Glamour’s boekenclub: Girl, Stop Apologizing

Met een vleugje humor en een grote dosis realiteit

Glamour's Boekenclub
Glamour NL

Wat als je je baan zou opzeggen om je eigen cateringbedrijf te beginnen? Wat als je dat verhaalidee echt om zou zetten tot een boek? Iedereen heeft wel een ‘wat als’, maar tegelijkertijd ook duizenden excuses. Je hebt geen tijd, iemand anders heeft het al gedaan of je bent bang om te falen. Tijd om daar iets aan te doen, zegt schrijfster en entrepreneur Rachel Hollis. Ze pende het boek Girl, Stop Apologizing vol met haar pakkende, realistische adviezen. Hét boek voor iedereen die wil stoppen met het verzinnen van excuses en aan de slag wil met zijn dromen.

Rachel Hollis: Girl, Stop Apologizing

Rachel Hollis, een naam die je vast wel eens voorbij hebt zien komen. De Amerikaanse schrijfster (met meer dan 1.7 miljoen volgers) startte vijftien jaar geleden haar eigen bedrijf The Hollis Company. Wat begon als ‘een blogje’ is inmiddels uitgegroeid tot een online community waar miljoenen vrouwen van over de hele wereld zich laten adviseren om het beste uit hun leven te halen. Deze adviezen bundelde Hollis in Girl, Stop Apologizing, waarin ze op haar eigen, heerlijke ‘geen blad voor de mond’ manier je laat inzien dat je dromen echt werkelijkheid kunnen worden.

Het tijddilemma

Je wilt juf worden? Geweldig! Een trimsalon openen die erin gespecialiseerd is poedels roze te verven? Gaaf! Je wilt sparen voor een luxe vakantie en dan iedereen vragen je Bianca te noemen, terwijl je eigenlijk Pam heet? Fantastisch!’ Hollis steekt het boek vanaf de eerste pagina op een vlotte, luchtige toon in. Met een vleugje humor en een grote dosis realiteit, zet ze in drie stappen uiteen hoe je jouw droom kunt verwezenlijken.

Te beginnen met het loslaten van excuses. Met anekdotes uit haar eigen leven zet de schrijfster deze doeltreffend neer. Zo schrijft ze over het alom bekende excuus ‘ik heb echt geen tijd’: “Tja, meid, je gaat geen tijd vinden om aan je doelen te werken; je gaat tijd vrijmaken om aan je doelen te werken… Heb je het te druk? Dat komt door jezelf. Heb je geen tijd om te eten? Jijzelf. Besteed je elke avond twee uur aan tv-kijken of door Instagram scrollen om te ontspannen? Ook jouw keuze. De vraag is nooit: heb je genoeg tijd? De vraag is: hoe gebruik je de tijd die je hebt? Het is mogelijk om als thuisblijfmoeder een studie te volgen. Er zijn zat vrouwen die dat doen. Het is mogelijk om ’s avonds een bedrijf op te zetten nadat je overdag in het bedrijf van een ander hebt gewerkt. Ik heb het gedaan.”

10-10-1 methode

Wat volgt zijn twee delen waarin Hollis uiteenzet hoe je je gedrag kunt veranderen en vaardigheden kunt verwerven die je nodig hebt om je doelen te behalen. Daarbij gelooft ze heilig in de 10-10-1 methode. “Je. Kunt. Je. Maar. Op. Eén. Doel. Tegelijk. Concentreren. Als ik emoji’s in een non-fictieboek mocht gebruiken, zouden er tussen elk van die negen woorden van die agressieve klappende handjes staan. Tien jaar. Tien dromen. Eén doel.” Deze methode zet de schrijfster om naar een simpel te volgen stappenplan. Hoewel ze er erg van overtuigd is dat het werkt, wordt Hollis op geen een punt belerend. Ze loodst je stap voor stap door het plan en stimuleert je om vertrouwen te hebben in jezelf.

Hard werken

Girl, Stop Apologizing schittert door de realistische visie van de schrijfster op het najagen van dromen. Voor haar geen sugar coated verhalen over het fantaseren over je toekomst om het zo te realiseren. Néé, Hollis gelooft in hard werken en je sociale leven hier en daar opofferen. Zo werkte ze zelf jarenlang naast een fulltime baan, gratis als assistent eventplanner om ervaring op te doen. Gaf ze al haar weekenden op om haar eigen bedrijf op te starten en staat ze iedere dag om vijf uur op om te gaan schrijven. Waarbij het allemaal niet van een leien dakje ging. “Het kostte me zes boeken en vijf jaar om eindelijk een bestseller te hebben. Het kostte me acht jaar om in de Today Show te komen. Het kostte me vier jaar en duizenden foto’s op instagram om honderdduizend volgers te krijgen.” Het is deze vorm van pure oprechtheid waardoor het boek vanaf de eerste tot de laatste pagina overtuigt.

Conclusie

Girl, Stop Apologizing’ is een ‘schop onder de kont’ voor iedere vrouw die haar dromen wil najagen en zich niet wil conformeren aan de ideeën van een ander. Of zoals Hollis schrijft: ‘Het is niet jouw taak om jezelf in het ideaal van een ander te passen. Het is jouw taak om te gaan geloven in jezelf en in datgene waartoe je in staat bent. Het is tijd om jezelf te zijn, zonder excuses, en de wereld te laten zien wat er gebeurt als een vrouw zichzelf uitdaagt tot grootse dingen. Het is tijd om je niet langer te verontschuldigen voor wie je bent. Het is tijd om te worden wie je moet zijn.’

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good