Wat is slim: freelancen of toch in loondienst?

Dynamiek en vrijheid of structuur en regelmaat?

Portrait of young and beautiful woman
recep-bgGetty Images

Nederland telde in 2019 1,1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). En de teller blijft doortikken, met zo'n 40.000 tot 50.000 nieuwbakken zzp'ers per jaar. Niet gek, freelancen past past goed bij de toenemende behoefte aan flexibiliteit voor zowel mens als maatschappij.

Hamvraag: past freelancen bij jou?

Je bouwt als zzp’er niet automatisch pensioen op, hebt geen recht op een uitkering als je geen klussen meer hebt en vakantiegeld is een fata morgana. Toch zijn er veel voordelen. Als eigen baas heb je vrijheid, kan je meer verdienen en profiteren van belastingvoordeel máár bokst dat op tegen de veiligheid van vast dienstverband? Voor Glamour's Gina wél.

''Ik doe verschillende leuke dingen (pennen voor Glamour en produceren voor JAN) en ik kan bijna altijd en overal tikken en telefoneren, ook vanuit een koffietentje - terwijl mijn dochter Mex slaapt en snurkt in de kinderwagen. Geen (werk)dag is hetzelfde, die dynamiek en 'onrust' werkt voor mij. Juíst omdat ik er zoveel vrijheid en energie voor terugkrijg. En ik als freelance journalist slash producer, let wel: ik ben al zeven jaar bezig, best lekker verdien! De ene week werk ik bijna 40 uur, weliswaar waar en wanneer ik wil (met uitzondering van een vaste redactiedag). En de andere week doe ik het rustiger aan, plan ik zo'n drie werkdagen in: uitgesmeerd over vijf, zes of - waarom ook niet - zeven dagen. Toch verdien ik op maandbasis meer dan mijn fulltime werkende vriendinnen in loondienst. Gelukkig maar, want vakantiegeld dat krijg ik niet (terwijl ik wel op vakantie ga). En ik bouw (nog) geen pensioen op. Wél heb ik pas een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Over die belangrijke beslissing met een maandelijks prijskaartje van 150 euro *au, dat doet pijn* heb ik bijna zeven jaar gedaan. Thank the lord dat ik in die tussentijd niet een van mijn vingers of handen heb gebroken (lacht).''

''Als freelancer heb ik in grote lijnen minder zekerheid, maar meer vrijheid. Vrijheid is op maandag 'vrij' kunnen nemen, om bijvoorbeeld met mijn peuter een biosje te pakken (terwijl ik in de pauze urgente werk-apps tackel). Daartegenover staat dat ik vaak in de avonduren doorwerk, soms tot diep in de nacht. En dan nog geniet ik van mijn vrijheid. Omdat ik mijn eigen keuzes maak en dat voelt verdomd goed kan ik je vertellen.''

De verschillen

Elke maand je eigen financiële boontjes doppen met een klusje hier en een klusje daar (en hopen dat iedereen op tijd betaalt). Of voor de 30e van de maand je salaris gestort krijgen van een en dezelfde baas.

Freelancen versus in loondienst: dít zijn de drie belangrijkste verschillen.

Zekerheid

Weten dat je met je salaris de vaste lasten (huur! zorgverzekering! telefoonkosten!) op tijd kunt betalen geeft rust en zekerheid. En daar blijft het niet bij... Als je in vast dienstverband werkzaam bent, voorziet jouw werkgever je in nog meer zekerheden. Van een WW-uitkering tot een arbeidsongeschiktheidsverzekering en zwangerschapsverlof. Ook word je als werknemer in loondienst (vaak) doorbetaald ten tijden van vakantie en langdurige ziekte én bouw je automatisch pensioen op.

Een freelancer moet deze zekerheid, in de vorm van een spaarpotje voor vakanties en een arbeidsongeschiktheidsverzekering, geheel zelf regelen. Wél heb je recht op zwangerschapsuitkering (zo'n 1.000 euro netto), mits je genoeg freelance-kilometers (lees: jaren en uren) hebt gemaakt.

Inkomen

Het inkomensverschil tussen zzp'ers en mensen in loondienst loopt per sector nogal uiteen. Het hogere uurtarief van een zzp’er is niet één op één door te vertalen naar het inkomen. In het uurtarief worden ook kosten verrekend voor het doen van acquisitie en administratie en bijvoorbeeld de kosten voor een werkplek. Toch houdt een freelancer over het algemeen meer over dan iemand in loondienst. Dit heeft ook te maken met belastingvoordelen waar je gebruik van kunt maken als zzp'er. Zoals de zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling en niet te vergeten drie jaar lang (!) de startersaftrek (I miss you, startersaftrek).

Daarbij is het inkomen van een freelancer vaak goed ten opzichte van het aantal uren dat hij of zij er in een dag of week of maand instopt...

Vrijheid

Als freelancer heb je (zeeën van) vrijheid, dat moge duidelijk zijn. Maar die vrijheid gaat gepaard met verantwoordelijkheid. Plus: discipline.

Als freelancer heb je alle vrijheid om je werkdag zelf in te richten. Eerst even rustig boodschappen doen voordat je begint? Een was draaien tussen de telefoontjes door? Lekker ‘s avonds knallen als je huisgenoten zijn party'en (of je kind op bed ligt)? Alles kan. Zolang je bereikbaar bent, de deadline wordt gehaald en de kwaliteit van het werk goed is. En blijft.

P.S. steeds vaker zie je freelancers locatie- en tijdonafhankelijk werken. Dit betekent dat ze overal ter wereld op ieder moment aan het werk kunnen zijn voor hun opdrachtgever(s). Wij spraken parttime digital nomad Suzanne van Duijn over dit on trend werkfenomeen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk