Zo vind je de juiste balans tussen werk en privé (en zó behoud je die)

Drie tips voor de so called work-life-blend

De ingrijpende maatregelen tegen en de gevolgen van het coronavirus hebben een behoorlijke impact op de samenleving. We're all in this together. Lichtpuntje? Deze rare, onzekere tijd kan een tijd zijn van bezinning en verandering. Nu je (al werkend) thuis zit kun je bijvoorbeeld nadenken over een juiste balans tussen werk en privé. En: hoe je ná deze bizarre periode gaat knallen. Op beide fronten, want het is écht mogelijk.

Balans tussen werk en privé

Het is soms aardig ingewikkeld (en uitputtend, want tijdrovend en energievretend) om een lekkere loopbaan te combineren met álles wat je in je vrije tijd nog wil ondernemen. AMEN. Oplossing? Het fenomeen work-life-blend gelooft dat je met een zoektocht naar de 'perfecte balans' tussen werk en privé gewoon op het verkeerde spoor zit. Wat houdt dat in? En hoe deal ik daarmee? Glamour's Gina zocht het uit.

''In een ideale wereld is de balans tussen werk en privé amazing! Ik sluit om 16:00 uur de laptop af en ik pik mijn dochter Mex op bij m'n moeder. We gaan wandelen, houden een pitstop bij de speeltuin. Terwijl zij op de trampoline springt, check ik met één oog mijn laatste mails. Eenmaal thuis bereid ik, correctie: bereiden wij (mijn tweejarige peuter wil met alles meehelpen, dat onze keuken daardoor een battlefield is boeit haar niet), een verse avondmaaltijd, hebben we een quality time met familie (in deze toestand is dat een family video call via Facetime), doen we wat yoga-oefeningen op het balkon en sluiten we de dag af met een Netflix and chill-avond. In mijn realiteit is dat om de vier minuten een nieuwe film aanzetten en bij Disney-film #22 samen op de bank in slaapvallen.''

Werk en privé

''Bovenstaande klinkt allemaal mooi en leuk. En in tijden van quarantaine zit ons leven er in alle eerlijkheid ongeveer zo uit. Maar in de dagelijkse normale werkelijkheid is dat een ander verhaal. Mijn werk stopt niet om 17:00 uur ’s middags bij de trampolines. En ik check, als we toch eerlijk zijn, onder werktijd ook geregeld app-groepen en mijn Instagramfeed (to keep the creative juices flowing). Kortom: mijn privé-leven dringt door tot de werkvloer en eenmaal thuis zit ik met mijn hoofd nog steeds bij mijn ellenlange to-do-lijsten. En dat is ook prima, ik ben als freelancer immers gewend om mij flexibel op te stellen.''

''Ik denk elke week; elke dag dat ik met een beetje passen en meten de goede privé/werk-verhouding vind. Bijvoorbeeld door een uur eerder op te staan dan mijn dochter om alvast de insteek en het geraamte voor dat ene artikel te bepalen en te maken. En dan heeft Mex een hysterische huil en- hangochtend en kan ik dat artikel niet OP TIJD aftikken. You feel me? Maar goed, misschien is er wel iets mis met het streven naar de work-life-balance. Het principe wekt namelijk de indruk dat er iets negatiefs (aka werk?) moet worden tegengegaan door iets positiefs (aka vrije tijd?). Terwijl ik juíst enorm blij ben met mijn lekkere loopbaan (dank Glamour dat ik nog werk heb) en mijn rijke persoonlijke én sociale leven. Al is mijn social life op dit moment wel om te janken natuurlijk.''

Perfecte balans tussen werk en privé

Een work-life-blend waarin je niet streeft naar de perfecte balans tussen werk en privé, maar accepteert dat er verschillende zaken tegelijkertijd in je leven spelen. Moet kunnen anno 2020, toch? Glamour helpt je op weg.

1. Stop met multitasken, omarm time chunking

Multitasken, zo'n beetje iedereen doet als je met veel verschillende uitdagingen moet dealen. Of beter niet, want talloze onderzoeken hebben aangetoond dat dit niet effectief is. Werkzaamheden duren nou eenmaal langer om af te ronden en de kans op (spel)fouten is groter als we verschillende taken - bijna - tegelijkertijd doen.

Wat wel werkt? Time chunking! Het is een methode om in een dag (of zelfs een week, maand of jaar) vaste tijdsblokken volledig te besteden aan specifieke taken. Door deze slimme manier van timemanagement werk je effectiever. En kan je verschillende soorten activiteiten (en in-direct opdrachtgevers, in het geval van freelancers, jaja) allemaal de aandacht geven die ze verdienen. Win-win-situatie.

2. Voorkom ongevraagde verstoringen, keep focus

We zijn (bijna) altijd bereikbaar en hebben al het nieuws voortdurend binnen handbereik. Dat is handig, maar kan ook zorgen voor hinderlijke afleiding. 'Heb ik net écht bijna een uur doelloos door Insta gescrold?' Yes, you did! Om de focus te houden op datgene waar je op dat moment me bezig is (of dat nou een bedrijfspresentatie of een binge-sessie is), is het nodig om paal en perk te stellen aan alle informatie en stimuli die je via apps, sociale media en nieuwskanalen binnenkrijgt.

Dus: demp groepsgesprekken en zet push-berichten uit. Al is het maar voor even, zoals: een dag(deel). Wedden dat je fully focused blijft?

3. Sta regelmatig stil bij je work-life blend

Er is een dunne scheidslijn tussen werk mixen met je privé-leven en een workaholic zijn. Check daarom regelmatig hoe je dagelijkse routines je bevallen. Is er voldoende tijd voor je persoonlijke ambities? Kom je verder met je persoonlijke ontwikkeling? Blijf jezelf dit soort vragen stellen, met een zogeheten to-feel-lijst (zusje van de to-do-lijst) als leidraad.

Tot slot: een work-life-blend is er echt niet van de ene op de andere dag. Zie het dan ook als een proces dat constant in beweging is, net zoals jij.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk