Digital nomad worden? Suzanne van Duijn die al 4 jaar reizend onderneemt, geeft insider tips

'Ik ben parttime digital nomad, de wereld is vier maanden per jaar mijn werkplek'

Face, Jeans, Beauty, Sitting, Clothing, Photo shoot, Smile, Denim, Model, Long hair,
Jasper Rens van Es

Digitalisering biedt ons de mogelijkheid om overal ter wereld te werken. Velen dromen ervan, slechts weinig mensen doen dat ook daadwerkelijk. Digital nomad Suzanne van Duijn (31) is één van hen. 'Werken in het buitenland is superinspirerend. Je doet zoveel nieuwe indrukken op en ontmoet interessante mensen.'

Werken wanneer het jou uitkomt, mailtjes tikken op het strand en de hele wereld zien: digital nomads hebben een jaloersmakend bestaan. Lijkt locatie-onafhankelijk werken jou ook wel wat? Wij spraken Suzanne over haar digital nomad life, haar onlangs verschenen boek Work hard, travel harder, tips hoe je een digital nomad wordt incluis. Laat je inspireren en, als je al een tijdje met de gedachte speelt, kies dan voor déze mooie combinatie van werken en reizen. Life is NOW!

Jij bent een digital nomad, wat is jouw verhaal: hoelang combineer je reizen en ondernemen? Waarom werkt het voor jou (en een bureau op een saai kantoor niet)?

"Ik ben parttime digital nomad, omdat ik ‘gewoon’ een huis heb in Nederland en niet fulltime werk en reis. Dat doe ik wél lekker vier maanden per jaar. Doordat ik locatie-onafhankelijk kan werken en eigen baas ben, kan ik ook ondernemen in het buitenland. Dat geeft zoveel vrijheid, heerlijk! Zó kan ik veel meer reizen dan ik ooit in loondienst had gekund. Daar voelde ik mij gevangen, dat werkt niet voor mij.

Bonuspunten? Werken in het buitenland is superinspirerend. Je doet zoveel nieuwe indrukken op en ontmoet interessante mensen, zowel locals als andere digital nomads. Ik leid deze lifestyle sinds 2016, dus nu ruim vier jaar, en het verveelt nog steeds niet!"

Hoe, waarmee onderhoud je je nomadenbestaan: jij bent freelance PR-expert en content creator, maar wat is er op maandbasis nodig om van de wereld je werkplek te maken?

"Je moet ervoor zorgen dat je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt! Doordat ik op reis blijf doorwerken, komt er altijd geld binnen. En ik geef op Bali niet meer geld uit dan thuis in Utrecht, eerder minder. Hoe duur je het maakt is helemaal aan jou. Als je minder verdient kan je het beste goedkope bestemmingen kiezen, zoals Indonesië en Thailand. Ook Zuid-Europa en Oost-Europa zijn goede opties. Als je meer verdient kan je uiteraard ook duurdere bestemmingen kiezen. Hoe langer je op een plek blijft, hoe goedkoper het vaak wordt.

Ik verdien niet perse meer dan de gemiddelde Nederlander, maar reis wel veel meer. Het gaat erom hoe je je geld uitgeeft en wat voor jou prioriteit heeft in het leven."

Hoe regel je dat organisatorisch, kijkend naar contact met opdrachtgevers, en praktische dingen zoals: tijdverschil?

"Voor mijn klanten maakt het niet uit waar ik werk. Soms is dat thuis, soms op kantoor in Utrecht, soms vanuit een strandtent in een zonnig oord. Het gaat erom dat ik resultaten boek, doe wat ik beloof en (bijna) altijd bereikbaar ben. Klanten die dit niet snappen en willen dat ik bij hen op kantoor kom zitten, zijn niet mijn ideale klanten. Tijdverschil is inderdaad wel iets om rekening mee te houden. Zeker als je klantcontact moet hebben.

Bestemmingen als Bali zijn ideaal, daar heb je deels overlap en deels vrij spel. Soms ook fijn, om ongestoord te kunnen werken als Nederland slaapt. Samenwerken met iemand in Nederland is bijvoorbeeld ook handig, dat doe ik ook, dan kan diegene het klantcontact doen als jij niet bereikbaar bent.'

Hoe ziet jouw digital nomad life eruit, waar heb je afgelopen maand al reizend gewerkt?

"Ik reis zoals eerder gezegd vier maanden per jaar, verspreid over het jaar. Vorig jaar begon ik het jaar met twee maanden in Azië: Thailand en de Filipijnen om precies te zijn. In april ging ik een weekje op workation naar Barcelona. In de zomer ben ik weekjes naar Italië, Finland en Ameland geweest. De laptop ging mee, maar ik werkte niet heel veel. De hele maand oktober was ik in Australië. Ik zou eigenlijk vrij zijn, maar heb er uiteindelijk ook nog een beetje aan mijn boek gewerkt.

Een dag op workation begint voor mij met werken. Ik maak nooit hele dagen. Meestal van 09.00 uur tot 14.00 uur, dan lekker lunchen en daarna de toerist uithangen. Je bent niet voor niets in het buitenland! In het weekend ga ik er graag op uit en maak ik bijvoorbeeld een tripje naar een andere plek. Ideaal om mijn hoofd leeg te maken en nieuwe ideeën op te doen. Een soort vakantie op reis. Deze balans voelt voor mij het fijnste. Zo heb je het beste van beiden!"

Wat zijn de risico’s, valkuilen, wat vind je ‘minder leuk’ aan een parttime nomadenbestaan?

"Ik vind ‘minder leuk’ aan werken vanuit het buitenland, dat ik mijn vrienden en familie na een tijdje begin te missen. Dat is ook echt de reden dat ik niet voor lange tijd in het buitenland zou willen wonen. Als ik zonder mijn vriend reis, begin ik hem ook snel te missen natuurlijk. Daarom doe ik dit ook parttime.

Echte valkuilen voor mensen die net begonnen zijn dat ze te snel reizen, geen goed onderscheid maken tussen ‘werkdagen’ en ‘reisdagen’, geen goede research doen naar locaties en werkplekken (ook met goed internet bijvoorbeeld), en dat ze geld uitgeven als of ze op vakantie zijn. Hiermee bedoel ik: verschiet niet al je kruit in een keer. Een vakantie van drie weken is echt anders dan dat je hiervan je lifestyle wil maken. Dat moet vol te houden zijn, als je het langer wil blijven doen."

Hoe hou je jezelf scherp, blijf je on top of things? En hoe hengel je nieuwe klussen binnen vanuit Bali, Miami of wherever?

"Omdat ik mijn werk leuk vind en goed het overzicht kan bewaren, heb ik hier geen problemen mee als ik op reis ben. Ik denk ook altijd ‘ik kan hier zijn doordat ik doorwerk op reis’. Als ik niet werkte op reis, kon ik een stuk minder weg. Dus dat motiveert mij vaak om nog even door te bikkelen.

Klanten binnenhalen doe ik vanuit het buitenland hetzelfde als vanuit Nederland. Ik doe mijn research, dan leg ik het eerste contact per mail en bij interesse plan ik een call via Skype of Whereby. Het scheelt ook dat ik vaak in Nederland ben en een compagnon heb, dan kan ik of zij ook altijd wel even in real life meeten als dat nodig is."

Komen er tijdens je reizen ook leuke klanten op je pad?

"Ik heb zelden voor klanten in het buitenland gewerkt. Meestal omdat ik genoeg werk meeneem vanuit Nederland. Nederlandse klanten zijn money wise ook erg gunstig: ze betalen relatief goed. Een lokaal bedrijf in Thailand is leuk, maar financieel niet aantrekkelijk om voor te werken bijvoorbeeld."

Wat zijn volgens jou geschikte digital nomad bestemmingen en hoe vind je werkplekken en gelijkgestemden?

"Bekende plekken als Bali en Chiang Mai zijn chill, omdat er veel faciliteiten zijn, het weer is goed en de kosten zijn laag. Ik vind nieuwe bestemmingen vaak op NomadList, een ranglijst met geschikte digital nomad-bestemmingen. Daar vind je ook de beste co-workingspaces. Gelijkgestemden ontmoet ik via Facebook-groepen als Female Digital Nomads, via Nomad Cruise (waar ik in 2017 mee ging) of via Instagram.

In Barcelona dronk ik vorig jaar bijvoorbeeld koffie met twee ondernemers uit Nederland die daar toen ook aan het werk waren. Via social media kom je tegenwoordig zo makkelijk in contact. Make use of it!"

Je hebt onlangs het boek ‘Work hard, travel harder’ uitgebracht, waarom is het een must-buy; wat levert het de lezers op?

"Voor iedereen die erover denkt om werken en reizen te combineren, of dat al doet maar dat nog niet optimaal gaat: koop het boek! Work hard, travel harder barst van de tips en praktijkervaringen, eerlijke verhalen en anekdotes, inspirerende interviews met reizende ondernemers - die het allemaal weer anders doen - en destination guides voor toffe digital nomad-proof bestemmingen.

De eerste reacties zijn erg goed, dus ik ik kan het boek aanraden, haha. Het smaakt meteen naar meer, hoor ik veel."

Zie jij jezelf forever reizen en ondernemen combineren?

"Jazeker! Misschien dat het vroeg of laat minder wordt. Maar voorlopig zie ik mezelf niet stoppen. Juíst omdat ik werken op reis afwissel met werken in Nederland, blijft het leuk en hoef ik er niets voor te laten of op te offeren. Het fijne aan locatie-onafhankelijk zijn is dat je zelf kan bepalen wanneer je reist. Do I need to say more?"

Wat is jouw ultieme tip voor digital nomads in de dop?

"Mijn boek kopen natuurlijk! En dan gewoon 'es uitproberen. Je hoeft niet meteen een jaar op reis. Ga gewoon eerst een week of twee naar Berlijn of Barcelona. Zo kan je rustig aftasten hoe het bevalt om vanuit het buitenland te werken, waar je tegen aanloopt en waar je behoefte aan hebt. Wil je dan een jaar weg, dan kan je altijd nog je huis opzeggen of gaan verhuren. En: houdt balans. Doe rustig aan, reis niet te snel en verdeel je dagen goed tussen werken en leuke dingen doen."

Tot slot: wat word je volgende reisbestemming?

"Marokko! Ik vertrek 22 maart weer naar de zon, heerlijk. Ik kan niet wachten, want voor mijn doen ben ik al heel lang thuis nu. Dat kwam ook door mijn boek, maar toch. Tijd voor een nieuw avontuur. Ik ga onder andere werken vanuit SunDesk, een co-working in Taghazout, waar je ook goed kan surfen. Ben benieuwd!"

Boekentip: 'Work hard, travel harder'

In 'Work hard, travel harder' laat Suzanne van Duijn je zien hoe je van de wereld je werkplek maakt. Als digital nomad ben je niet meer gebonden aan een bureau in een saai kantoor, werken kan met een laptop en smartphone tegenwoordig overal, of het nu op Bali, in Sydney of Miami is.

Succesvol PR-ondernemer en reisblogger van Duijn besloot dit zelf na drie banen in de praktijk te brengen. In het boek vind je veel praktische tips, inspirerende interviews en eerlijke verhalen over hoe je kunt leven als digital nomad. Lees hoe je productief werkt en valkuilen vermijdt. Plus: hoe je eenzaamheid en reismoeheid de baas blijft. En zoveel meer!

Organism, Plant, Herb,
Suzanne van Duijn

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good