Maakt geld gelukkig? Nou soms wel

'Ik zou willen dat ik een groter de pot op-potje had'

maakt-geld-gelukkig
Victor VIRGILEGetty Images

In sommige gevallen kan geld toch écht gelukkig maken. Drie vrouwen vertellen hun eigen verhaal over sparen en uitgaven. Waarom denken zij dat geld gelukkig maakt en is dit ook de realiteit?

Maakt geld gelukkig?

Yvette (38)

'Dankzij mijn potje maakte ik mijn droom waar'

“Ik leed aan wat ik noem: good girl syndrome. Altijd deed ik netjes wat er van me verwacht werd. Een verstandige studie, een goede baan en hard werken. Maar ik was doodongelukkig. Ik was consultant bij een groot adviesbureau. Er was niets mis met het werk dat ik deed en ik had leuke collega’s, maar mijn baan voelde als een harnas. Werken op kantoor, de hele dag omringd door mensen, kostte me veel energie. En mijn hele functie hing van deadlines aan elkaar die door anderen bepaald werden.

Ik verlangde ernaar om zzp’er te zijn en mijn eigen tijd in te delen. Naast mijn werk volgde ik een opleiding tot professional organizer en ging sparen. Om een financiële buffer op te bouwen zodat ik het even uit kon zingen als mijn business in het begin nog te weinig opbracht. Jaarlijks haalde ik dik mijn targets en hier zat een salarisverhoging aan vast. Dit bedrag stortte ik op mijn spaarrekening en zo spaarde ik in vier jaar tijd 25.000 euro. Vorig jaar zei ik adieu tegen mijn vaste baan en begon ik voor mezelf. Nu kan ik doen wat ik het allerliefst doe.”

Sara (32)

'Ik zou willen dat ik een groter de pot op-potje had'

“Vijf jaar geleden ging ik na mijn afstuderen op wereldreis. Ik had hiervoor 10.000 euro gespaard en na de halve wereld te hebben gezien, eindigde ik mijn reis in Australië. Daar vond ik werk, werd verliefd en die relatie duurde tot vorige zomer. Toen keerde ik terug naar Nederland. Zonder relatie, huis en baan. Maar met 6000 euro op mijn bankrekening. Wat in Amsterdam niets voorstelt. Alleen mijn huur is al 1000 euro. Ik nam de eerste de beste uitzendbaan aan om de rekeningen te betalen. Deze bleek hard werken en ik ben uitgeput na een werkdag. Het betaalt ook nog eens ruk. Ik vroeg om loonsverhoging, maar mijn leidinggevende zei dat daar geen budget voor was. En dat was dat. Liefst zou ik fulltime schrijven. Maar als beginner leveren mijn schrijfopdrachten weinig op. Terwijl ik nu m’n portfolio nieuw leven aan het inblazen ben – dus mijn droom najaag – houd ik geen tijd over om een andere baan te vinden. Dus nu heb ik een stressvolle rotbaan die nauwelijks betaalt, en ben ik tot half twaalf ’s avonds bezig met schrijfopdrachten die ook nauwelijks geld opbrengen. Ik heb echt geen spijt van mijn wereldreis. Maar ik denk soms wel: had ik die 10.000 euro nog maar. Dan had ik rustig aan mijn schrijfcarrière kunnen werken zonder me te hoeven afbeulen voor mijn stomme baan.”

Ellen (31)

'Houd je potje voor jezelf'

“Anderhalf jaar geleden had ik 15.000 euro op mijn spaarrekening. Een fortuin, zo voelde het. Die de afgelopen twee jaar gestaag slonk. Mijn vriend verloor zijn baan en ik werd verantwoordelijk voor de meeste kosten zodat hij een eigen bedrijf kon opzetten. Nu heb ik nog een buffer van een paar honderd euro over. En niets van wat ik heb ingebracht in ons huishouden staat op papier. Dat zou ik namelijk nog wel een keertje doen. Nu is het te laat, want onze relatie staat onder druk: dat bedrijf van mijn vriend was geen succes, hij kan geen baan vinden en we hebben veel ruzie over geld. Als ik nu een samenlevingscontract voorstel, zodat duidelijk is wat ik heb geïnvesteerd, zegt hij: vertrouw je me niet? Ik ben zó stom geweest. Als je gaat samenwonen, pak het dan slimmer aan: zorg ervoor dat je altijd je eigen spaargeld houdt. En regel financiële zaken bijtijds met je partner, als de relatie goed zit. Dat is niet romantisch, maar al die geldruzies zijn dat ook niet. Ik begon mijn relatie op een roze wolk. Maar mede door geldproblemen donder je daar snel vanaf.”

Deze real life verscheen eerder in Glamour. Deze maand ligt er ook weer een gloednieuw issue in de winkel, bomvol real life verhalen en nog véél meer. Je bestelt 'm hier online!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk