Sahil Amar Aïssa: 'Ik ben me heel bewust van ongelijkheid'

'Respect is dat je je in de ander probeert te verdiepen'

Sahil Amar Aïssa
Jasper Rens van Es

Sahil Amar Aïssa (27) werkt als presentator en programmamaker bij BNN-VARA. Hij spreekt zich vaak uit over sociaal-maatschappelijke kwesties, onder andere over seksisme, discriminatie en gelijkheid voor Marokkaans-Nederlandse vrouwen.

Discriminatie en racisme

“Mijn ouders kwamen in hun twintiger jaren vanuit Marokko als gastarbeiders naar Nederland. Ik kreeg daarom thuis een andere set normen en waarden mee dan de meeste van mijn leeftijdsgenootjes – ik was me hierdoor al jong bewust van verschillen en had vrienden met verschillende achtergronden. Hoe ouder ik werd, hoe meer discriminatie en racisme ik zag. Zo werd ik zelf soms bij een danscafé geweigerd. Ik kan niet achteroverleunen en het onrecht accepteren waarmee mijn familie en vrienden geconfronteerd worden. Natuurlijk wil ik soms ook liever pizza eten en films kijken, maar ik voel de verantwoordelijkheid om me uit te spreken. Daar hoort ook bij dat ik soms tegen mijn eigen Marokkaanse gemeenschap moet ingaan en bijvoorbeeld moet aankaarten hoe vrouwen worden behandeld, want bekrompenheid is universeel en kent geen kleur. Ik kreeg ook vanuit mijn eigen gemeenschap kritiek – dat doet natuurlijk wel pijn, maar gelukkig zie ik tegelijkertijd dat steeds meer mensen zich durven uit te spreken tegen de dubbele moraal die er soms heerst.

Ik ben niet iemand die zorgeloos in een kuuroord op Bali kan gaan liggen zonder me te realiseren dat ik privileges heb en dat er een scheve verdeling van de rijkdom in de wereld is. Ik ben me heel bewust van ongelijkheid, maar ik merk dat niet iedereen zich altijd even goed inleest. Recentelijk reageerden mensen om me heen geshockeerd op bijvoorbeeld het nieuws dat Nederlanders met een migratieachtergrond meer kans lopen om niet aangenomen te worden vanwege hun achternaam. Dan denk ik: luister eens naar wat mensen om je heen al jaren roepen! Respect is dat je je in de ander probeert te verdiepen.

Verplaatsen in een ander

Ik probeer me daarom ook te verplaatsen in mensen die bekrompen dingen zeggen, en niet meteen de aanval in te gaan, hoe moeilijk dat ook is. Het heeft namelijk meer zin om mensen te raken met wat je zegt. Als mensen bijvoorbeeld negatieve dingen roepen over vluchtelingen, kun je proberen hun angsten over de komst van vluchtelingen weg te nemen en ze eraan te herinneren dat die mensen een oorlog ontvluchten. Zelfs in een jihadist probeer ik me te verplaatsen. We moeten begrijpen dat iedereen een optelsom is van de dingen die diegene heeft meegemaakt. Mijn ideale samenleving is er een waarin ik zowel met mijn Amerikaanse vriend als met mijn vriend die uit Syrië is gevlucht de wereld kan rondreizen. Zonder dat we aan een grens worden tegengehouden omdat iemand van ons niet de juiste papieren heeft.”

Deze real life verscheen in het meinummer van Glamour. Deze maand ligt er ook weer een gloednieuw issue in de winkel, bomvol real life verhalen en nog véél meer. Je bestelt 'm hier online!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good