De oplichters zijn nog steeds actief. Wees dus alert! Zo kun je de scam op WhatsApp herkennen.

Pas op voor dit WhatsApp scambericht: het is een virus

Nee, je hoort nu niet je moeder praten

© Getty Images

Oplichters hebben een scambericht opgezet met de boodschap dat je je eigen WhatsApp kan 'customizen'. WhatsApp-gebruikers die op dit bericht ingingen, installeerden een virus op hun telefoon. De oplichters zijn nog steeds actief. Pas dus op voor deze scam.

WhatsApp-scam
Nee, je hoort nu niet je moeder praten. We willen alleen dat jij niet óók slachtoffer wordt van dit scam-bericht. Hoe herken je het 'neppe' bericht afkomstig van internetcriminelen? Er staat in dat er nieuwe kleuren beschikbaar zijn om je WhatsApp te 'customizen'. Ook staat vermeld dat de 'nieuwe functie' te gebruiken is voor IOS, Windows, Apple en Blackberry. Wanneer je deze WhatsApp-scam ontvangt, krijgt je de optie om op 'activeer nu' te klikken en om het bericht met twaalf vrienden te delen.

Nadat je de 'nieuwe' customize functie hebt geactiveerd, krijg je een melding dat je een extensie moet installeren, zodat je de nieuwe kleuren kan gebruiken. Deze extensie heet 'BlackWhats', een app die volgens de oplichters beschikbaar is in de Google Chrome store. De app is het virus en moet je dus nóóit downloaden.

Advies van WhatsApp
WhatsApp meldt dat zowel het bericht als de extensie nep zijn, en dat je absoluut niet op de verzoeken moet ingaan. Daarnaast meldt de berichtendienst dat ze nooit berichten zouden sturen met een verzoek om een extensie te installeren, en een bericht door te sturen naar contacten. WhatsApp wil iedereen adviseren: "Blokkeer altijd de verstuurder, lees het berichtje niet en verwijder het."


Sporten met internationaal model Ashley Graham en Dave & Donny Roelvink? Kom met vriendinnen naar de Glamour Health Challenge op 18 juni in de Amsterdam ArenaSunnery James Ryan Marciano zorgen voor opzwepende muziek en Jan Versteegh moedigt je de hele dag aan. Bekijk het programma en koop snel je tickets

Menu
Ads for you!

Hi you!

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Thanks a million!

Sluiten