Met Oud en nieuw, een verjaardag, of zomaar: er zijn zo veel redenen om een ballon in de lucht te laten. Maar er is één veel belangrijkere reden om het níet te doen: milieuvervuiling.

Dit is waarom je nooit ballonnen de lucht in mag laten

Doen wij dus mooi nooit meer

© Sagar Patil

Met Oud en nieuw, een verjaardag, om een wens te doen, om een random iemand een kaartje te sturen via de lucht of gewoon zomaar, omdat het kan; er zijn zo veel redenen om een ballon de lucht in te laten. Maar er is één veel belangrijkere reden om het níet te doen: milieuvervuiling.

Uit het oog, uit het hart
Wat je misschien niet beseft wanneer je een ballon de wijde wereld in laat gaan, is waar deze terecht komt. Stichting De Noordzee weet dat wel. Tijdens hun Boskalis Beach Cleanup Tour maken vrijwilligers ieder jaar de Noordzeekust schoon. Dit jaar vonden ze na één week al resten op het strand van meer dan 1900 ballonnen.

Het probleem
Vrijwilligers van Stichting De Noordzee ruimen ballonresten apart op om aandacht te vragen voor het probleem dat ballonnen veroorzaken. Het oplaten van een ballon lijkt misschien onschuldig, maar is allesbehalve. Vaak worden ballonnen door de wind meegevoerd naar de zee. Wanneer ze kapotgaan en leeglaten, komt het rubber in het water te liggen.

Het gevolg: het water wordt vervuild door rubber van de ballon en plastic van de linten en ventielen die aan de ballon zitten; Dieren zien de rubberen resten aan voor voedsel en worden ziek; Vogels raken verstrikt in de plastic sierlinten die aan de ballonnen vastzitten.

Maatregelen
Hoewel de Tweede Kamer vier jaar geleden al een poging deed het oplaten van ballonnen te verminderen in Nederland, vindt het nog steeds veel plaats. Ballonresten is nog steeds één van de vijf meest gevonden afvalresten op Nederlandse stranden. Een aantal gemeenten (zoals Ameland en Terschelling) heeft al een verbod ingevoerd op het oplaten van ballonnen. Stichting De Noordzee hoopt dat anderen dit voorbeeld volgen.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten