Columnist Eline: 'We hoeven niet het beste te maken van deze tijd'

"De één lijkt nog productiever dan de ander. Dan denk ik soms: doe ik het wel goed?"

Woman on couch
Julia GuntherGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 27 maart 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Quarantaine

Week 2 van de quarantaine zit er bijna op. Het leven is in korte tijd drastisch eenvoudiger geworden. Ik heb af en toe geen flauw idee welke dag het is omdat ze allemaal op elkaar lijken.

Ik zou eigenlijk ‘het beste’ moeten maken van deze tijd. Een nieuw trainingsregime beginnen, zodat ik als dit straks allemaal voorbij is honderd push-ups kan doen met een tweezits bank op mijn rug. Een nieuwe taal leren en aquarellen schilderen. Mijn kast uitruimen, mijn belastingpapieren in de daarvoor bestemde mappen doen, eindelijk mijn dochters babyboek afmaken (ze is inmiddels vier), de vriezer ontdooien. Oh ja, en ik moet elke dag een ingewikkelde taart met drie lagen maken of zelf gist produceren voor een zuurdesembrood. Pinterest-waardige knutselprojecten maken met mijn kinderen en foto’s ervan maken voor Instagram, zodat iedereen kan zien hoe fantastisch ik wel niet bezig ben en hoe positief ik in het leven sta. En als het even kan tussendoor nog werken en juf zijn voor mijn dochter op Openbare Basisschool De Thuisblijvers.

Doe ik het wel goed?

Ik zie om me heen dat mensen veel druk op zichzelf leggen om alles uit deze pandemie te halen wat erin zit. Ook nu de wereld op zijn kop staat moeten we van alles van onszelf. Een businessplan schrijven, webinars volgen, podcasts luisteren, leren haken of gitaarspelen of kraanvogels vouwen. Ik zie het allemaal voorbijkomen op social media en de één lijkt nog productiever dan de ander. Dan denk ik soms: doe ik het wel goed?

Want ik ben al blij als ik op de bank kan ploffen om een stokoude aflevering van Friends te kijken, na een lange dag de vaatwasser in en uit en weer inruimen en mijn handen wassen en blokkentorens bouwen en weer mijn handen wassen en de was vouwen en tussendoor een werkmail beantwoorden terwijl mijn zoontje met zijn plakkerige knuisten op de toetsen van mijn laptop ramt. Het hoogtepunt van de avond is het ontsmetten van alle deurknoppen. En self-care is momenteel even zonder kinderen naar buiten om boodschappen te doen en te puzzelen hoe ik in godsnaam anderhalve meter afstand moet houden voor het vriesvak.

Het komt goed

Misschien hoeven we niet het beste te maken van deze globale pandemie. Niemand van ons heeft ooit iets als dit meegemaakt en dat feit alleen al is behoorlijk stressvol. Misschien moeten we deze periode gewoon zo goed en zo kwaad als het gaat proberen door te komen. En hoeven we onszelf daarbij niet te dwingen om altijd sterk, productief en vrolijk te zijn. Of in de woorden van Jerry Springer (kennen we die nog?): take care of yourself and eachother. Voor nu is dat even genoeg.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder