Verkracht of niet? Geraldine Kemper vertelt aan Glamour over het nieuwe BNNVARA-programma.

Verkracht of niet? Geraldine Kemper vertelt over het programma dat gaat over seksueel grensoverschrijdend gedrag

"Voor sommige mensen was een specifiek geval zonder twijfel verkrachting, bij anderen juist totaal niet."

© Skyhigh TV

Verkracht of niet?’ De titel van het nieuwe BNNVARA-programma is aangrijpend genoeg om veel aandacht te trekken. Dat is precies wat de paneldiscussieleiders Geraldine Kemper en Tim Hofman willen.

Per aflevering kijken de presentatoren met veertien jongeren naar een op waarheid geïnspireerd drama over seksueel grensoverschrijdend gedrag, om er vervolgens over te discussiëren. Ook een advocaat, een officier van justitie van het Openbaar Ministerie, de oprichtster van het Centrum Seksueel Geweld, de politie en enkele ervaringsdeskundigen komen langs en geven hun visie op de case.

Glamour spreekt Geraldine over het project. Je leest het interview onder de trailer van 'Verkracht of niet'?

Bekijk hierboven de trailer van Verkracht of niet?


Waarom was het belangrijk voor jou om ‘Verkracht of niet?’ te maken?
“Omdat het belangrijk is om over de grens van seksueel overschrijdend gedrag te praten. Ik heb gemerkt dat die bij veel mensen ergens anders ligt. Daarom is communicatie rondom dit onderwerp enorm belangrijk.”

Wat voor vraagstukken komen er voorbij?
“We bespreken onderwerpen als: wanneer is iets verkrachting, aanranding of misbruik aan de hand van cases. Dit zijn niet de klassieke cases zoals de meesten die kennen, zoals een verkrachting waarbij het slachtoffer de bosjes in getrokken wordt. We bespreken drie cases waar het een grijs gebied is.”

Bleek dit in het programma daadwerkelijk een grijs gebied?
“Ja. Voor sommige mensen was een specifiek geval zonder twijfel verkrachting, bij andere juist totaal niet. Er was in het panel echt discussie. Als je zelf heel duidelijk het gevoel hebt dat iets juist is, dan is het raar als iemand het tegenovergestelde denkt.”

Waar ligt de grens, hoe denkt het slachtoffer en is de dader een dader, als deze persoon zelf niet doorheeft dat het te ver ging?

Wat voor cases worden er in het programma besproken?
"In de eerste aflevering bespreken we een case van een uit de hand gelopen feest, waarbij een jongen seks heeft met zijn ex. Een tweede case gaat over een mannelijke stagiair die wordt verleid door zijn bazin. En de derde betreft twee zussen waarbij de jongste seks heeft met de vriend van haar zus. De vraag is hierbij of ze allebei seks wilden, of dat er sprake was van dwang. Waar ligt de grens, hoe denkt het slachtoffer en is de dader een dader, als deze persoon zelf niet doorheeft dat het te ver ging? Door het gesprek binnen het panel wordt duidelijk dat het niet zo zwart-wit is. Ook een officier van Justitie en advocaat geven hun visie vanuit de juridische invalshoek."

Heb je daar een voorbeeld van?
"In de derde aflevering zie je iemand die erg flirt. Uiteindelijk komt het tot gemeenschap, waarbij ze de vriend van haar zus pijpt. Ze wil niet verder gaan dat dan. De vraag is of ze duidelijk genoeg zegt dat ze geen seks wil. Was haar non-verbale communicatie duidelijk genoeg, toen ze haar lichaam omhoog drukte? De vraag is of ze het met haar geflirt niet een beetje uitlokt. In veel gevallen wisten de panelleden niet dat dit verkrachting is."

Skyhigh TV

Je maakte eerder het programma Misbruikt. Is het een bewuste keuze dat jij je op dit onderwerp stort?
“Nee, helemaal niet. Het viel zo samen. Misbruikt was een ander soort programma. Ik heb nog nooit een discussieprogramma als ‘Verkracht of niet?’ gedaan. Het is een programma waarbij ik heel erg bezig geweest ben met de vraag: hoe ziet de maatschappij eruit? Hoe zit het eigenlijk?"

Wat voor boodschap hoop jij met Verkracht of niet? over te brengen?
“Ik hoop dat mensen gaan nadenken over hun eigen grens en hoe belangrijk het is om die te communiceren. Als je twijfelt of iemand of jijzelf het wel wil, dan is het belangrijk dat je dit uitspreekt. Dat klinkt logisch, maar dat is in veel gevallen niet het geval.”

Skyhigh TV

Kun je wat meer vertellen over de veertien jongeren die meedoen aan het programma?
“We maakten drie afleveringen en voor iedere aflevering waren er andere panelleden met een leeftijd tussen de 18 en 28 jaar oud. De vrouwen en mannen waren evenredig verdeeld."

Wat is je volgende project?
“Voor nu werk ik aan Trippers en 3 Op Reis.”

Wil jij je nu hard blijven maken voor dit onderwerp, of wil je die stempel niet krijgen?
“Ik vind het niet erg om een stempel te krijgen door programma’s waarin ik maatschappelijke thema’s behandel. Toen we voor het programma Misbruikt bij Eva Jinek zaten, hoorde ik achteraf van een psycholoog dat ze enorm veel mails had gekregen van cliënten die het fijn vonden dat het onderwerp besproken was. Daar doe je het voor. Het is mooi en bijzonder om te horen als mensen daardoor een stapje verder kunnen in hun verwerkingsproces.”

'Verkracht of niet?' is op 7, 14 en 21 november te zien om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten