Waarschijnlijk speelde je Monopoly al die jaren verkeerd. Ken je de officiële regels van 'vrij parkeren' en straten en stations kopen al?

Je hebt Monopoly je hele leven verkeerd gespeeld

Glamour somt op hoe het wel moet

Jij hebt vast en zeker al eens Monopoly gespeeld. Met je ouders op vakantie of met je vrienden tijdens game night, al dan niet scheldend en tierend omdat íemand niet tegen zijn verlies kan (guilty).

Heb je ooit eens de tijd genomen om de spelregels goed te bekijken? Zo niet, dan heb je het spel waarschijnlijk nooit volgens de officiële regels gespeeld.

1 Vrij parkeren

 • Hoe jij het (waarschijnlijk) doet:
  Je neemt een Kans- of Algemeen Fondskaart. Opeens moet je geld betalen (frustratie, waarom win jij nu nooit eens de tweede prijs in die schoonheidswedstrijd?). Dat geld gaat naar de pot in het midden van het Monopoly-bord. De lucky one die op Vrij Parkeren terechtkomt, mag dan al het geld uit de pot in eigen zak steken.
   
 • Hoe het moet:
  Als je op het vakje Vrij Parkeren komt, gebeurt er niets. Je hoeft niemand te betalen, maar ontvangt ook geen extra geld, ook niet uit de pot. Sterker nog, volgens de officiële regels bestaat er geen pot. Het geld dat je door Kans- of Algemeen Fondskaarten moet betalen, gaat naar de bank.2 Straten en stations kopen

 • Hoe jij het (waarschijnlijk) doet:
  Wanneer je het spel begint, mag je een straat of station kopen als je daar (als eerste) op belandt. Heb je geen geld voor of interesse in een nieuwe aankoop? Dan gaat het spel verder en is de straat of het station gewoon weer te koop voor de volgende pion die erop komt.
   
 • Hoe het moet:
  Volgens de officiële regels wordt het kaartje meteen doorverkocht als de speler die in de eerste instantie op het vakje kwam, geen interesse heeft. Deze speler mag niet meedoen met bieden. De andere deelnemers moeten een bod uitbrengen, zodat het object sowieso verkocht wordt. De hoogste bieder krijgt de straat of het station.
Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten