Naar aanleiding van het nieuwe seizoen Penoza blikken Pieter Bart Korthuis (scenarioschrijver), Diederik van Rooijen (regisseur) en Monic Hendrickx (Carmen) in een interview met de VARAgids terug op de hitserie.

Penoza behind the scenes: de dingen die je nog niet wist over de serie

Behind the scenes XXL

Staat zondagavond 27 augustus al geblokt in je agenda? De dag dat het vijfde en laatste seizoen (hallo zwart gat) van Penoza van start gaat. Naar aanleiding van het laatste seizoen blikken Pieter Bart Korthuis (scenarioschrijver), Diederik van Rooijen (regisseur) en Monic Hendrickx (Carmen) in een interview met de VARAgids terug op de Nederlandse hitserie.

Laatste seizoen
Korthuis, van Rooijen en Hendrickx blikken terug op het verhaal over Carmen, die na de moord op haar man terechtkomt in diens criminele wereld. Eerste feitje dat nog niet bekend was: Penoza zou in eerste instantie helemaal niet op de publieke omroep te zien zijn, maar op Talpa

Talpa
Korthuis legt uit: "Talpa was net begonnen en was op zoek naar een nieuwe serie. Ik was met Keyzer & De Boer Advocaten bezig en kwam geregeld in de rechtszaal om echte advocaten te volgen. Ik zat vaak naast de vrouwen van verdachten. Zo kreeg ik het idee over de misdaadvrouw. Johan Nijenhuis zei: dan noemen we het Penoza. Ik heb het gepitcht bij Talpa en ze vonden het geweldig."

Publieke omroep
Dat ging alleen niet helemaal volgens plan. Talpa werd van de buis gehaald en de serie werd stopgezet. Alleen toen was daar Brigitte Baake, eindredacteur drama KRO en goede kennis van Korthuis. Zij was enthousiast over het script en opperde om de serie naar de publieke omroep te halen. En zo geschiedde. 

Gooische Vrouwen
De switch van Talpa naar NPO was voor de scenarioschrijver en regisseur eigenlijk een geluk bij een ongeluk. Waar het eerst de 'Gooische Vrouwen van de onderwereld' moest worden, met lichtere dialogen en een verhaallijn richting comedy, hadden Korthuis en van Rooijen nu meer vrijheid om een serieuzer, gedurfder en 'minder commercieel' script te schrijven. 

Spice it up
Ook was het in instantie helemaal niet zeker dat Hendrickx de rol van Carmen zou gaan spelen (kunnen we ons nu toch totaal niet meer voorstellen?). "Ik deed de eerste auditie zo’n drie jaar voordat we de serie maakten. Toen het dichterbij kwam, was er twijfel of ik glamoureus genoeg was. Ik kreeg de vraag om glamourfoto’s te maken. Ik dacht: huh?", aldus de 50-jarige actrice. 

Blonde lokken
Door Hendrickx een Amsterdams accent en blond haar te geven zou ze weggaan van het Monic Hendrickx-gevoel. Al snel kwam de regie erachter dat Hendrickx, met of zonder blond haar, geloofwaardig overkwam: "We hebben het blonde haar geleidelijk laten verdwijnen. In seizoen drie was het gewoon Monic", vertelt Baake. 

Maar 1 seizoen
Nog een leuk weetje: Penoza zou eigenlijk maar 1 seizoen duren. Whut?! Zijn wij even blij dat dat tij is gekeerd. Korthuis: "Het rare: Penoza zou maar één seizoen krijgen. Aan het einde van seizoen 1 heeft Carmen alle schepen achter zich verbrand." 

Kijkcijferkanon
Maar Penoza bleek een groot succes voor Nederland 3. De pers was positief en de serie had goede kijkcijfers. En dus kwamen er meer seizoenen, thank god. Korthuis: "Het was wel een tour de force om haar geloofwaardig terug te laten komen. Het was echt een afgerond verhaal."

Penoza de film
Gelukkig hoeven we na seizoen vijf niet meteen in een diep, donker gat te vallen. Aan de tv-serie komt een eind, maar van Rooijen is druk bezig met het filmscript. "Ik ben momenteel de Penoza-film aan het schrijven. In mijn eentje. Of hij er gaat komen? Ik ga er wel vanuit. Ik ben al ver met het script en heb er goed contact over met de producent NL Film."

Grijze haren
Of de film de afsluiting van Penoza wordt? Als het aan van Rooijen ligt, wordt het definitieve einde nog even uitgesteld: "Dat weet ik nog niet. Carmen wil maar niet dood hè. Wie weet zien we haar uiteindelijk als grijze Penoza terug."

Het vijfde seizoen van Penoza start aanstaande zondag om 20:30 uur op NPO 3. Bij deze de trailer om alvast even op te warmen:

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten