Columnist Eline: De pleuris is letterlijk uitgebroken

#StayTheFuckHome

Columnist Eline: De pleuris is letterlijk uitgebroken
Julia GuntherGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 17 maart 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Chaos in de supermarkt

Ik loop de supermarkt binnen en merk meteen de collectieve paniek. De pleuris is letterlijk uitgebroken. Er heerst iets wat alleen kan worden omschreven als een pre-apocalyptisch sfeertje. Snel weet ik nog wat boodschappen te bemachtigen: B-merk kattenvoer, iets ondefinieerbaars voor op brood en de drie laatste avocado’s. Zelfs het chips vak is leeg, want stel je toch eens voor dat je zonder Wokkels komt te zitten. Als er bijna ruzie ontstaat om het laatste pak keukenrol maak ik dat ik wegkom. Diezelfde avond horen we dat de scholen drie weken dichtgaan, net als de kinderopvang. Dat wordt de komende tijd aanpoten en onze kinderen zo goed en zo kwaad als het gaat vermaken met eindeloze potjes kwartet, bordspellen, 1001 knutselprojecten en – laten we eerlijk zijn – meer Netflix en Disney+ dan goed voor ze is.

Stay The Fuck Home

Het voelt allemaal behoorlijk onwerkelijk. Was ik voor het weekend nog nonchalant over het hele Coronavirus gebeuren besef ik me nu dat het echt menens is. Maar er zit voor de meesten van ons niks anders op dan voorlopig thuis te blijven. Niet naar de kroeg, geen pilatesles, niet naar de bibliotheek, geen etentjes bij mensen thuis. Dat is geen aanstellerij maar het meest empathische om te doen. Wie nu nog klaagt over een dichte FEBO, Ikea of sportschool is, sorry dat ik het zeg, een ontzettende eikel. Door thuis te blijven kunnen we de epidemie vertragen en de ziekenhuizen ontlasten. Oftewel: #StayTheFuckHome.

Drie weken quarantaine

Ook al zie ik een beetje op tegen drie weken quarantaine, ik probeer er het beste van te maken. Ik maak een lijst met klusjes in huis die ik al ik-weet-niet-hoe-lang voor me uitschuif. Ik probeer niet te veel het nieuws te lezen, want daar word ik alleen maar zenuwachtig van en daar heeft ook niemand wat aan. Ik doe oefeningen met een fitness app. Ik FaceTime met vrienden en familie. Ik speel Poepie Knor met mijn dochter, een bordspel waarbij je een varken in de rondte moet draaien die daarna knort, fluit (?) of een scheet laat. Je moet wat, mensen.

Acties

Noem me een blij ei maar mijn vertrouwen in de mensheid wordt tijdens deze crisistijd wel elke dag hersteld. Een vriendin startte een posteractie tegen hamsteraars die asociale hoeveelheden wc-papier en bruine bonen in blik inslaan. En een groepje studenten zetten een netwerk op van mensen die waar nodig anderen kunnen ondersteunen tijdens deze rare, onzekere periode. Boodschappen doen voor een oudere buurvrouw bijvoorbeeld. Of op de kinderen passen van iemand die in de zorg werkt. Op momenten waar ik droevig word van het laatste nieuws denk ik daaraan.

Ondertussen houden wij de moed erin en genieten zelfs kort van het zonnetje buiten. Tussen de bedrijven door is het blijkbaar lente geworden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder