De leukste interactieve musea in Amsterdam voor een creatieve staycation

Van marshmallow-zwembaden tot magische installaties; deze Instagram-waardige hotspots wil je bezoeken

wondr amsterdam
Wondr. Amsterdam

Door de huidige coronacrisis is het lastiger geworden om tijdens de zomer een vakantietripje te maken naar het buitenland. Maar daardoor is het des te leuker om erop uit te trekken in eigen land, en nieuwe plekken te ontdekken waar je anders niet zo snel heen zou gaan. Breng je je staycation of city trip door in Amsterdam en ben je op zoek naar een vernieuwende en creatieve activiteit, maar heb je geen zin om enkel kunst te kijken maar juist een nieuwe ervaring rijker te zijn, dan ben je bij deze interactieve musea aan het goede adres. Verrassende exposities vol interactieve installaties, kunstwerken en ruimtes nodigen je uit voor een magisch ervaring in een andere wereld. Van marshmallow-zwembaden tot infinity rooms en media-installaties die de huidige technologische en social media ontwikkelingen aan de kaak stellen. Deze ware Instagrammusea zorgen gegarandeerd voor een onvergetelijke middag.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 NXT Museum

Nxt Museum is een gloednieuw museum in Amsterdam dat op 29 augustus haar deuren heeft geopend. Het is het allereerste museum in Nederland dat zich volledig richt op mediakunst, waarin opkomende technologieën en digitale kunst samenkomen. Er zijn verschillende interactieve installaties van verschillende kunstenaars die wisselend te zien zijn, en aan elke bezoeker een volledig unieke ervaring geven. Zo is er onder meer het kunstwerk Distortions in Spacetime waarbij bezoekers de vorming van een zwart gat persoonlijk kunnen ervaren, en de Biometric Mirror - een gezichtsscanner die kritische vragen oproept over de belofte van algoritmes voor gezichtsherkenning.

Nxt Museum, Asterweg 22, Amsterdam-Noord

2 Wondr.

In een enorm pastelroze gebouw bevindt zich Wondr., een van de eerste zogenoemde Instagrammusea van Nederland. Altijd al afgevraagd hoe het voelt om in een bad van marshmallows te duiken of je onder te dompelen in een ballenbak-zwembad? Bij dit museum kun je het allemaal zelf ervaren. "Ons artistieke funhouse nodigt je uit om te verkennen, te voelen, te zingen, te dansen, te delen en je fantasie de vrije loop te laten," zo stelt het Instagram museum zelf. Er zijn talloze verschillende ruimtes waar je fantasie van op hol slaat, zo ook een ruimte die volledig bekleed is met paillettenstof, die van kleur verandert als je erover wrijft.

Wondr., De Meeuwenlaan 88, Amsterdam-Noord

3 Moco Museum

Het Moco Museum bevindt zich al enkele jaren op het Museumplein in Amsterdam, en is volledig gewijd aan street art en moderne kunst van de meest toonaangevende artiesten als Banksy, Andy Warhol en Damien Hirst. Door hun wisselende exposities van verschillende kunstenaars is er altijd iets nieuws te zien, waaronder ook interactieve kunstinstallaties. Zo vind je er nu onder meer de Reflecting Forward installatie van Studio Irma, een ruimt vol reflecterende spiegels en voorwerpen waardoor je je als het ware lijkt te bevinden in een oneindige ruimte. ⠀

Moco Museum, Honthorststraat 20, Amsterdam-Centrum

4 The Upside Down

The Upside Down is het grootste interactieve museum van heel Europa, en werd eerder dit jaar opgericht door Anna Nooshin. Het is het derde Instagrammuseum van de stad, dat bestaat uit maar liefst vijftien kamers en vijfentwintig decors en kunstinstallaties die samen de ‘ultieme Instagrammable Dutch Experience’ vormen volgens het museum. De meest opvallende ruimtes zijn, zoals de titel van het museum suggereert, plekken waar het net lijkt alsof je op de kop erdoor heen loopt. Hoewel ook in dit museum de nadruk ligt op het creëren van bijzondere ervaringen waarin social media centraal staat, wordt er tevens stilgestaan bij de kanttekeningen van de druk die social media met zich mee kan brengen, door installaties als het spiegeldoolhof.

The Upside Down, Europaboulevard 5, Amsterdam-Zuid

5 Youseum

De titel zegt het al, dit interactieve museum draait helemaal om jou. Hoewel het Youseum vol zit met Instagram-waardige plekjes die niet zouden misstaan op je stories of feed, gaat dit museum verder dan een mooi plaatje. Onderliggende thema's van de exposities zijn namelijk altijd verbonden aan maatschappelijke vraagstukken, gelinkt aan onder meer feminisme, identiteit en social media. Zo word je doormiddel van verschillende installaties aangespoord kritisch te zijn over de invloed van social media op jouw persoonlijke leven.

Youseum, Weesperzijde 150, Amsterdam-Oost

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur