Money Challenge: Glamour's online editor Laura leeft een week lang van €50

Hoeveel geld kun je in een week besparen door zuiniger te leven?

glamour-challenge-50-euro
Louisa van Zuilichem

Money, money, money, it's so funny... of in dit geval niet? Uit onderzoek blijkt dat millennials steeds minder sparen. Maar omdat ook wij een huis op Ibiza, een jacht in Marbella en een chalet in Zwitserland willen, gaan we met Glamour de €50 challenge aan.

Het concept is simpel: een week lang leven van één oranje biljet, zodat we aan het einde van de maand geld over hebben om op de spaarrekening te zetten. Deze keer is het de beurt aan online editor Laura Gommans. Benieuwd naar haar 'huishoudboekje'?

Beroep: freelance entertainment editor bij o.a. Glamour en Cosmopolitan.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Zaterdag

Ik begin mijn Challenge op zaterdag; maandag is al zwaar genoeg. Om de dag zuinig te beginnen check ik eerst wat ik nog in mijn vriezer heb liggen: altijd wel wat brood. Ik heb ook altijd wel eitjes op voorraad, dus mijn ontbijt is geregeld. In de middag wil ik uitgebreid boodschappen doen, maar dat plan loopt meteen al de soep in. Een vriend belt of ik zin heb om rugby te komen kijken in een sportbar. Eigenlijk niet echt, ik heb nog nooit van m'n leven iets gegeven om sport. Maar: ik heb deze vriend al een poosje niet gezien, dus ik besluit dat één of twee biertjes in een nieuwe omgeving geen kwaad zouden kunnen.

Ik kom aan in de kroeg en tref mijn vriend aan met tien luide, reeds aangeschoten Britse kameraden (het is drie uur 's middags). Ik bestel en betaal mijn eerste twee biertjes zelf, maar krijg daarna om de haverklap pints en jägershotjes in m'n klauwen geduwd. Het zij zo. Ik ben normaal echt niet te beroerd om rondjes te geven, maar ik kan dit tempo niet bijhouden. Mijn lunch bestaat uit vloeibare boterhammen, en ik graai wat bitterballen en Vlammetjes van een schaal. De avond zet voort bij vrienden thuis, waar we met een groepje een Family XXL-pizza bestellen bij Domino's. Mijn BFF is een ster in kortingscodes, dus uiteindelijk zijn we maar €3 per persoon kwijt. Niet mijn meest gezonde dag, maar ik blik terug op mijn uitgaven en besef dat het meeviel: twee biertjes en wat slices.

Uitgaven: €8,60 Tussenstand: €8,60

Zondag

Tijd voor boodschappen. Ik woon boven Albert Heijn, dus het is verleidelijk om daar boodschappen te doen. Dat is trouwens ook waar het vaak misgaat in mijn financiën: ik denk nooit vooruit en behandel Albert Heijn als mijn persoonlijke inloopkoelkast waar ik te allen tijden kan pakken waar ik trek in heb. Dat gaan we deze week niet doen. Vijf minuten verderop zit een Dirk. Word ik minder vrolijk van, maar scheelt wel wat centjes. Ik sla groot in. Mijn truc is om in te kopen op een manier dat je kunt mixen en matchen. Ik ga voor falafel en basic vegaburgers. Verder koop ik witte bollen (goedkoop, veel én al het voorgenoemde kan op brood), tomaten, komkommer en rucola en nog wat fruit en groenten. Ik heb nu de basis gelegd voor enige variatie met weinig producten: broodje falafel of broodje burger, salade met falafel of salade met een burgertje. Ik koop bananen, spinazie en jus d'orange om in de ochtenden smoothies van te maken.

Ik kom thuis en zie dat ik nog vier half-verlepte bananen in mijn fruitschaal heb liggen. Ik maak vegan bananenbrood (met bloem, suiker, baking soda en olijfolie – heb ik allemaal in huis). Ik laat het bananenbrood afkoelen en vries het in plakjes in. Zo heb ik de rest van de week snelle ontbijtjes en snacks.

Uitgaven: €24 Tussenstand: €32,60

Maandag

Kantoordagje. Normaal gesproken fiets ik langs de Appie om een vers sapje, een croissantje en wat vers fruit te halen, maar ik skip 'm vandaag. Ik neem thuis een sneetje bananenbrood en ik vul een fles water. De situatie op kantoor is nogal leftover-onvriendelijk: er is geen magnetron en we zijn aangewezen op het meenemen van koud voer óf het kopen van lunch bij de (wel echt chille) catering. Ik kies voor de tweede optie. Een goedgevulde groentesoep en een broodje met eiersalade. Samen €3,40. Later op de middag trek ik een lade onder mijn bureau open en vind ik een graanreep. Prima. Als avondeten maak ik een vegaburger op een wit bolletje. Sausje van mayo, ketchup, mosterd en een beetje knoflookpoeder; ingrediënten die ik altijd wel in huis heb. Paar schijfjes tomaat erop, beetje rucola. Het is geen luxe, maar het smaakte oké.

Uitgaven: €3,40 Tussenstand: €36

Dinsdag

Vandaag is een vrije dag. Ik ontbijt met een groene smoothie (banaan, spinazie, jus d'orange) en een stuk bananenbrood, en stap dan op de fiets om de stad in te gaan. Mijn lieve moedertje is vandaag vanuit het Zonnige Zuiden afgereisd naar Amsterdam en we gaan samen lunchen en naar de Hermitage. Mams kan ook pittig klagen over Amsterdamse prijzen, dus ik neem haar mee naar een bruin kroegje aan de Magere Brug waar de prijzen nog normaal zijn. Daar eten we allebei twee kroketten met brood, en we drinken een theetje. Totale schade is €22, maar mijn moeder trakteert. Bonus. We lopen naar de Hermitage, waar ik €2,50 toeslag betaal bovenop mijn Museumkaart. Nog een theetje in het museumrestaurant, courtesy of mom. Ik breng mijn moeder terug naar het station en ga naar vrienden om The Bachelor te kijken (niemand is perfect, laat me) – ik kom toevallig langs de AH To Go en koop een salade met kip en bacon voor €3,80. Ik app een vriend of hij een Bonus-wijntje op de kop kan tikken. Ik schenk een glaasje rood in en drink de rest van de avond water.

Uitgaven: €6,30 Tussenstand: €42,30

Woensdag

Vandaag werk ik thuis voor Glamour. Ontbijt bestaat uit een smoothie, een sneetje bruin brood met boter, twee gekookte eitjes en een mandarijn. Als lunch maak ik een broodje met falafeltjes, tomaat en rucola. Ik meng een kwak mayo met sriracha (ook altijd in mijn koelkast). 's Avonds maak ik een salade van de rucola, tomaat en nog wat falafel. Ik maak een provisorische dressing van eh... mayo, sriracha en water en voel me McGyver. 's Avonds krijg ik trek en verdrink twee sneetjes in boter terwijl ik Netflix uitspeel. Nul mensen gezien, nul euro uitgegeven. Ik zou het oké doen in de zombie-apocalyps.

Uitgaven: €0 Tussenstand: €42,30

Donderdag

Kantoordagje. Kickstart met bananenbrood en een smoothie. Ik neem een kleine lunch (soep en broodje kip-pesto, €3,40), want ik weet wat er komen gaat: taart. We hebben een bezoekersrecord gehaald op Glamour.nl en Life of Pie heeft ons een taart gestuurd. 's Avonds ga ik naar een concert, dus na werktijd gooi ik snel een vegaburger in de Airfryer en maak er een salade bij. In Paradiso drink ik kraanwater en krijg ik een biertje van een vriend. Eén biertje is genoeg, morgen moet ik weer vroeg werken. Mijn vrienden gaan nog naar Burger King, ik pink een traan weg en wijs de uitnodiging af.

Uitgaven: €3,40 Tussenstand: €45,70

Vrijdag

Okay. Home stretch. Ik kan dit. Ik heb nog €4,30 over. Ontbijtje is weer bananenbrood. Mijn bananen zijn op, dus in plaats van een smoothie ga ik voor een kop thee. Ik lunch op kantoor en ze hebben friet (€2), wat een geluk. Ik besluit het te vieren. Na werktijd ga ik naar huis, maak ik een soepje van een pot gegrilde paprika's die ik in mijn keuken vind. Blokje bouillon erbij, in de blender, klaar. Ik ga vanavond niets meer doen, ik heb veel reality-tv in te halen. Dat is gelukkig helemaal gratis.

Uitgaven: €2 Tussenstand: €47,70

I did it! Ik was deze week een slechte rondjes-gever, maar ik heb wel aan mezelf laten zien dat ik niet om de haverklap Uber Eats hoef te bestellen, prima even naar de Dirk kan wandelen om weekboodschappen te doen en ik niet als een verwend nest alles hoef te kopen waar ik zin in heb. Eye-opener! Ik ga zeker beter op mijn financiën letten zodat ik meer opzij kan zetten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk