Dit zijn de voor- en nadelen van een creditcard op een rij

Ideaal voor online aankopen versus zeer hoge leenrente over het uitstaande saldo

Cut up credit cards
Walker and WalkerGetty Images

Een creditcard, you love it or you hate it. Met andere woorden: je kan ermee omgaan of niet. De verstandige creditcard holders onder ons gebruiken 'm - met mate - alleen op vakantie. Of een enkele keer ten tijde van een sale bij een buitenlandse webshops waar ze alleen creditcards accepteren. Val je in de laatste categorie, dan tover je dat ding te pas en te onpas tevoorschijn. Voordat je er 'erg in hebt' is je veel te hoge limiet overschreden (weh weh weh sound effect). En breekt het zweet je uit als je de 1e van de maand hier is, want hoe ga je die torenhoge creditcard bills - tegelijkertijd met je huur, telefoonkosten, sportabonnement etcetera - betalen? Voordat je een wéér een aankoop doet met je creditcard, een tweede cc overweegt of 'm - als creditcard rookie - gaat aanvragen, lees dit.

Wat is een creditcard eigenlijk?

Een creditcard (cc) is een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Het werkt in principe hetzelfde als een pinpas, alleen schiet de creditcardmaatschappij (of de bank) jouw vliegticket naar Kaapstad of Dior sneakers eerst voor. Dit (peperdure)bedrag betaal je dan aan het eind van de maand zónder rente terug. Je kan ook de creditcardrekening gespreid terug te betalen, maar dan is een cc een 'manier van geld lenen'. En betaal je wél rente over het verontschuldigde bedrag. Wees gewaarschuwd, het nadeel van deze lening is dat de rentepercentages vaak hoog zijn. Gevalletje: think before you act, in deze: spend.

Naast de eventuele hoge creditcardrente, is een creditcard zelden gratis. Over het algemeen wordt er een bijdrage gerekend. Deze wordt dan per maand, kwartaal of jaar afgeschreven. Hoe hoger de bestedingsruimte van de kaart, hoe hoger de kosten zijn.

Voordelen creditcard

Het voornaamste voordeel van een creditcard is dat het een universeel betaalmiddel is. Bijna overal ter wereld kan je met een creditcard betalen. Dat is met je Maestro-pas lang niet altijd het geval als je op doorreis bent in Amerika, tried and failed.

Vaak kan je creditcard ook als borg dienen, wanneer je bijvoorbeeld aan de hotelbalie staat. Er wordt dan geen betaling mee gedaan, maar het hotel heeft wel de zekerheid dat als er betaald moet worden het geldbedrag via de creditcard geïnd kan worden. Heb je geen cc dan kan het maar zo zijn dat je een fiks bedrag als borg moet neerleggen. Mocht je geluk hebben *zet je puppy ogen op* word je kamerrekening gesloten en moet je alles wat je in de hotelmuren besteld, van een colaatje bij het zwembad tot een late night roomservice direct betalen.

What else? Een creditcard is ideaal voor online aankopen en shopping spree's in de stad, als je hart gebroken is. Of omdat je gewoon effe onverantwoord wil zijn a.k.a. geld wil uitgeven dat je nu niet voor handen hebt. Met een cc kan je immers achteraf betalen.

   Nadelen creditcard

   Jep, waar voordelen zijn; zijn ook nadelen. Een creditcard heeft eveneens een paar punten waar je kritisch over moet nadenken. Zoals eerder genoemd, heb je te maken met een zeer hoge leenrente over het uitstaande saldo, wanneer je ervoor kiest om je cc-rekeningen in delen te voldoen.

   Online betalen met je creditcard is net zo veilig als bijvoorbeeld internetbankieren. Máár dat neemt niet weg dat de kans bestaat dat je ooit slachtoffer wordt van fraude. Er zijn verschillende vormen van creditcardfraude: 1) iemand betaalt met jouw kaart, als je jouw kaart bent kwijtgeraakt of als-ie is gestolen, dan kan iemand anders er vrij gemakkelijk mee betalen. Je hebt in restaurants en winkels namelijk vaak geen pincode nodig, 2) iemand gebruikt jouw gegevens, hier kun je lastiger achter komen: iemand heeft op de een of andere manier hoe jouw creditcardgegevens achterhaald en gebruikt deze om online aankopen mee te doen.

   Hoe kan ik creditcardfraude voorkomen?

   Heb je een creditcard, check dan regelmatig de rekeningen. Ook al gebruik je 'm nauwelijks tot nooit. Zie je iets geks of ben je niet zeker van de bedragen die erop vermeld staan? Neem dan direct contact op met je bank.

   Dit geldt ook wanneer je jouw creditcard kwijt bent of deze gestolen is. Friendly reminder: de bank of financiële instelling die jou de cc heeft verstrekt, zal nooit om persoonlijke (inlog)gegevens vragen. Niet per e-mail, maar ook niet per telefoon. Ga voorzichtig met deze informatie om.

   Wat doen de creditcardmaatschappijen zelf?

   Ook creditcardmaatschappijen zelf nemen steeds meer maatregelen om fraude tegen te gaan. Denk aan de introductie van 3D Secure. Dit is een extra verificatiemethode bij online betalingen die je doet met je creditcard, een extra stap in het betaalproces.

   Daarnaast is het ook steeds gebruikelijker om een pincode in te moeten voeren wanneer je betaalt met een creditcard. Zelfs als het om kleine aankopen gaat. En natuurlijk wanneer je geld pint met je creditcard. Over dat laatste gesproken, geld opnemen met een creditcard (nadeel #3) is binnen de eurozone doorgaans geen goed idee vanwege de extra kosten die komen kijken bij de pintransactie. Het is voordeliger om gewoon met je bankpas/pinpas geld uit de muur te trekken.

   In het buitenland, vooral buiten Europa, kan het soms echter nodig zijn om met een creditcard te pinnen, omdat een reguliere bankpas niet wordt geaccepteerd door de geldautomaat (ATM).

     Verschillende soorten creditcards

     Dit zijn volgens Creditcardvergelijking.nl de beste creditcards out there. Dus: als je het cc-avontuur aandurft, dan zijn deze vijf creditcards het overwegen waard.

     Visa World Card bestedingslimiet 5.000 euro

     De populairste creditcard, een prima keus voor binnen- en buitenland. Past bij elke bankrekening. Het eerste jaar is-ie gratis, daarna betaal je 36,50 euro per maand. Gespreid betalen is by the way mogelijk mét 14% rente.

     Mastercard Classic bestedingslimiet 5.000 euro

     Betaalbare no-nonsense creditcard waarmee je overal terechtkunt. Past ook bij iedere bank. Het eerste jaar is ook deze cc on the house, daarna kost-ie je 20 euro per maand. Gespreid betalen? Dat kan, let wel 14% rente.

     Visa World Card Gold bestedingslimiet 5.000 euro

     Voor de rich kids, veelgebruikers die een ruime limiet wensen. Heeft ook een pinpasfunctie voor direct betalen. Het eerste jaar moet je 36,50 euro schuiven, de daaropvolgende jaren 55 euro. Ook bij déze cc kan je gespreid betalen, opnieuw met 14% rente.

     ANWB Visa Classic Card bestedingslimiet 2.500 euro

     De creditcard die je meeneemt op vakantie! Goedkoopste keus voor wie al lid is van de bond. De kaart aanvragen en meteen lid worden kan ook. Het eerste jaar kost-ie je al centen, namelijk 16 euro, maar tweede jaar stijgt de cc niet in prijs en betaal je ook gewoon 16 euro. Gespreid betalen is mogelijk tegen de inmiddels bekende 14% rente.

     Visa World Panda Card bestedingslimiet 5.000 euro

     Als trotse bezitter van de Panda Card draag je bij aan een duurzame wereld. Je steunt namelijk automatisch het Wereld Natuur Fonds, zonder dat je hiervoor iets moet doen of iets hoeft te betalen. Wat dat kost: het eerste jaar nada, het tweede jaar 36,50 euro. Plus: gespreid betalen is ook prima volgens het WNF (weliswaar tegen 14% rente).

     Tot slot: hoe werkt een creditcard aanvragen?

     Vooropstand: het hebben van een creditcard is niet voor iedereen weggelegd... Ook creditcardmaatschappijen hebben zekerheid nodig. In veel gevallen is de kaart gekoppeld aan je inkomen via een tegenrekening. Zo weet de bank of cc-maatschappij dat het uitgegeven bedrag ook afgeschreven kan worden. Bij het bepalen van je kredietmaximum wordt er ook naar het inkomen gekeken en eventueel naar bestaande (studie)leningen.

     This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
     Advertentie - Lees hieronder verder
     Meer van Money Talk