Was jij ook altijd in de veronderstelling dat je kliekjes warm eten eerst moet laten afkoelen voordat je 't in de koelkast zet omdat het anders slecht is voor het eten zelf?

De echte reden waarom eten moet afkoelen voordat je het in de koelkast zet

Aha, dus zo zit dat

© Nicolas Barbier Garreau

Was jij ook altijd in de veronderstelling dat je kliekjes warm eten eerst moet laten afkoelen voordat je 't in de koelkast zet omdat het anders slecht is voor het eten zelf? Als in: je kliekje bederft, de smaak verandert en al dat soort ellende. Ik dus ook, tot ik een paar dagen geleden de echte reden te horen kreeg. 

Aha-moment
Om de boel te nuanceren; bovenstaande gedachte is niet geheel onwaar. Als je je eten te snel in de koelkast zet, is het buitenste laagje wel afgekoeld, alleen de binnenkant nog niet. Het gevolg is dat de bacterieën onder de buitenste laag gewoon hun ding kunnen blijven doen en het afkoelproces alleen maar wordt vertraagd. 

Klinkt logisch
Maar nu even over de echte (en achteraf gezien behoorlijk logische) reden. Het Voedingscentrum vertelt ons dat eten dat nog niet genoeg is afgekoeld ervoor zorgt dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Met als gevolg dat de andere boodschappen in de koelkast ook qua temperatuur stijgen en dus sneller bederven.  

Minder smaak
Warm eten te snel in de vriezer zetten is overigens ook geen goed plan. Als je dit wel doet, dan vindt ijsvorming rond het product plaats. Dat kan de kwaliteit en de smaak van het eten verslechteren en is minder goed voor het milieu. 

Niet langer dan 2 uur
Dat afkoelen moet ook weer niet te lang duren, want eten kan bederven als het te lang uit de koelkast ligt. Het beste is om je kliekje over de bodem van je bord/bakje te verspreiden (zonder deksel) zodat het snel kan afkoelen aan de lucht. Als het (bijna) is afgekoeld, kun je het in de koelkast/vriezer zetten. Laat vooral bederfelijk eten niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan. 

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten