Money Challenge: Glamour's Gina leeft een week lang mét kind van €50

Hoeveel geld kun je in een week besparen door zuiniger te leven?

glamour money challenge
Louisa van Zuilichem

Money, money, money, it's so funny... of in dit geval niet? Uit onderzoek blijkt dat millennials steeds minder sparen. Maar omdat ook wij een huis op Ibiza, een jacht in Marbella en een chalet in Zwitserland willen, gaan we met Glamour de €50 challenge aan.

Het concept is simpel: een week lang leven van één oranje biljet, zodat we aan het einde van de maand geld over hebben om op de spaarrekening te zetten. Deze keer is het de beurt aan online editor Gina Pesulima. Benieuwd naar haar 'huishoudboekje'?

Beroep: freelance journalist en producer bij o.a. Glamour en LINDA.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Maandag

Ik hoor je denken, in coronatijd is het easy om met 50 euro in een week rond te komen. Als ik alleen was geweest, was dat wellicht ook het geval, maar mijn snoepgrage knutselmonster van 2 jaar maakt het deze moeder zonder ruggengraat behoorlijk lastig. Het werd me wel iets makkelijker gemaakt door het feit dat mijn dochtertje Mex op vrijdag een weekendje naar haar vader ging.

Vandaag ben ik vrij, we staan desalniettemin vroeg op. Klokslag 07.00. We beginnen de dag met havermout inclusief aardbeien (had ik nog!) en een scheutje honing: gratis ontbijt. In de middag wil ik uitgebreid boodschappen doen (lees: voor drie dagen), ik zie het als een uitje. Mex is iets minder fan sinds ze niet meer haar eigen karretje mag voortduwen, maar dat terzijde. We wonen nabij een winkelcentrum met zowel een Jumbo als een Lidl. Vraag me niet waarom, maar negen van de tien keer lopen we bij de Jumbo naar binnen. En ben ik de boodschappenlijst vergeten waardoor ik ter plekke verzin wat ik moet kopen (dus: te veel koop). Not today. We lopen de Lidl in én ik heb de boodschappenlijst paraat, ditmaal opgeslagen in mijn telefoonnotities. Ik sla slim in. Ik ga voor spaghetti (en dan de hele mikmak: rundvlees, saus, verse tomaatjes), burgers en zoete aardappels en knakworstjes. Verder koop ik een halfje tijgerbruin, witte bollen, krentenbollen, crackers, magere yoghurt, dubbel vla, verse munt, courgette, komkommer, boterhamworst, oude kaas en wat fruit. Ook koop ik een pot pindakaas en een pak jus d'orange. In de rij van de kassa heeft Mex een kleiset ontdekt. Leuk, maar dat past helaas niet in ons budget. Om een mogelijke driftbui in de supermarkt te voorkomen mag ze van mij een zak lolly's uitkiezen.

Als avondeten maak ik spaghetti met een beetje rundvlees, courgette, verse tomaatjes en snippers oude kaas. Ik houd mijn dochter voor dat het bami is. En met succes.

Uitgaven: €23,20 Tussenstand: €23,20

Dinsdag

De ochtend ben ik vrij, we starten langzaam op en ontbijten met een kommetje magere yoghurt met granola (had ik nog in huis) en witte druiven. Mex at welgeteld drie happen van haar te zure yoghurt en kreeg toen een bammetje met pindakaas. Einde ochtend pakken we de fiets naar het centrum. Eenmaal daar trakteer ik mezelf op een coffee to go van mijn vaste koffietent en krijgt Mex een softijsje met gekleurde spikkels van de snackbar iets verderop. Nadat we bij de trampolines zijn geweest lopen we via Flying Tiger, met de nodige nieuwe knutselspullen á €8,10, terug naar de fiets. Ik zet Mex af bij mijn ouders, krijg van mijn moeder een krentenbol in mijn hand gedrukt, en race naar huis om de Zoom-meeting van 13.00 niet te missen.

Later op de middag pak ik nog een banaan uit de fruitmand en net voordat ik de deur uitga om Mex op te halen at ik een glas jus. In mijn ouderlijk huis staat een heerlijk bordje nasi goreng op mij te wachten.

Uitgaven: €13,10 Tussenstand: €36,30

Woensdag

Vandaag is een vrije dag, maar met nog maar €13,80 te besteden (en vier dagen te gaan) moet ik letterlijk en figuurlijk op de kleintjes letten. Ik ontbijt met twee crackers met oude kaas en komkommer en een kop thee. Voor Mex maak ik een broodje met boterhamworst en ze drinkt gezellig een theetje met honing mee. Na twee uur knutselen (en kliederen) stappen we op de fiets (Mex met een knijpfruitje in haar hand), we gaan naar de hei. Schaapjes kijken. Mex eet iets meer dan de helft van haar witte bolletje met pindakaas zelf en voert de rest - sorry schaapherder - aan een van de schapen. Ik neem een kleine lunch in de vorm van ontbijtkoek (die had ik nog in de keukenla liggen) en een banaan, die halverwege wordt ingepikt door mijn dochter.

Rond 14.00 uur fiets ik met een ommetje naar huis, zodat we een pitstop kunnen maken bij Bernardo's IJssalon: the best Italian in town. Ik parkeer de fiets, niet zo slim, pal tegenover een auto waar je geld in moet gooien als je wil dat-ie gaat 'rijden'. Ik probeer Mex nog wijs te maken dat de auto kapot is, maar ga al snel overstag en gooi €1 in dat ding. Einde middag appt mijn zusje of we die avond bij haar komen eten. Dat laat ik mij, als NIET kookfanaat, geen twee keer vragen.

Uitgaven: €5 Tussenstand: €41,20

Donderdag

Vandaag werk ik in de ochtend. Mijn moeder pikt Mex in alle vroegte op, zodat ik vier uurtjes kan knallen. Kickstart met een bakje magere yoghurt en vers fruit, plus: een theetje en een klein glas jus d'orange. De tijd vliegt voorbij, ik vergeet te lunchen. Rond 13.00 spring ik op de fiets. Op weg naar mijn ouders ga ik weer langs bij mijn vaste koffiespot en bestel ik een cappuccino en bananenbrood on the go. Op de terugweg naar huis fietsen we langs de eierboer, Mex mag daar 10 eieren uit de muur trekken. Wat dat kost? Nog geen 2 eurie, €1,80 om precies te zijn.

Eenmaal thuis zet ik mijn kind op de bank met de iPad en flans ik ons avondeten in elkaar. Op het menu: broodje hamburger met komkommer, tomaat en zoete aardappels on the side. Een regelrechte hit! Oja, en we eten ieder een bakje dubbel vla als toetje.

Uitgaven: €6,80 Tussenstand: €48

Vrijdag

Vandaag wordt Mex door haar vader opgehaald en werk ik thuis voor Glamour. Ontbijt bestaat uit een thee en een sneetje bruin brood met twee gekookte eitjes en een avocado. Als lunch eet ik een krentenbol met oude kaas. 's Avonds komt mijn vriendin Charise - op afstand - chillen. Girltime! We bestellen sushi met een totale schade van €44 nog wat, maar Charise trakteert omdat ik onlangs jarig ben geweest (en we niet weten of we anytime soon buiten de deur kunnen eten). We drinken ieder één glaasje rood, die fles had ik nog staan, en gaan de rest van de avond lekker op thee met verse munt. Ik heb gewoon nul euro uitgegeven.

Uitgaven: €0 Tussenstand: €48

Zaterdag

Zaterdagen zonder Mex staan in het teken van uitslapen! Ontbijtje is weer een kom magere yoghurt met vers fruit, dit keer een banaan (enige fruit-leftover), een gekookt eitje en een theetje met verse munt. Even de balans opmaken: ik heb nog 2 hele euro's over. Ga ik het daarmee redden? Waarschijnlijk niet. Vriend Leroy komt vandaag over vanuit Amsterdam om te wandelen op de Veluwe, ik moet hem van mezelf trakteren. So I did (op een latte en een red velvet brownie, en mezelf overigens ook). Later die dag tref ik mijn zusje en moeder in het centrum, we doen onze boodschappen (ik haal alleen een bosje tulpen van €4 op de markt), scoren een belegd broodje en sapje bij de Bakker Bart - mom is buying - en praten bij op een bankje in de zon. Goodlife!

Als avondeten vergrijp ik mij aan de leftover sushi van gisteren. Tegen 21.00 heb ik toch nog een beetje trek, dus gooi ik een paar knakworsten in de pan. Moet kunnen, het is ook míjn weekend.

Uitgaven: €13,20 Eindstand: €61,20

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk