Een winkel openen in coronatijd? Anouk Océanne deed het

"Het doel is groter dan enkel kleding verkopen: het is intersectioneel impact maken"

rêveuse vintage
Rêveuse Vintage

Waar veel ondernemers genoodzaakt zijn om hun winkel te sluiten en vooral de kleine ondernemers het zwaar hebben als gevolg van de pandemie, lijkt het openen van een winkel slechts een droom. Maar amidst all the chaos besloot Anouk Océanne (26) de stap te nemen. Een maand geleden opende ze haar winkel Rêveuse Vintage aan de Bilderdijkstraat in Amsterdam Oud-West. “Ik dacht: als het goed gaat tijdens een pandemie en ik kan er dan van leven, kan het alleen maar beter gaan als we straks weer vrij rondlopen.”

Winkel openen

Een winkel openen ten tijde van corona – velen zouden zeggen dat het een te groot risico is, maar Anouk ziet dat anders. “Ik probeer alles met een positieve instelling te benaderen, soms ben ik misschien te impulsief. ‘Alles komt wel goed,’ denk ik dan.” En heel eerlijk: meestal komt het ook goed. “Maar dat neemt niet weg dat het een risico is,” vertelt ze in gesprek met Glamour. “Ik heb na het tekenen van het huurcontract wel een nachtje slecht geslapen, maar daarna ga je gewoon door.”

Rêveuse Vintage

Anouk startte eind 2019 het Instagram-account Rêveuse Vintage, waar ze vintage kleding via Stories-sales verkocht. Binnen no time behaalde ze een grote following. Een fysieke winkel openen leek een logische vervolgstap, maar waar te beginnen? “Het openen van een winkel is niet zo onhaalbaar als het lijkt. Het heeft mij ook wel echt geholpen dat ik al een jaar op Instagram actief was en daarmee een klantenbestand heb opgebouwd, dus dat kan ik iedereen aanraden. Het is een stuk lastiger om met niets te beginnen.”

rêveuse vintage
Rêveuse Vintage

“Ik heb in de afgelopen jaren hard gespaard met mijn freelance klussen als styliste en beeldredacteur, en met dat geld kon ik de borg dekken, de winkel opknappen en kleding in te kopen.” Tips vond ze bij andere jonge ondernemers die haar de kneepjes van het vak leerden. “Ik heb Nathalie Zoeteweij van T.I.T.S. Store en Romy den Dekker van vintagewinkel Indianaweg benaderd met vragen om te voorkomen dat ik dingen over het hoofd zag. Om hulp vragen is oké. Dit is meer een life skill die ik aan het ontwikkelen ben dan dat het echt met de winkel te maken heeft, maar ik hoef niet alles alléén te doen.”

Circulaire mode

Wat volgde waren lange weken keihard klussen: “Ik heb alles zelf geschuurd, geverfd en ingericht, en na acht weken (met vier weken vertraging door een onverhoopte ondergelopen kelder) opende mijn winkel.” Rêveuse Vintage is gelegen op de Bilderdijkstraat 201 en is een van de jongste vintagewinkels van de hoofdstad. Van (deadstock)kleding tot interieur-items, accessoires en schoenen; Anouk verkoopt het. “De afgelopen twee maanden waren wel zwaar. Ik heb elke dag gewerkt en het waren vaak dagen van minimaal twaalf uur per dag. Ik begin nu iets meer de balans terug te vinden. Ik heb een topstagiaire in dienst, Sophie. Dat geeft mij de ruimte dat ik mijn privéleven een beetje op orde kan houden. Maar heel eerlijk? Het voelt niet echt als werk, zelfs niet als ik er zestien uur op heb zitten.”

Droomgarderobe

Rêveuse stamt voort uit mijn idealisme, na het werken als stylist waarbij je commerciële merken promoot – met alle gevolgen voor de wereld van dien – was ik op zoek naar een manier om een alternatief te bieden voor fast fashion.” Wie denkt aan vintageshoppen, associeert dat vaak met het doorspitten van bergen kleding om parels te vinden en dat is niet altijd wat mensen willen, volgens Anouk. “Mensen shoppen vaak vanuit gemak en vinden dat in fast fashion. In mijn winkel is alles echter met zorg gecureerd, wat ervoor zorgt dat je alles veel makkelijker kan vinden.”

'Het doel is groter dan enkel kleding verkopen, het is intersectioneel impact maken'

Anouk: “Ik ben heel kritisch op fast fashion-merken die zeggen duurzame of gerecyclede producten te hebben. Misschien is het iets meer conscious dan de andere items die ze verkopen, maar dan hebben we het over één procent. Dat is heel minimaal. Aan de kant van de consument moet je je afvragen of je actief wil bijdragen aan kinderarbeid, gedwongen arbeid, de uitbuiting van mensen van kleur, milieuvervuiling en het uitsterven van ontelbare diersoorten per dag. Of wil je die impact juist minimaliseren?”

Duurzaam consumeren

Waar Anouk hoopt dat Rêveuse over vijf jaar staat? “Op een dag hoop een eigen lokaal geproduceerde upcycled-collectie te hebben. Het liefst is het dan een bedrijf waar ik oude spullen een nieuw leven geef met behulp van een lokaal atelier wat een sociaal doel nastreeft. Maar ook goede doelen steunen en mensen educaten op het gebied van duurzamer consumeren; ik wil een community bouwen waar alles in elkaar overloopt: het doel is groter dan enkel kleding verkopen, het is intersectioneel impact maken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Feel Good