De gemeenteraadsverkiezingen zijn dit jaar belangrijker dan ooit. Twijfel jij nog of je moet stemmen? Na dit artikel ga jij zeker naar de stembus.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn dit jaar belangrijker dan ooit

We leggen je uit waarom

Vorig jaar was de opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen maar liefst 81,9 procent. Dit is hoger dan de afgelopen dertig jaar. Blijkbaar dringt het belang van de verkiezingen bij veel Nederlanders door. Gemeenteraadsverkiezingen klinken daarentegen voor veel mensen nog altijd als een ‘ver-van-mijn-bed-show’, maar ook die zijn erg belangrijk. 

Waarom stemmen?
We horen je denken: waarom zou ik gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen? Waarschijnlijk heb je zo’n 101 dingen waaraan je je tijd 'beter' kunt besteden, maar dit jaar is het misschien wel belangrijker dan ooit om te gaan stemmen op 21 maart.

Wat doet de gemeenteraad?
Waarom? Volgens NU.nl zijn er de afgelopen jaren steeds meer taken bij de overheid en de gemeente neergelegd. Logisch, want zij staan dichterbij ons dan de 'hoge piefen' van de landelijke partijen. Ze kunnen zich dus beter inleven in zaken die ons dagelijks bezighouden.

Te veel om op te noemen
Die dagelijkse zaken draaien niet alleen om simpelweg schone straten. Er is nog veel meer. Denk aan huizenbouw, wegen, veiligheid, milleu, zorg en uitkeringen, om maar even een paar dingen op te noemen. We kunnen nog heel wat zaken aan dit lijstje toevoegen, maar je snapt het punt, right?

Jij bepaalt
Conclusie: de gemeenteraadsleden houden zich met aardig wat taken bezig. Met de komende gemeenteraadsverkiezingen bepaal jij welke mensen over deze belangrijke zaken gaan beslissen.

Verdiepen
Elke gemeenteraad is samengesteld uit meerdere vertegenwoordigers van verschillende partijen. Logischerwijs mogen partijen met de meeste stemmen de meeste vertegenwoordigers leveren. Elke partij staat voor iets anders. Het is dus wel handig om je van te voren te verdiepen in hoe de partijen bepaalde dingen willen aanpakken en of je het daar wel of niet mee eens bent.

Stemmen voor dummies
Klinkt misschien saai, maar het is erg belangrijk en sneller gedaan dan je denkt. Kun je wel wat hulp gebruiken bij je keuze? Via deze website kun je aan de hand van je postcode opzoek naar een stemwijzer.

#girlpower
Misschien nog wel een overtuigend punt op zich: op dit moment is slechts 28 procent van de raadsleden een vrouw. Daar moet wat aan veranderen toch? Jouw stem kan het verschil maken.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten