Zó kan je je geldzaken beheren in deze coronacrisis

Op de kleintjes letten, besparen waar mogelijk, voorspelbaarheid creëren en eerdere betalingen zijn nú key!

Still life of shopping cart and Euro notes on pink background
the_burtonsGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 19 maart 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

De coronacrisis geeft onze economie rake klappen: beurzen kelderen, horeca zit potdicht, grote winkelketen sluiten hun deuren, (nationale) festiviteiten zijn afgelast. Nederland zit veelal binnen! Het zijn bizarre, onzekere tijden. Met name voor ondernemers en ZZP'ers, waarvoor geldt: no work, no money, breekt een enorme zware tijd aan. Sterker nog: deze grote groep mensen kan in acute liquiditeitsproblemen komen. Zij kunnen bijvoorbeeld de huur - op den duur - niet meer betalen. Op de kleintjes letten, besparen waar mogelijk, voorspelbaarheid creëren en eerdere betalingen zijn nú key!

Ben je de komende periode niet zeker van je inkomen, omdat er klussen zijn weggevallen en/of projecten on hold worden gezet? Glamour geeft een voorzet in hoe je je geldzaken in deze onzekere tijd kan beheren.

 1. Aangepaste cashflow forecasting
  Hoewel de impact van het coronacrisis nog steeds moeilijk is in te schatten, want misschien heb je nu nog (genoeg) werk maar is dat over twee weken of een maand niet meer het geval, is het belangrijk om een realistische financiële inschatting te maken. Zet voor de komende zes maanden de verwachte inkomsten en uitgaven op een rijtje. Een degelijke blik in de toekomst maakt eventuele knelpunten snel inzichtelijk en geeft je de mogelijkheid daarop in te spelen.
 2. Korting voor vroeg betalen
  Afhankelijk van grote, vaste klanten: waar je elke maand een aantal dagen voor werkt (en maandelijks een vast bedrag aan factureert)? Dan kan het lonen ze een korting te geven bij een snelle betaling. Spreek met je klanten af dat zij een korting krijgen op facturen die binnen een voor jou gunstige termijn worden betaald, denk aan 10 dagen. Kleine kanttekening: dit is een dure oplossing, je loopt immers euro's mis, maar kan wél zorgen voor meer voorspelbaarheid en eerdere betaling
 3. Aanbetalingen
  Opdrachtgevers die liever niet maandelijks betalen voor langlopende projecten, omdat dit administratief simpelweg meer werk is, zijn in deze ongewone situatie wellicht wel bereid te werken met een aanbetaling. Vragen kan altijd!
 4. Debiteurenbeheer
  Wacht NIET met het nabellen van facturen totdat deze vervallen zijn. Als er een probleem is met een factuur dan wil je daar niet pas achter komen als de betaling al verlaat is. Bel vóór vervaldatum om te controleren of de factuur is aangekomen. Tijdige betaling is het doel.
 5. Bijzondere bijstand
  Zzp’ers kunnen geen beroep doen op de regeling voor werktijdverkorting. Wel kunnen ze hun inkomen voor in ieder geval de komende drie maanden aangevuld krijgen tot het sociaal minimum (check hier het vastgestelde sociaal minimum vanaf 2020, per leeftijd). De bijzondere bijstand is aan te vragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven en het duurt ongeveer vier weken voordat de steun, welke je overigens niet hoeft terug te betalen, wordt uitgekeerd.
 6. Let op de kleintjes
  Alle kleintjes! Maak bijvoorbeeld een (digitaal) potje voor boodschappen en bedenk van tevoren wat je van dat boodschappengeld precies gaat kopen. En houd rekening met actieaankopen (1+1), goedkopere merken die óók prima zijn en voorraadbeheer (hamsteren buiten beschouwing gelaten).
 7. Besparen waar mogelijk
  Bijvoorbeeld op twee of drie vaste lasten. Misschien een online-video-abonnement eruit, wat moet je met Netflix en Videoland en Ziggo (alle begrip als je deze skipt, nu met kids thuiszit), stap over naar een goedkopere provider voor je mobiele telefoon en vergeet je energiekosten niet te vergelijken. Wie weet kan je ook je sportabonnement opzeggen nu de gym dicht is. Al is het ook goed om deze ondernemers te blijven supporten door online lessen te blijven volgen.

  Tot slot: save more, spend less

  Spaar van je eerstvolgende factuur die wordt betaald (en de hopelijk daarop volgende facturen) zoveel als je kunt. Zet het bedrag van je buffer direct op je spaarrekening. En doe je stinkende best om die spaarcenten (ten behoeve van je huur, zorg, telefoon) niet terug te boeken naar je betaalrekening.

  Op deze manier zie je ook meteen hoeveel geld er eigenlijk overblijft wanneer je geen onnodige uitgaven doet. En dat geweten is voor de komende tijd misschien een eye-opener.

  P.S. nog vragen, wil je meer weten? Bel met het opgerichte adviesteam van de KvK. De overheid heeft een speciaal adviesteam opgericht bij de KvK om alle vragen van ondernemers omtrent het coronavirus te beantwoorden. Zij zijn bereikbaar via 0800-2117.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder