Yanny, Laurel of weer iets anders? Hoe bedoel je mindfuck...

De audioversie van #TheDress: welke naam hoor jij?

Yanny, Laurel of weer iets anders? Hoe bedoel je mindfuck...

Weet je nog, toen het internet in rep en roer was vanwege #TheDress? Volgens sommigen was de jurk blauw met zwart, volgens anderen wit met goud. We hebben weer een nieuwe mindfuck voor je, deze keer vermomd in een geluidsfragment. 

Yanny of Laurel
Op het fragment is te horen hoe een robot een naam herhaalt. Twee stemmen zijn over elkaar heen gelegd, die beide een andere naam zeggen. Alleen zijn je hersenen niet in staat om beide stemmen te horen, waardoor je maar één naam hoort. Welke hoor jij? Yanny, Laurel of weer iets anders? Hier op de redactie zijn de meningen nogal verdeeld. Iemand hoorde zelfs de ene dag Yanny, de andere dag Laurel. De discussie op Twitter en Reddit is ook nog in volle gang. Jouw beurt:


The Dress
We weten inmiddels dat The Dress blauw met zwart was en waarom sommigen team 'wit-goud' waren. Duitse onderzoekers lieten mensen onder een MRI-scanner naar een foto van de jurk kijken. Ze analyseerden naar de hersenactiviteit van de deelnemers en merkten op dat de foto verschillende delen van de hersenen activeerde. Mensen die de jurk in wit-goud zagen, vertoonden extra hersenactiviteit, voornamelijk in de voorste en pariëtale hersenkwab.

Verklaring
Hoe zit dat met de Yanny/Laurel-kwestie? Volgens talenprofessor Brad Story komt het deels door de kwaliteit van het fragment: “De kwaliteit is niet erg hoog. Dat op zich zorgt er al voor dat je verschillende dingen kunt horen”, legt hij uit aan CNN. Daar komt nog eens bij dat we allemaal op verschillende manieren luisteren: via telefoons, koptelefoons, tablets, computers."

Wie heeft gelijk?
Volgens hem is de ingesproken naam 'Laurel', maar lijken de audiogolven zo op elkaar dat het ook goed mogelijk is dat je 'Yanny' hoort. Dit heeft onder andere te maken met de frequentie van de stemmen. De stem die Laurel uitspreekt is zwaarder dan de stem die Yanny uitspreekt. Jonge mensen zijn over het algemeen beter in het horen van hoge tonen, waardoor de kans groter is dat ze Yanny horen. Naarmate we ouder worden gaat ons gehoor achteruit, waardoor volwassenen minder goed hogere frequenties kunnen waarnemen. Hierdoor is het waarschijnlijker dat zij Laurel horen.

Dansen, drinken, je gratis laten opmaken én gratis een mini-tattoo laten zetten? Lees snel verder... 

SAVE THE DATE VOOR HET FEEST VAN HET JAAR: GLAMOUR FOREVER 
Kom je met je vriendinnen dansen tussen de modellen en bn'ers in Paradiso Amsterdam? De hoofdact van de avond houden we nog even geheim. Vast een hint: het gaat om een van de grootste artiesten van Nederland. Verder in de line-up: PHALERIEAU en Dio & Geza Weisz. Extra leuk: Je kunt je gratis laten opmaken door visagisten van Yves Saint Laurent Beauté, en wie altijd al een mini-tattoo heeft gewild: deze wordt die avond gratis gezet. De tickets gaan hard, dus klik snel voor meer informatie en spread the word in je vriendengroep!

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten