Waar hebben orkanen hun namen eigenlijk aan te danken? En hoe weten we dat de volgende orkanen Lee, Maria en Nate zijn? De namen zijn al bepaald door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

Dit is hoe orkanen aan hun naam komen

Na José komt Katia, dan Lee en daarna Maria

© Getty Images

De afgelopen weken domineerden namen als Harvey, Irma en José het nieuws. Dat we het veel over de orkanen en de daarbij horende schade hebben, is logisch. Maar hoe komen orkanen eigenlijk aan hun naam? En hoe kan het dat we de namen van toekomstige orkanen al weten? 

Letters van het alfabet
De namen zijn al bepaald door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Er bestaat een lijst met namen voor stormen en orkanen in het Atlantische gebied. In deze lijst zijn de namen van orkanen voor de komende zes jaar vastgelegd. Voor elk jaar zijn er 21 namen bedacht, die op alfabetische volgorde worden afgegaan. Elke letter van het alfabet wordt gebruikt, behalve de letters q, u, x, y en z.

Arlene, Bret, Cindy
Dit jaar begonnen we met Arlene, hadden we daarna Bret en vervolgens Cindy. Aangezien Katia de laatste orkaan is die het Atlantische gebied geteisterd heeft, is dit de elfde orkaan van dit jaar. Als je nog nooit van orkaan Arlene hebt gehoord, is dat niet gek. Tropische stormen krijgen namelijk ook al namen, net als stormen of orkanen die alleen boven de zee blijven.

Van begin af aan
Als de zes jaar voorbij zijn, begint de WMO weer vooraan aan de lijst. Dat betekent dat de orkaannamen hergebruikt worden. Hierbij zijn er echter wel uitzonderingen: een land waarin een orkaan is geweest kan bepalen of de naam nog terugkomt of niet.

Van de lijst af
Zo hebben de Verenigde Staten er bijvoorbeeld voor gezorgd dat Katrina van de lijst werd gehaald na de catastrofale gevolgen van de orkaan in 2005. Of we de naam Irma over zes jaar weer terug gaan zien, is aan Nederland. Sint-Maarten, dat bij ons land hoort, heeft immers veel schade geleden door de orkaan.

Genderongelijkheid 
Vanaf 1953 gebruikte het WMO alleen vrouwennamen voor orkanen. In 1979 kwam hier verandering in. Mannen- en vrouwennamen werden vanaf dat moment om en om verdeeld over de lijst: na Sean komt Tammy, daarna Vince en vervolgens Whitney. Wel zo eerlijk.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten