Blame it on the stars: waarom lopen we zo weg met astrologie?

Wat ze doen, weet ik niet precies, maar de kristallen naast mijn bed glinsteren wel mooi

astrologie-trend-eline-cordie
Jasper Rens van Es

Slechte dag achter de rug? Of juist promotie gemaakt? Ligt aan je sterrenbeeld. Of aan de maanstand. Steeds meer mensen, jonge vrouwen vooral, vinden hun heil in astrologie, kristallen en andere bovenaardse hulpmiddelen. Eline Cordie – zelf semi-spiritueel – zoekt uit waarom.

Blame it on the stars

Het sterrenbeeld van Beyoncé is Maagd en dus is ze perfectionistisch en hardwerkend (goh, je meent het). Rihanna is een Vis: gevoelig en creatief. Drake is met zijn intense, emotionele karakter een typische Schorpioen: hij noemde zijn album zelfs Scorpion. En astrologieminnende fans van Lana del Rey hadden laatst de schrik van hun leven toen de zangeres twitterde dat ze een Kreeft is en geen Tweeling, zoals lang werd gedacht.

Astrologie en alles wat zich daarnaast in het bovennatuurlijke afspeelt, zijn hot. Tarotkaarten, bosjes brandende salie, maanrituelen en kristallen, voorheen toch vooral het domein van zweverige types, hebben hun weg gevonden naar een jongere generatie. Instagram-accounts met astrologie-memes, zoals @notallgeminis en @astrologystuff, zijn mateloos populair. En als je wil, kun je je hele huis volproppen met spirituele accessoires. Vergeet het Xenos-boeddhabeeld: anno 2020 sla je bij de grote ketens naar hartenlust kussenslopen, fotolijstjes en telefoonhoesjes in met je sterrenbeeld erop. Dat kristallen daarnaast zo populair zouden worden als nu, wist alleen The Hills’ Spencer Pratt in 2010 al. In het laatste seizoen drukte de realityster te pas en te onpas loeiers van kristallen tegen zijn voorhoofd, en dat hadden we serieuzer moeten nemen: inmiddels verdient hij goed geld met zijn website Pratt Daddy Crystals. Daar scoor je onder meer een ‘elite Mexicaanse opaal’ aan een gouden kettinkje voor een bescheiden 7500 dollar – maar die illuminates dan wel your true self in all of its shades.

'Dat kristallen zo populair zouden worden als nu, wist The Hills’ Spencer Pratt al in 2010'

Er zijn geen cijfers bekend van hoeveel Nederlanders in bovennatuurlijke zaken geloven, maar uit recent onderzoek van CBS blijkt wel dat een kwart van de bevolking alternatieve geneeswijzen evenveel waardeert als reguliere zorg. Volgens Google is daarnaast wereldwijd het aantal zoekopdrachten naar ‘Mercury retrograde’ – een astrologisch verschijnsel dat enkele keren per jaar plaatsvindt en een korte periode van chaos schijnt in te luiden – met 137 procent toegenomen.

Ikzelf heb altijd al een interesse gehad in het bovennatuurlijke: van jongs af aan vind ik het moeilijk me erbij neer te leggen dat wat je kunt zien, het enige is wat er is. Al gaat het met vlagen: soms zit ik er een tijdje helemaal in, even later vind ik het opeens allemaal onzin. En dus download ik in een spirituele bui astrologische apps als The Pattern en Co-Star, die vervolgens amper worden geopend, of bestel ik online een tarotdeck dat nog steeds ergens in een kast ligt te verstoffen. En ja, ik heb kristallen naast mijn bed liggen. Wat ze doen, weet ik niet precies, maar ze glinsteren wel mooi.

Theezakjeswijsheid

Kortom: ondanks dat ik heus opensta voor het idee dat er meer is tussen hemel en aarde, kan ik dat gevoel van wantrouwen maar moeilijk van me afschudden. Op Co-Star kreeg ik bijvoorbeeld op een dag het volgende advies: ‘Your Neptune is in Capricorn, which means that you typically seek escape with integrity.Wait, what? Kijk, een advies als: ‘Eet morgen geen broodje tonijnsalade, want die is bedorven en dan zit je de rest van de dag op het toilet’, daar kan ik wat mee. Maar dit lijkt meer op een spreuk zoals je ze op theezakjes vindt, of in fortune cookies.

Zijn al die spirituele hulpmiddelen niet gewoon maniertjes voor ons om grip te krijgen op dingen waar we geen controle over hebben? Of om te ontsnappen aan de alledaagse sleur? Wat is het aan moderne spiritualiteit dat jonge vrouwen zo aantrekt?

De tarot als spiegel

Ook Anna (32) merkt de hernieuwde interesse in occulte zaken. Zij werkt onder de naam Astral Lady Tarot en je kunt bij haar terecht voor een zogeheten tarotreading. Simpel gezegd is de tarot een set van 78 kaarten: 22 met een sterk archetypische afbeelding, die de Grote Arcana worden genoemd en de grote thema’s uit het leven vertegenwoordigen, en 56 die onder de Kleine Arcana vallen en staan voor gewone personen en alledaagse gebeurtenissen. Door de kaarten in een bepaalde opstelling te leggen, komt de reader meer te weten over problemen en vraagstukken in hun leven. Dat je door middel van de tarot de toekomst kunt voorspellen, noemt zij echter een misvatting. Alhoewel: “Dat wordt ook wel gedaan, maar ik vind het onbehulpzaam. Als ik een reading geef, lees ik de kaarten die de cliënt heeft uitgekozen. Het is weliswaar mystieke materie maar je kunt het zo groots of alledaags lezen als je wil. Ik vind de tarot vooral interessant omdat het een goede weerspiegeling geeft van het leven. Alles wat je maar kan overkomen, zit erin. Ik zie het dus vooral als een tool om dieper te gaan in je zelfontwikkeling.”

Xiomara (27) noemt astrologie – oftewel het geloof in een verband tussen het menselijke karakter en gebeurtenissen op aarde enerzijds en de stand van de hemellichamen anderzijds – ook een tool. “Het is een manier om vragen te stellen over jezelf en je omgeving. Ik ben ermee opgegroeid, mijn moeder was er ook mee bezig. Later is mijn interesse weer aangewakkerd omdat astrologie onder queer vrouwen heel erg een ding is. Het is een beetje een cliché binnen de gemeenschap dat als je op een date bent het gesprek al heel snel daarheen gaat. Ik denk sowieso dat mensen die binnen het ‘reguliere’ systeem minder hun plek vinden, zoals queer mensen, misschien sneller op zoek gaan naar andere manieren om zich te verhouden tot de werkelijkheid en zichzelf.”

Erick Smet, verantwoordelijk voor Trends & Collaborations bij kwalitatief marktonderzoeksbureau MARE, beaamt dit: “Wanneer je astrologie vergelijkt met de grote religies van de wereld, voelt deze veel inclusiever. Er wordt minder een onderscheid gemaakt tussen man en vrouw en de verschillende seksuele oriëntaties.” Volgens Smet wordt astrologie, naast een tool om inwaarts te kijken, ook gebruikt als referentiekader voor de wereld om ons heen. “Niet aangenomen bij die baan die je zo graag wilde? Waarschijnlijk te wijten aan Mercury Retrograde. Geghost na de zoveelste tinderdate? Typisch Schorpioenen-gedrag. Zodoende is het makkelijk om negatieve dingen in het leven te verklaren en dat geeft peace of mind.”

Geef de sterren de schuld

En inderdaad: als ik naar mijn eigen fascinatie voor astrologie kijk, zie ik dat ik het regelmatig inzet om de chaos in mijn leven te duiden. Zo had ik laatst een week waarin, op professioneel vlak, werkelijk álles leek mis te gaan. Mailtjes kwamen niet aan, mensen waren boos, het ene misverstand na het andere ontstond en het werd steeds erger. Toen ik in mijn horoscoop las dat Mercurius in retrograde was, gaf dat een bepaalde rust: dus dáárom. In plaats van dat ik mezelf voornam om misschien helderder te zijn in mijn communicatie, kon ik de sterren lekker de schuld geven. “Het uitpluizen van je sterrenbeeld kan een laagdrempelige manier zijn om uit te vinden wat je sterktes en zwaktes zijn”, aldus Smet. “Mensen zijn altijd op zoek naar een verklaring voor het gedrag wat ze vertonen. Normaal gesproken zou je dan met een therapeut of een coach praten, maar hoe makkelijk is het wanneer je online een kant-en-klaar overzicht kunt vinden van al je kwaliteiten en uitdagingen? In een tijd waar alles sneller moet, is het niet gek dat mensen liever direct resultaat willen zien dan dat ze meerdere therapie- of coachingsessies moeten uitzitten waarbij het misschien wel maanden of jaren duurt voordat je vooruitgang boekt.”

'Mensen zijn altijd op zoek naar een verklaring voor het gedrag wat ze vertonen'

Een keerzijde hiervan is volgens Smet dat mensen zich ook achter hun teken verschuilen. Wanneer ik bijvoorbeeld de struisvogeltactiek toepas in moeilijke situaties – typisch voor mijn sterrenbeeld Vissen – kan ik dat afschuiven op ‘dat ik nou eenmaal zo ben’. Smet: “De laatste tijd zien we echter vaker dat astro-memes worden voorzien van tips en tricks over hoe je boven die negatieve aspecten van je sterrenbeeld uit kunt stijgen. In die zin worden memes dus ingezet als coping-mechanisme.”

Stoffige types

Mabel van den Dungen werkt al vijftien jaar als helend medium. Daarnaast heeft ze een eigen YouTube-kanaal waarop ze astrologie en de tarot combineert. Ook zij merkt dat wat ze doet steeds populairder wordt, vooral bij hoger opgeleide, jonge vrouwen. “Zij hebben vaak een goede baan, zijn ambitieus en analytisch maar geloven toch dat er meer is. Ook veel BN’ers trouwens, mensen van wie je denkt: die hebben het helemaal voor elkaar. En toch zijn ze vaak niet gelukkig. Spiritualiteit had vroeger een stoffig imago; het was iets voor verwassen types met een kristallen bol. Tegenwoordig hoef je je niet meer te schamen als je zoekende bent, het is bijna sexy geworden.” Zij is van mening dat de spirituele trend voortkomt uit een collectieve behoefte naar meer verdieping: “Het zijn heftige tijden en er is zo veel informatie en werkdruk, milieudreiging en onrust in de wereld. We zijn op zoek naar een manier om harmonieus en liefdevol te kunnen leven. Daarnaast komen we uit een patriarchaal tijdperk waarin we vooral ‘mannelijke’ waarden hebben nagestreefd: geld, succes, macht. Je ziet dat we daar nu langzaam uitklimmen, want jonge mensen leven heel anders; veel bewuster. We weten nu dat die dingen ons niet gelukkig gaan maken.”

Moderne spiritualiteit

We zijn dus met z’n allen op zoek naar de zin van het leven en moderne spiritualiteit helpt ons daarbij. En ach, als de aanblik van een kristal je rustig maakt, of een reminder is om bewuster te leven of aardiger te zijn voor je omgeving, wat kan daarop tegen zijn? En dus draag ik mijn gouden sterrenbeeldketting weer met trots en heb ik het stof maar eens van mijn tarotdeck geblazen. Nadat ik dit artikel heb ingeleverd natuurlijk – nét binnen de deadline. Uitstelgedrag, hè, typisch Vissen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Astrologie