Erin & eruit: zoveel spaart en spendt webcaremedewerker Marianne Roskam

'Digitale spaarpotjes zijn mijn lifesavers!'

hoe spaargeld opbouwen
Sandra de Kuiper

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In deze rubriek doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze maand: Marianne.

Maandlasten

Wie: Marianne Roskam (31)
Beroep: Webcaremedewerker financiële instelling
Salaris: € 2.519 netto per maand (+ zakelijke ov-chipkaart)
Woont: in Lemmer
Huur en overige vaste lasten: € 1.050 per maand (huur, G/W/L, internet, telefoon, boodschappen en verzekeringen)
Overige kosten
: € 205 per maand (zorgkosten en sportabonnement)
Beauty en kleding: € 250 per maand
Sparen: € 500 per maand
Overige uitgaven (uitgaan en uit eten): € 250 per maand

Gat in m’n hand

“Ik heb tot vorig jaar altijd maximaal uitgegeven: verre reizen, uit eten, weekendjes weg. Alles om maar niet thuis op de bank te hoeven zitten. Per maand gaf ik zo’n vijfhonderd euro uit aan dat soort dingen. Mensen zeiden vaak: ‘Huh, ga je alweer op vakantie?’ Als je alleen bent, doe je dat sneller. Ik ga nog steeds graag de hort op of op vakantie, maar niet meer elk weekend, eerder elke maand. Ik spaar nu voor een auto en een koophuis, de auto heb ik bijna bij elkaar gespaard. En dat huis komt er ook, want mijn vaste contract is in the pocket.”

Steady sparen

“Digitale spaarpotjes zijn mijn lifesavers! Ik heb een gratis rekening bij Knab, waarmee inzichtelijk wordt wat mijn ‘spaarstatus’ is. Om dit jaar nog beter, meer en consequent te kunnen sparen, moet ik besparen op boodschappen en etentjes. Ik eet glutenvrij en lactosevrij, dat kost extra geld. Ik moet dus slimmer inkopen en letten op deals. Ook op het werk moet ik lunches buiten de deur skippen. Dat scheelt op weekbasis toch vijftig euro.”

Eyeopener

“Ik ben webcaremedewerker. Ik geef geen advies, maar beantwoord wel vragen over bepaalde financiële producten, zoals een levensverzekering of een spaarrekening. Ik help de klant als het ware op weg om bewuste, goede keuzes te maken wat betreft geld. Voor een ander is het makkelijker spreken dan voor mezelf, haha. Toch is mijn werk voor mij wel een eyeopener.”

Zoveel geld heb je als starter nodig voor je eerste koophuis

Een eigen huis

“Geld staat voor vrijheid, om de dingen te kunnen doen die ik leuk vind. Eerder was ik niet bewust met geld bezig, maar dat probeer ik nu wél te doen. Vooral omdat ik weet wat ik in de toekomst wil en wat daarvoor nodig is. Voor een koophuis, liefst nieuwbouw, moet je bijna dertigduizend euro hebben. Vanwege mijn werk word ik elke dag met geld geconfronteerd, waardoor ik het privé iets meer loslaat. Maar dat is niet altijd slim. Ik pin alles: contactloos dit, contactloos dat. Daardoor verlies ik soms het overzicht.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk