It's International Women's Day! Een pleidooi voor krachtige jonge vrouwen in Disney films

Inclusief 'lessen' over zelfvertrouwen: voor je dochter (of nichtje) en jezelf!

face, hair, red, lip, facial expression, eyebrow, nose, blue, head, beauty,
© 2020 Disney

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Disney

It's International Women's Day! In het teken van female empowerment tippen wij onze drie favoriete Disney-films met krachtige jonge vrouwen:

  1. Mulan

  Drie woorden: sterk, dapper en veerkrachtig. Mulan laat zien dat ook zij, als jonge vrouw, hetzelfde kan als mannen. En dat the battlefield niet alleen voor hen bestemd is. Ze is een échte doorzetter, een heldin!

  2. Rapunzel

  Van alle Disney-prinsessen was Rapunzel de eerste met superpower. Niet gek dat dit nieuwsgierige slash avontuurlijke meisje de jongen redt, in plaats van andersom. En zelfs meer dan één keer mét haar haardos.

  3. Moana

  Een Disneyfilm zonder een mannelijke rol waar de vrouwelijke personage verliefd op wordt, dat is wennen. Ook qua uiterlijk is Moana misschien het meest realistisch van iedereen: ze is namelijk niet neergezet met maatje zero. Kijk, daar houden we van! Ze is hardwerkend en doet er alles aan 'haar mensen' te beschermen. Zonder hulp van een man, go Moana!

  Effe terug in de tijd

  Glamour's Gina groeide op met Disney-films, van De Kleine Zeemeermin tot Belle en het Beest en Pocahontas. De ene dag was ze Ariel en de andere dag was ze Belle of Pocahontas. Rustig, we zullen jullie het beeldmateriaal van de verkleedpartijen besparen. Deze jonge Disney-vrouwen hadden karakter (in tegenstelling tot Doornroosje, Sneeuwwitje en Assepoester) en een eigen avontuur. Ze waren naast mooi en lief ook slim, zoals Belle, en moedig, zoals Pocahontas. Máár hun verhaal draaide in the end alsnog om het vinden van een man... Dat was voor de toen 5-jarige Gina dikke prima. Eind goed al goed. Nu, zo'n 25 jaar later en een dochter (Mex van bijna tweeënhalf) rijker, denkt ze daar anders over. ''Ik vind het belangrijk dat Disney in haar films een goede representatie van het échte leven toont. En dan mogen sterke verhaallijnen met stoere, zelfstandige meiden die niet gered hoeven worden door een kerel - joh, kijk 'es om je heen - niet meer ontbreken. Disney is #lekkergoings, er is een duidelijke verschuiving naar meer feministische personages en verhaallijnen. 'De man redt de vrouw' verandert in 'de vrouw redt de man' of 'de vrouw redt zichzelf', dus ik zeg: Disney, keep up the good work!''

  Het belang van sterke rolmodellen

  ''In Nederland heeft 79 procent van de meisjes een rolmodel. Als jong meisje heb je zo’n voorbeeld nodig waarvan je denkt: precies zó wil ik worden als ik later groot ben. Had ik ook... Vandaar dat ik een paar jaar terug met carnaval als Jasmine uit Aladdin Oeteldonk onveilig maakte. Side note: prinses Jasmine was niet alleen bloedmooi, maar ook een feminist die manoeuvreerde in een mannenwereld. Een gearrangeerd huwelijk was niets voor haar, ze wilde niet behandeld worden als een object. Jasmine was dan ook de allereerste Disney-prinses die niet trouwde met een prins. Enfin, door de grote bekendheid en ongekende populariteit van Disney-films zien meisjes de vrouwelijke personages, van prinses Tiana tot prinses Merida, nog steeds als rolmodellen.

  Voor mijn peuter is Elsa (hoofdpersonage uit de hit-film Frozen) het summum van coolheid. Ze zingt, danst en kleedt *let it go, moeders* (zich) het liefst elke dag als haar. Elsa is een sterke personage en laat zien dat je gelukkig kan zijn zónder man, want geluk creëer je zelf. Mex krijgt deze boodschap nu nog niet mee, maar over een paar jaar wél. In de tussentijd doe ik mijn best om als alleenstaande moeder (haat die 'term', klinkt sad is het niet) aan mijn dochter te laten zien dat ik gelukkig ben met mezelf. En met haar! It's the two of us en dat is helemaal oké. Sure, op sommige momenten - als Mex op bed ligt en ik met mijn laptop wéér alleen op de bank zit, schrijfwerk in te halen - vind ik het ook niet oké dat ik 'nog steeds' geen partner heb. Ik ben sterk, maar niet van steen. Soms zou ik ook weleens ontzorgt willen worden of tegen iemand aan willen liggen en een volwassen gesprek willen voeren. Tot die tijd kruip ik elke avond tegen mijn mini aan en luister ik naar haar eindeloze verhalen over Elsa. Dat maakt mij, hoe cliché ook, al gelukkig.''

  5 lessen over krachtige jonge vrouwen

  Je voelt je als jonge vrouw krachtig als je zelfverzekerd bent: van jezelf en je eigen kunnen. Om déze lessen draait het in het leven als je je dochter (of nichtje) en - wie weet - jezelf zelfvertrouwen wil geven.

  1. 'Niemand is zoals jij'

  Vertel je dochter elke dag dat ze uniek is! En dat ze er mag zijn. Ze hoeft niet aan een perfect plaatje te voldoen. Perfectie is boring. Laat haar gewoon haar eigen kleding kiezen (#notetoself), ook al loopt ze er dan minder modisch bij (lees: in een te kleine legging met ananassen, een hysterische Frozen trui en afgetrapte regenlaarsjes met panterprint).

  2. 'Innerlijke kracht is mooi'

  Het is belangrijk dat je dochter dit op jonge leeftijd meekrijgt. Als ze blij is met zichzelf kan ze later beter voor zichzelf opkomen. Laat merken dat haar mening er toe doet, jep ook als die mening sterk en uitgesproken is.

  3. 'Het is oké om je trots te voelen'

  Als je iets bereikt, hoe klein ook, mag je daar trots op zijn. Geef dit mee aan je dochter door haar regelmatig een complimentje te geven. En wees specifiek. Zeg bijvoorbeeld eens 'wat kun jij goed pirouettes draaien!’ in plaats van ‘wat dans je mooi.’ Ze heeft reden om trots te zijn op haar danskunsten. En houdt er zo ook een positieve herinnering aan over.

  4. 'Hou van je eigen lichaam'

  Veel moeders hebben een laag zelfbeeld, bijvoorbeeld omdat ze onzeker zijn over hun lichaam na de zwangerschap(pen), en geven dit onbewust door aan hun dochters. Hou van je goddelijke lijf! Vertel je dochter hoe bijzonder haar lichaam is, hoe haar benen haar gewicht dragen, en leer haar van haar lichaam te houden door zelf hét voorbeeld te geven.

  5. 'Express je talenten'

  In de vorm van interesses en kwaliteiten. Houdt je dochter van zingen? Zet haar op muziekles. Vindt ze het leuk om te schrijven? Koop een dagboek. Ze leert dat het belangrijk is om innerlijk talent te ontwikkelen en daar actief naar te zoeken. Het is goed hier extra tijd aan te besteden.

  Over Disney, rolmodellen en krachtige jonge vrouwen gesproken...

  Vanaf 26 maart 2020 draait de live-action remake van #Mulan, Disney's eerste vrouwelijke independent personage, in de bioscoop. Gaat dat zien!

  De film vertelt het verhaal van bad ass Mulan die het Chinese leger infiltreert. Als vrouw mag ze dat helemaal niet, maar wanneer de keizer van China besluit dat één man per gezin moet dienen in het keizerlijke leger, neemt Hua Mulan in het geheim de plaats van haar zieke vader in. Zo helpt ze het land te verdedigen tegen indringers uit het Noorden.

  Gemaskeerd als man wordt Mulan bij elke training getest en gebruikt ze haar innerlijke kracht om haar ware potentie te kunnen omarmen. Het is een epische reis die haar zal veranderen in een krijger en haar het respect zal opleveren van een dankbare natie én een trotse vader.

  Bekijk de trailer hieronder!

  This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Cultuur