Als het aan de milieucommissie van het Europees Parlement ligt, mag fosfaat niet langer toegevoegd worden aan bevroren vlees. Dat zou betekenen dat döner kebab (zoals het nu gemaakt wordt) verboden is.

Bye bye uitgaanssnack: er is een kans dat döner kebab illegaal wordt

Wat komt er nu op het late night snackmenu?


Ben je niet vies van döner kebab op een broodje, dürüm of pizza? We hate to break it to you; er is een kans dat het gerecht niet langer in deze vorm gemaakt mag worden. De milieucommissie van het Europese Parlement wil de toevoeging van fosfaat verbieden. En laat döner kebab nu nét die stof nodig hebben.

Fosfaat
Fosfaat wordt gebruikt bij vlees om snel uitdrogen te voorkomen. In Nederland mag het middel sinds 2014 toegevoegd worden aan vers vlees. Kebabvlees valt uit elkaar zonder fosfaat en heeft de toevoeging nodig om aan het spit te blijven hangen.

Regels
Er bestaan nog geen regels over fosfaat in bevroren vleeswaren. Maar als het aan de milieucommissie van het Europees Parlement ligt, wordt het toevoegen van fosfaat in bevroren kebabvlees illegaal.

Gezondheidseffecten
De reden van de mogelijke afschaffing zijn de effecten van fosfaat. Volgens de Belgische nieuwssite De Standaard laat een onderzoek uit 2012 zien dat de toevoeging kan zorgen voor hart- en vaatproblemen. Ook de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid onderzoekt op dit moment de gezondheidseffecten.

Voorstel
Omdat er nog geen regels vastgesteld zijn, doet de Europese Commissie een voorstel om het gebruik van de stof toe te laten. Tussen 11 en 14 december stemt het Europees Parlement hierover.

Verwachtingen
Als een absolute meerderheid tegen stemt, mag kebab niet langer op dezelfde manier gemaakt worden. Volgens De Standaard kunnen we verwachten dat het voorstel niet aangenomen wordt.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten