Erin & eruit: zoveel spaart en spendt patissier Annelies

‘Ook al krijg je nu geen rente, ik blijf mijn spaarrekeningen spekken’

hoe spaargeld opbouwen
Sandra de Kuiper

Sparen of spenderen, een streng budgetbeleid of neem je het niet zo nauw met je financiën? In deze rubriek doen mensen een boekje open over hun geldzaken. Deze maand: Annelies.

Maandlasten

Wie: Annelies Nijenhuis (23)
Beroep: Patissier
Salaris: € 1.650 netto per maand
Woont: in Spijkenisse met haar vriend
Hypotheek en GWL: € 900 per maand (wordt door vriend betaald)
Ziggo: € 84 per maand
Boodschappen: € 240 per maand
Doorlopende reisverzekering: € 11,90 per maand
Zorgkosten: € 138 per maand
Sportabonnement: € 26,99 per maand
Telefoonabonnement: € 15 per maand
Beauty en kleding: € 250 per maand
Sparen: € 750 per maand

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Sparen, sparen, sparen

“Ik ben niet zo van het uitgeven, ik spaar liever. Dat heb ik van huis uit meegekregen: toen ik een jaar of vier was, kreeg ik elke week een euro. Als ik iets wilde kopen, moest dat van mijn eigen geld, dus ik moest toen al sparen. Ik spaar elke maand 750 euro en heb meerdere spaarrekeningen. Ook al krijg je nu geen rente, ik blijf mijn spaarrekeningen spekken. Je moet altijd geld achter de hand hebben. Als mijn wasmachine stukgaat, kan ik zo een nieuwe kopen. Al geef ik mijn spaargeld liever uit aan een auto. Dat is een spaardoel: mijn Peugeot 107 inruilen voor een nieuwere variant.”

Extra aflossen

“Mijn vriend had al een huis gekocht en ik ben vorig jaar op de hypotheek gezet. We willen het huis zo snel mogelijk van ons maken, dus lossen we extra af op onze hypotheek. Dat houdt in dat we rustiger aan moeten doen met festiviteiten buiten de deur, zoals etentjes en shoppen.”

Verre reizen

“Waar we wél geld aan blijven uitgeven, is reizen. Vorig jaar zijn we naar New York geweest, en het jaar ervoor waren we op Mauritius. Vroeger ging ik elke zomer met mijn ouders met de caravan naar Frankrijk, dus ik dacht altijd: als ik mijn eigen geld heb, wil ik de wereld ontdekken. Voor onze vakanties hebben we een apart digitaal spaarpotje. Als het lukt, willen we dit jaar naar Hawaï, dat lijkt me geweldig en de mensen schijnen er aardig te zijn. Japan lijkt me ook tof. Er is nog zo veel om te ontdekken.”

Bespaartip

“Mijn vriendinnen betalen zich scheel aan hun telefoonabonnement, dat wilde ik niet. Ik heb eerst gespaard voor mijn iPhone 11 Pro en ’m direct afbetaald. Het was een flink bedrag dat ik in één keer moest aftikken, maar daar heb ik nu profijt van. Ik betaal per maand vijftien euro aan mijn sim only-abonnement, zo hou ik maandelijks meer geld over om te sparen. En ik loop geen risico op een BKR-notering. Plus: die telefoon is ook écht van mij!”

Met deze 5 tips heb jij je geldzaken meteen op orde

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk