Yuki Kempees schreef een liedje voor iedereen die lak heeft aan corona-maatregelen

"Wij zijn de reden van de aangescherpte maatregels"

Face, Hair, Forehead, Skin, Nose, Eyebrow, Head, Facial hair, Chin, Cool,
Justine Leenarts

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 27 maart 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Yuki Kempees is schrijver en debuteerde in 2014 met de roman 'Cirkels zijn alleen mooi als ze rond zijn'. Ook maakt hij deel uit van dj-collectief Kris Kross Amsterdam, en heeft hij recent zijn eerst solo-album INDY uitgebracht. Yuki schrijft voor Glamour over het leven.

Het begin

De eerste dagen waren vrij normaal, alles was nog een beetje onduidelijk. Tot begin april ben ik “vrij.” Weliswaar thuis, maar op zich is dat tóch waar ik meestal werk. Geen festivals met Kris Kross A’dam, geen optredens met mijn nieuwe album INDY, alles wat thuis gedaan kan worden, wordt thuis gedaan. Ik ontving het best wel als een zegen, veel tijd om te repeteren, te schrijven, te spelen en veel tijd met Lizzy. Snel surfte ik op het internet naar de spelletjes-afdeling van een webshop en kocht Rummicup en 30 seconds.

Een dagje strand

Eéns per dag gaan we naar buiten voor een wandeling en afgelopen vrijdag hadden we bedacht naar het strand te gaan. Lizzy komt uit Den Haag en kent de kustlijn goed: “We rijden naar een afgelegen stukje strand, daar waar niemand loopt, dan kunnen we even uitwaaien.” Toen we Scheveningen inreden bleken we niet de enige met dat idee. Het was druk, heel druk. Vele anderen hadden met ons ook die gedachte dat er op het strand genoeg ruimte zou zijn om even een wandeling te maken en elkaar op afstand te houden.

Dom, gevaarlijk en ondanks dat wij zelf goed rekening hielden met de aanbevolen afstand droegen wij natuurlijk zelf ook bij aan de gevaarlijke situatie. Thuisgekomen werd er veel over gesproken, “domme mensen” waren we. Het klopt, domme mensen, zo ook wij.

Aangescherpte maatregelen

De maandag erop werden aangescherpte maatregelen getroffen. Tot 1 juni geen festivals, bijeenkomsten, feestjes. Het was de eerste keer dat ik merkte dat het mij nu direct ging treffen. Geen festivals, geen optredens, geen inkomen. Het zette me aan het denken.

Wij jongeren zijn samen met de kinderen de minste risico-groep. Zo gedragen we ons ook, althans nog veel van ons. De parken zijn gevuld met groepjes picknickende jongeren, op het strand stappen we in groepjes door het zand en bij de rij in de supermarkt zie ik ons nog té dicht bij elkaar staan. Wíj zijn de reden van de aangescherpte maatregels, wíj zijn de reden dat alles nog eens met twee maanden wordt verlengd, maar boven alles zijn wíj degene die onze ouders in gevaar brengen, onze grootouders en de rest van Nederland. En daarom wil ik graag deze column op dit stukje internet gebruiken om tegen jou te zeggen: #BlijfBinnen. Blijf binnen voor een ander.

Ik schreef er een kort liedje over. Een liedje dat hopelijk blijft hangen in onze koppige millennial- en generatie Z-hoofden. Een liedje dat je misschien kan zingen tegen degene die je uitnodigt toch even naar het park te gaan. Een liedje dat je helpt herinneren dat we dit alles moeten doen voor een ander.

Yuki - #BlijfBinnen

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder