Zoveel koffie drinken Nederlanders per dag en nog 6 andere feiten die je niet wist

Vier redacteuren vertellen over hun favoriete koffie

hamburg, germany   october 23 model eva staudinger on october 23, 2020 in hamburg, germany photo by jeremy moellergetty images
Jeremy Moeller

Koffie is één van de populairste drankjes in Nederland – de gemiddelde Nederlandse vrouw drinkt zo’n 3,9 liter op jaarbasis. Zo blijkt uit onderzoek. Ziehier daarom: zeven random facts over koffie die je nog niet wist, om je lege hersenspace mee te vullen.

Fun facts koffie

- Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat mannen tussen de 19 en 79 jaar zo’n 4,4 kopjes koffie per dag drinken. Vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie drinken slechts 3,9 kopjes per dag.

- De grootste kop koffie werd gevuld met maar liefst 22.739,14 liter koffie. Dit gevaarte werd op 15 juni 2019 gecreëerd door Alcaldía Municipal de Chinchiná in Parque de Bolívar in Colombia. Ruim 50 mensen werkten er een maand aan om dit te kunnen realiseren. Maar: hard work pays off, want ze hebben hiermee een plekje in het Guinness World Records weten te bemachtigen.

- Uit recent onderzoek van de International Coffee Organisation blijkt dat Nederlanders gemiddeld 8,4 kilo koffie, per persoon op jaarbasis drinken. Hierdoor staan wij wereldwijd op de vijfde plek van de grootste koffiedrinkers wereldwijd. Finland neemt met twaalf kilo de eerste plek in beslag.

- Koffieleuten opgelet: op 1 oktober is het Wereld Koffiedag. Cheers to that!

- In 1991 plaatsten onderzoekers van de Universiteit van Cambridge in Engeland een camera die livebeelden van een koffiemachine in de "Trojan Room" uitzond, zodat medewerkers konden zien of de pot vol was of niet, om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Een paar jaar later was de camera verbonden met internet en werd het al snel een internationale sensatie. Mensen keken vanuit alle delen van de wereld mee tot de livebeelden voorgoed werden uitgeschakeld in 2001.

- Er zijn twee verschillende soorten koffiebonen: Arabica en Robusta. De arabica-bonen worden het meest verbouwd, de robusta-boon is iets minder populair. Deze is ook iets bitterder van smaak en bevat meer cafeïne.

- De duurste koffie ter wereld is Kopi Loewak en kost naar verluidt tussen de 90 euro en 450 euro per 500 gram. Wat deze koffie zo bijzonder maakt? De Maleise civetkatten (luwaks) eten de koffiebonen, verteren ze, waardoor de bonen op een heel unieke manier fermenteren en poepen ze vervolgens uit. De bonen worden vervolgens verzameld door de boeren, gewassen (Thank god!), gedroogd en geroosterd... Voor een bijzonder kopje koffie zoeken de Glamour girls het echter wat dichter bij huis.

Koffietips van #TeamGlamour

Als íemand iets weet over het perfecte ochtendritueel en een perfect kopje koffie, dan zijn het de editors van Glamour Daily wel. De editors van Daily delen iedere dag de interessantste en mooiste reads met de lezers. Dat doen ze elke dag vroeg in de ochtend, met een kop koffie, zodat jij om precies 8:00 uur het laatste nieuws ontvangt. Deze maand stonden ze op met de nieuwe Dolce Gusto Genio S, waarmee je tientallen verschillende koffiecreaties kunt maken. Ze delen hun bevindingen én ochtendrituelen hieronder.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Meer van Feel Good