4 manieren om je rijk(er) te voelen

Zónder meer geld te hebben (of te spenden)

Hair, Face, Dreadlocks, Hairstyle, Nose, Skin, Forehead, Human, Long hair, Mouth,
Marc de Groot

Je bent zo rijk als je je voelt. Hoe cliché dit ook klinkt, of je je rijk voelt hangt echt niet alleen af van het saldotegoed van je bankrekening. Zegt iemand die sinds kort spaart... Rijkdom is een mindset, better yet: een levensstijl. Tenminste, als je dat wil. Daar gelooft Glamour's Gina heilig in.

''Ik voel me ontzettend rijk! Ik heb een prachtdochter, Mex. Zij en ik zijn gezond én dol op elkaar, we hebben megalieve mensen om ons heen, wonen in een superfijn appartement met het bos om de hoek en kunnen geregeld op (mini)vakantie. Vanwege mijn werk, als freelance journalist slash producer, kan ik mijn eigen tijd indelen. Dat geeft veel vrijheid. Vrijheid is voor mij rijkdom! Ik voel me bijvoorbeeld rijk wanneer ik op een random doordeweekse dag 's ochtends ga zwemmen met Mex zónder dat heel Ede is uitgerukt (dat is in het weekend wel zo, dus de hel!), we in de middag een boswandeling maken: mijn Duracel dreumes halverwege eindelijk toegeeft aan haar moeheid en k.o. gaat in de kinderwagen, en ik vervolgens een pitstop inlas bij mijn favoriete koffietent om met een warme cappuccino urgente werkmail op te pakken en een artikel af te tikken. For the record: tussen de zogeheten moederbedrijven door tackel ik werkgerelateerde telefoontjes, what's app berichten en als mijn dochtertje op bed ligt klap ik met een zak Bugles wéér netjes mijn laptop open. En nee hoor, niet om (alleen) Love Island te bingewatchen. ''

Chill don't pay the bills

''Mijn gevoel van rijkdom heeft te maken met geld. Money makes the world go round. Ik heb de hierboven beschreven vrijheid 'gecreëerd', omdat ik genoeg werk heb. En ik mijn schrijf- en productieklussen veelal vanuit huis kan uitvoeren. Al hoor je mij niet klagen als ik één keer per week een kantoordag heb op de leuke redactie van Glamour, omdat ik mijn 'mom off duty vrijheid' die avond nog opeis tijdens een etentje met vriendinnen. Kleine kanttekening: de weg naar mijn vrijheid was bumpy: intensief (koffietje hier; koffietje daar) en tijdrovend (persevent hier; persevent daar). Maar het is niet voor niets geweest, want nú weet men mij te vinden. Word ik gemaild, geappt of ik beschikbaar ben voor dat ene klusje. En dat is fijn, heeft mij onder andere doen besluiten om drie jaar geleden terug te verhuizen naar Ede. Ze weten mij toch te vinden.

Ik vind het belangrijk om goed en genoeg te verdienen, chill don't pay the bills! Dat de levensstandaard in Ede lager ligt dan in Amsterdam wist ik, is een andere reden van mijn verhuizing. Ik werk hard, keihard. Maar ik deel mijn werkdagen, beter gezegd mijn werkmomenten, in zoals ik dat wil. Zo val ik ook met regelmaat langere periodes in op redacties, dan is het rennen en vliegen, maar aan die drukke weken komt altijd weer een eind. En de verdiensten zijn een mooie buffer! Ik neem alleen klusjes aan die ik leuk vind, omdat ik er energie van krijg, iets (nieuws) leer en er verschil kan maken. Wie weet met mijn mind annex money verhalen...''

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Tijd telt

''Ik ben gelukkig met mijn werk, het inkomen dat daarbij hoort en met de vrijheid die ik ermee creëer. Ik zou me dan ook niet rijker voelen als ik het driedubbele zou verdienen met een prestigieuze job die ik saai vind. Daar geef ik mijn vrijheid niet voor op! Je kunt meer geld verdienen, maar je kan er niet meer tijd voor krijgen. En tijd is wat telt, als je het mij vraagt.''

4 tips om je rijker te voelen

In de prestatiemaatschappij draait alles om groter, beter en meer. Die irritante gedachten geven je geen rijk gevoel. Sterker nog: het maakt je ontevreden. We zijn dan de hele tijd bezig met wat er morgen beter kan, maar vergeten van vandaag te genieten. Zó vliegen de dagen voorbij.

Door anders te denken en je stil te staan bij wat je wél hebt, kun je je rijker voelen zonder meer geld te hebben (of te spenden). Het geheim? Waarderen wat je al hebt! Déze tips helpen je om je rijker te voelen:

1. Wees dankbaar

Dankbaarheid is erkennen dat de goede dingen in het leven 'gifts' zijn. Je kunt je dankbaarheid uiten door op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Maak er voordat je gaat slapen een ritueel van. Schrijf drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent, zoals: de spontane lunch met je verloren vriendin C. die ook een redactiedag had. Je staat stil bij wat voor jou waardevol en dat geeft je al een rijk gevoel, wedden?

2. Omarm selfcare

We blijven het zeggen: selfcare, selfcare, selfcare. Maak in het kader van goed voor jezelf zorgen een lijst met dingen die weinig tot geen geld kosten, maar voelen als verwennerij. Van een uitgebreide at home spa session tot een in house dinner for one met kaarslicht en een muziekje.

3. Vier kleine mijlpalen

Het zijn immers de kleine dingen die het doen! Vier de 8-jarige vriendschap met je beste vriendin, die je écht neemt zoals je bent. Vier dat je nu, sinds 2020, wel elke week naar de sportschool gaat. Vier dat je al een jaar uit huis bent, de huur kunt betalen en voor jezelf kan koken.

4. Leef (meer) in het moment

En geniet van de schoonheid van het moment: van de blijdschap, maar ook van het verdriet, dat een moment je geeft. Hierdoor kun je weer leren en groeien. Omdat je het bewust meemaakt, ben je je ook bewuster van wat het met jou doet. Word je van een bepaalde situatie gelukkig? Bijvoorbeeld van yoga op maandagochtend met je zus voordat je naar kantoor gaat: wat doet dit met je? Geeft het je nieuwe energie? Dan weet je nu dat je dit vaker moet doen (bel je zuster!). Het is namelijk niet zomaar quality time met je zus, maar een gekoesterd geluksmomentje.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk