1) de intrekkende partner betaalt huur of betaalt een deel van de hypotheekrente, 2) de intrekkende partner betaalt ook mee aan de aflossing en jullie maken afspraken over het verdelen van de winst of het verlies als het huis wordt verkocht, 3) de intrekkende partner wordt mede-eigenaar, dan moeten jullie naar de notaris en betalen jullie overdrachtsbelasting. Heb je het overzicht nog?

En in het geval van een huurhuis, het huurcontract staat op naam van de partner die er al woont. Vraag aan de verhuurder of de intrekkende partner medehuurder mag worden. Dat is om twee redenen slim: 1) bij overlijden kan de langstlevende partner in de woning blijven, 2) als jullie onverhoopt uit elkaar gaan, kunnen jullie zelf bepalen wie in de woning blijft.

Let op dubbele verzekeringen en abonnementen

Controleer welke verzekeringen en abonnementen jullie apart van elkaar hebben. De meeste verzekeringen, zoals de inboedelverzekering, kun je samen afsluiten. Wijzig één van de verzekeringen door op te zeggen (check de opzegtermijn) en zet de andere op twee namen. Hiermee kun je kosten besparen. En hou je geld over om jullie paleisje in te richten.

Fiscaal partnerschap

Als je gaat samenwonen dan heeft dat meestal fiscale gevolgen. Bijvoorbeeld voor het verdelen van aftrekposten en het krijgen van heffingskortingen. Zorg dat je hier rekening mee houdt. Hier lees je meer over het fiscaal partnerschap.

Meld elkaar aan bij de pensioenuitvoerder

Via je pensioenuitvoerder ben je vaak verzekerd voor nabestaandenpensioen. Bekijk in de pensioenregeling wanneer je partner recht heeft op dit pensioen. Vaak is een notariële samenlevingsovereenkomst nodig. Ook moet je je partner daarvoor aanmelden.

Let op je toeslagen

Ontvangen jullie toeslagen van de Belastingdienst, in de vorm van bijvoorbeeld zorgtoeslag, en gaan jullie samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van je toeslagen. Bekijk daarom snel máár zorgvuldig of je nog recht hebt op toeslagen en geef veranderingen door aan de Belastingdienst!

En: als jullie kinderen krijgen...

Zorg dan voor erkenning en vraag het gezag aan. Belangrijk: erkennen en gezag aanvragen is niet hetzelfde! Jullie moeten dit zelf regelen parents to be! En wees extra lief voor elkaar, de gebroken nachten kunnen killing zijn.

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Money Talk