Hoewel het begin van Alicia Keys' no make-up statement een jaar geleden plaatsvond, zijn de lessen die ze ons hiermee leerde nog steeds relevant.

6 feministische wijsheden die we leerden van Alicia Keys' no make-up statement

"I hope to God it's a revolution"

Het moment dat Alicia Keys in 2016 besloot om geen make-up meer te dragen is een belangrijke verandering geweest voor vrouwen over de hele wereld. Als bekende singer-songwriter zagen miljoenen vrouwen nog meer de vrouw achter de muziek, in plaats van de superster.

Make-up is geen vereiste, being present in your own skin is de standaard. Haar no make-up statement vond een jaar geleden plaats en dit zijn de lessen die Alicia Keys daarbij met ons wilde delen. 

Lenny Letter
De zangeres schreef een artikel in Lenny Letter, de wekelijkse, feministische online nieuwsbrief van actrice Lena Dunham en regisseur Jennifer Konner (allebei van de serie Girls). Hierin vertelt Alicia precies waarom ze geen make-up meer draagt en waarom dat haar gelukkiger maakt dan ooit.

Powered by Women
In het teken van Glamour’s #PoweredbyWomen campagne willen we benadrukken dat Alicia’s feministische move nog steeds van belang is. Hieronder daarom 6 wijsheden die Alicia Keys met ons heeft gedeeld in haar artikel:

1 Nobody's perfect
Hoe mooi alle celebrities en modellen in bladen en op social media ook zijn: niemand is helemaal perfect. En toch proberen we allemaal perfect te zijn. Of het nu gaat om oneffenheden op je huid of om hoe je je kleedt of gedraagt; we doen er alles aan om onze flaws te verbergen. 

Alicia herkent dat maar al te goed: “Op zo'n moment besef je dat je jezelf moet verbergen om iéts dichter bij perfectie te komen, alleen maar om erbij te horen of om mooi gevonden te worden."

2 Negeer wat anderen van je vinden
Het heeft geen nut om aan alle eisen van andere mensen te voldoen. Je kúnt simpelweg niet iedereens wensen vervullen. De (showbizz)wereld is hard en (ver)oordelend.

Alicia’s wijze les? Als je je steeds aanpast aan wat anderen van je willen, doe je jezelf tekort: “Ik werd, meer dan ooit, een kameleon. Ik kon nooit volledig mezelf zijn, maar moest steeds weer veranderen zodat anderen mij zouden accepteren.”

3 Vrouwen worden gehersenspoeld
De maatschappij is nog steeds gericht op een 'ideaalbeeld' van vrouwen en iedereen die daar niet aan voldoet, is er de dupe van. Het is belangrijk dat we beseffen dat het om een onmogelijk fantastiebeeld gaat en niet om de realiteit.

Alicia is het zat: “Vrouwen worden gehersenspoeld om te denken dat we dun, sexy, begeerlijk en perfect moeten zijn. Één van de vele dingen die ik moe was, is het constante oordelen van vrouwen. Het constante stereotyperen op alle manieren, waardoor wij ons niet normaal voelen met een normale maat, en God verhoede als je plus-size bent. Of de constante boodschap dat sexy zijn betekent dat je naakt moet zijn.”

4 Iedereen is wel eens onzeker
De een is het net iets vaker dan de ander, maar iedereen kampt met onzekerheid. Ja, zélfs een geprezen celeb als Alicia Keys is niet altijd even confident.

Door de verschillende lagen make-up voelde de zangeres zich helemaal niet meer zichzelf: “Ik begon te denken dat ik, zoals ik echt ben, niet goed genoeg was voor de wereld om te zien. Dat manifesteerde zich op verschillende niveaus, en het was niet gezond.”

5 Je bent niet de enige die de deur niet uitdurft zonder make-up op
Ken je dat: je chillmodus is aan, je bent klaar voor een heerlijk dagje bankhangen in een comfi outfit en geen make-up op; je beseft dat je toch nog even de deur uit moet voor boodschappen of iets dergelijks, maar twijfelt of je zo – met je naakte no make-up hoofd – naar buiten durft te gaan? You're not alone.

Alicia: “Iedere keer dat ik de deur uit ging zonder make-up maakte ik me zorgen: Wat als iemand een foto van me maakte? Wat als ze die foto zouden POSTEN? Het waren onzekere, oppervlakkige, maar eerlijke gedachten. En alles was veel te veel gebaseerd op wat andere mensen van me vinden.”

6 Ben gewoon jezelf
Alicia zwoer make-up af, omdat ze zich meer zichzelf voelde zonder een plamuurlaag. Of je je nu fijner voelt zonder of mét make-up; het belangrijkste is dat je jezelf voelt. Een cliché, maar o zo waar: je bent het mooiste wanneer je lekker in je vel zit.

Alicia kwam tot dit inzicht tijdens een photoshoot waarbij ze zonder make-up vlak na het sporten op camera werd vastgelegd: “Ik zweer dat ik me nog nooit zo sterk, empowered, vrij en oprecht prachtig heb gevoeld.”

Menu
Ads for you!

Hi you!

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Thanks a million!

Sluiten