Tips om geld te besparen tijdens de coronacrisis

Voor iedereen die financieel geraakt is door de crisis

purse for coins a leather purse, wallet on a geometric pink and turquoise background trend colors
Stas_VGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 13 april 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Ik ga er geen doekjes omheen winden: de wereld zit momenteel in een rotsituatie. Door het coronavirus zijn we van de een op de andere dag in een economische crisis beland. De meeste mensen hebben het financieel zwaar en velen zoeken manieren om rond te komen met minder inkomen.

Ben jij één van die mensen, dan is het misschien handig om je geldzaken opnieuw op orde te krijgen. Om je een handje te helpen, heb ik een paar tips om geld te besparen tijdens deze coronacrisis verzameld. Doe er je voordeel mee.

Kijk kritisch naar je vaste uitgaven

Neem je vaste maandelijkse uitgaven eens onder de loep. Is er iets waar je in deze nieuwe situatie onnodig geld aan uitgeeft? Misschien kun je je het abonnement op je sportschool on hold zetten of kan je mobiele abonnement omlaag (al dat internet is niet nodig als je constant WiFi gebruikt, toch?).

Bespaar geld op boodschappen

Je moet wel geld uitgeven aan eten en huiselijke middelen, maar je kunt het in ieder geval een stuk goedkoper maken. Met deze tips kun je makkelijk geld besparen op boodschappen.

Gebruik je auto zo weinig mogelijk

Laat je auto staan als het even kan en neem de benenwagen of de fiets. Heb je meteen extra beweging en hoef je geen benzine te betalen. Is ook nog eens goed voor het milieu.

Vermijd onnodige aankopen

Je hebt van die mensen die onnodige aankopen gaan doen als ze zich vervelen (it's me, ik ben 'die mensen'). Een simpele oplossing daarvoor is: je niet vervelen. Zorg voor voldoende afleiding. Als je even niet meer weet wat je kunt doen, kun je altijd onze tips tegen verveling checken.

Denk na over een aankoop

Als je dan toch iets wil kopen, shop dat dan verstandig. Vermijd impulsieve aankopen en kijk eerst of je het niet goedkoper kunt krijgen. Zoek precies uit op welke website je het voordeligst uit bent, ga op zoek naar kortingscodes (inschrijven voor een nieuwsbrief helpt vaak) of wacht op aanbiedingen.

Gebruik je creditcard voor grote uitgaven

Let op: een creditcard schuld opbouwen is geen goed idee. Maar als je het geld hebt en je een grote uitgave doet, is het handig om je creditcard daarvoor te gebruiken. Bijna alle creditcards hebben een aankoopverzekering, dus mocht er iets misgaan (de kans is momenteel immers groter dat het bedrijf failliet gaat of er iets misgaat bij het afleveren), dan ben je in ieder geval verzekerd.

Beheer je geld in een app

Om geld te besparen, is het handig om een overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven. Gelukkig leven we in een tijd waar technologie ons een handje helpt. Met deze apps beheer je je financiën en kun je makkelijker sparen.

Geen geld uitgeven is positief

Als je makkelijker minder geld wil uitgeven, moet je ervoor zorgen dat je daar een fijner gevoel bij hebt. Wilde je graag dat nieuw jurkje aanschaffen, maar heb je dat toch niet gedaan, sta daar dan even bij stil en geef jezelf een figuurlijk schouderklopje. Trakteer jezelf op een warm bad of een lekkere kop thee.

Betere deals voor vaste lasten

Velen van ons zitten al jaren bij dezelfde energiemaatschappij en weten niet beter dan dat ze iedere maand hetzelfde bedrag aan hun internetprovider betalen. Maar wist je dat je ieder jaar een hoop geld kunt besparen door op zoek te gaan naar een betere deal? Bel het bedrijf eens op en vraag of ze je iets beters kunnen bieden. Zo niet, dan kun je altijd nog op zoek gaan naar een goedkopere optie.

Oude kleding hergebruiken

Als je een sterke behoefte voelt aan nieuwe kleding (voel ik wekelijks, to be honest), ga dan niet meteen online shoppen. Ruim je kledingkast eens op. Wedden dat je leuke kleding tegenkomt waarvan je was vergeten dat je het had? En als je echt graag iets nieuws wil, kun je nog altijd in de kledingkast van je ouders duiken of een kledingruil met je beste vriendin doen. Op gepaste afstand, dan wel.

Kleine side note: bovenstaande tips zijn voor mensen die het financieel moeilijk hebben tijdens de coronacrisis. Als je momenteel wél financieel stabiel bent, is het juist beter voor de economie als je geld uitgeeft. En nee, je hoeft niet meteen gulle donaties van honderden euro's te doen (mag wel!). Je helpt de medemens ook al als je je eten afhaalt bij een lokaal restaurant of níet je geld terugeist van dat ene concert dat nu niet door kan gaan.

Bronnen: Glamour UK, Grow.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk