Column Eline: 'Niemand wordt 100% woke geboren'

Ik wil graag uitleggen waarom ik juist nu mijn solidariteit wil tonen aan de zwarte gemeenschap

george floyd's family attends memorial service and march in new york city
NurPhotoGetty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Wake-up call

Ik wil graag uitleggen waarom ik juist nu mijn solidariteit wil tonen aan de zwarte gemeenschap. Want in alle eerlijkheid ben ik nooit écht een bondgenoot van ze geweest. Ik heb mezelf altijd beschouwd als een progressief en empatisch persoon maar kon hun pijn, verdriet en woede - zowel in Nederland als daarbuiten - tegelijkertijd makkelijk naast me neerleggen. Dat een groot deel van onze samenleving dagelijks te maken heeft met discriminatie, uitsluiting en etnische profilering was heel verdrietig voor ze maar iets wat mij niet aanging, een ver-van-mijn-bed-show. En dat zeg ik nota bene als persoon van kleur.

Ik zie nu in wat een privilege dat is, dat je het onderwerp racisme oppakt en neerlegt wanneer het jou uitkomt in plaats van dat je er dag in, dag uit mee moet leven. De dood van George Floyd was voor mij een wake-up call, het moment dat er een knop in me omging en ik gedwongen werd in de spiegel te kijken. Want wat had ik nu eigenlijk werkelijk gedaan om racisme tegen te gaan, in mijn directe omgeving en daarbuiten? Precies niks. En dus besloot ik naar de demonstratie op de Dam te gaan. Want nu kon ik eindelijk iets doen door er te staan, ook al was het nog steeds te weinig.

'Ik zie in wat een privilege dat is, dat je racisme oppakt en neerlegt wanneer het jou uitkomt'

De selectieve berichtgeving van sommige media doet het lijken alsof de demonstranten daar zij aan zij zwetend stonden te hossen en te schreeuwen, als een soort collectieve middelvinger naar de rest van het land en de zorg. Maar daar was totaal geen sprake van: vrijwel iedereen had mondkapjes op en iedereen deed zijn uiterste best om zoveel mogelijk afstand van elkaar te houden. Een enkele keer liep iemand vlak langs me, wat evengoed gebeurt in de supermarkt.

Structureel racisme

Het is niet alsof we daar voor onze lol stonden met een Calippo in de hand - zoals de duizenden mensen die de afgelopen tijd massaal naar de stranden gingen. Nederland vindt het te ongemakkelijk en te ongezellig om het over de inhoud van de demonstratie te hebben en spreekt daarom maar schande van de vorm. Ondanks dat we meer dan genoeg voorbeelden zien van structureel racisme en discriminatie in onze samenleving sluiten we liever onze ogen of voelen ons aangevallen. Eén van de meest essentiële dingen die ik de afgelopen tijd heb opgestoken, is dat je geen openlijke racist hoeft te zijn om er toch racistische denkbeelden op na te houden. Vaak zonder dat je het zelf doorhebt. En dat is een pijnlijke realisatie maar wel een hele belangrijke om te kunnen groeien.

- Tekst gaat verder onder de video -

Zien: Meghan Markle geeft krachtige speech over moord op George Floyd

Ikzelf vond bijvoorbeeld tot zo’n zes jaar geleden al dat “gedoe” omtrent Zwarte Piet maar aanstellerij. Wat doen die mensen moeilijk, dacht ik, het is toch een onschuldige traditie waar niks racistisch mee wordt bedoeld? Tot ik op een dag twee Zwarte Pieten over straat zag lopen. Of laten we het beestje gewoon bij de naam noemen: twee witte mannen in blackface. Ineens liepen de rillingen me over de rug. Schaamte en walging overspoelden me. Hoe had ik hier zo lang zo lacherig over kunnen doen? Net als dat ik een paar jaar geleden nog doodleuk het n-woord meezong als in een club een hiphopnummer werd gedraaid. Ik was geen racist, ik was immers zelf een persoon van kleur en ach, ik had het beste met de mensen voor. Dus mocht ik dat intens beledigende en neerbuigende woord, dat connotaties heeft met slavernij, wel zeggen. Nee dus.

Woke

Ik kan ook talloze voorbeelden noemen van momenten waarop ik iemand had kunnen aanspreken op een racistische uiting maar het niet deed. Om de sfeer niet te verpesten, uit beleefdheid, maar voornamelijk uit lafheid. Ik kan me daar nog heel lang schuldig over voelen maar dat heeft weinig nut. Dat was toen en dit is nu. Niemand wordt 100% woke geboren. Ook ik niet. Er valt voor mij nog zoveel te leren, te luisteren en vooral: te doen. En dat moet meer zijn dan alleen een goed voornemen en een hashtag plaatsen op Instagram.

We moeten zwarte mensen niet opzadelen met onze schaamte en onze spijt. En het is niet hun verantwoordelijkheid om ons te onderwijzen in wat zij al heel lang weten en leven, dat moeten we zelf doen. En daarna moeten we werkelijke stappen ondernemen om een betere bondgenoot te zijn. Geld, tijd of publiciteit doneren aan zwarte actiegroepen waar we kunnen. Toch dat rotgesprek voeren met die oom die FvD stemt maar het allemaal niet zo slecht bedoelt. Het wordt namelijk tijd om de verantwoordelijkheid voor racisme te spreiden. Zodat het niet meer alleen het probleem is van zwarte mensen en mensen van kleur maar van ons allemaal.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking Points