Zzp'ers deze is voor jullie: dít zijn jouw mogelijkheden in deze coronacrisis

Klussen weggevallen, projecten on hold gezet: het kabinet denkt mee!

Young woman holding up red filter in front of face
We AreGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 18 maart 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Zoals eerder gezegd zijn er in ons land dik 1,1 miljoen zelfstandigen zonder personeel a.k.a. zzp'ers. Deze grote groep ondernemers - samen met ondernemers die mensen in dienst hebben - zitten in zwaar weer! De coronacrisis zorgt ervoor dat er geen klussen (aan gas-, water- en cv-installaties) of projecten (in de vorm van theaterstukken) uitgevoerd, gemaakt kunnen worden. Thuiswerken? Dat 'werkt' letterlijk en figuurlijk nou eenmaal niet voor iedereen. Thuis het dak van je klant in Lutjebroek maken...dat soort dingen dus.

Omdat het werk stil ligt lopen zzp'ers inkomsten mis, terwijl de vaste lasten (huur of hypotheek, gas/water/licht, internet) door blijven tikken. Gelukkig is er is een lichtpuntje aan de einde van de tunnel. Gisterenavond werd namelijk het crisispakket gepresenteerd, waarin het kabinet bekend maakte dat ze óók voor de zzp'er klaarstaan.

Crisispakket

Het kabinet trekt miljarden euro’s uit om bedrijven en werknemers te helpen die door de coronacrisis in de problemen komen. Het pakket maatregelen moet voorkomen dat bedrijven failliet gaan en dat werknemers financieel hard worden geraakt. Verder moet het zelfstandigen en mensen met een nul-urencontract de zekerheid bieden dat het kabinet ook voor hen klaarstaat. "Het zijn uitzonderlijke tijden die om uitzonderlijke maatregelen vragen," aldus Minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Bijzondere bijstand

Zzp'ers die in de knel zijn gekomen door de coronacrisis, denk aan freelance eventmanagers (en freelance beursbouwers), maar ook freelance kappers en nail artists, kunnen hun inkomen voor in ieder geval de komende drie maanden aangevuld krijgen tot het sociaal minimum (check hier het vastgestelde sociaal minimum vanaf 2020, per leeftijd). De strenge voorwaarden die normaal gesproken gelden voor deze 'bijzondere bijstand', denk aan: eigen spaarcenten en inkomen partner, laat het kabinet vervallen. Plus: de uitkering wordt versneld toegekend. Duurt het doorgaans dertien weken voor de steun wordt uitgekeerd, nu kan financiële steuntje in de rug binnen vier weken op je bankrekening staan. Voorschot aanvragen? Kan. Ook fijn: de eenmansbedrijfjes hoeven de inkomensondersteuning voor levensonderhoud niet terug te betalen. Deze bijzondere bijstand wordt uitgekeerd door gemeenten, klop daar dus aan.

Uitstel belasting

Er is meer, alle ondernemers: van groot tot klein krijgen drie maanden uitstel van het betalen van belasting (denk: omzetbelasting inkomstenbelasting). Het crisispakket is bedoeld om de rust in de samenleving te herstellen na de plotselinge economische terugval door de coronacrisis. Als er meer nodig is, zullen meer maatregelen volgen.

Aanvragen

Het nieuws rondom de bijzondere bijstand verspreidt zich snel. Inmiddels hebben al duizenden zzp’ers een aanvraag gedaan. De komende tijd worden er veel meer ambtenaren klaargestoomd om de enorme groei van het aantal aanvragen te verwerken.

Toch zijn er nog wel zorgen, want sommige zzp’ers waren gewend aan een veel hogere omzet, waardoor zij met zeg: 1.500 euro per maand mogelijk alsnog in de problemen kunnen komen. Dat gezegd hebbende, zelfstandigen die met hoge kosten worden geconfronteerd terwijl ze geen omzet meer hebben, kunnen ook een aanvraag doen voor een kapitaalinjectie bij de gemeente. Het toekennen van een Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) kost wel even tijd, maar de gemeente kan bij acute financiële problemen ook een voorschot geven.

Wordt vervolgd!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder