Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker doet uitspraak over afschaffing van de zomertijd.

Europa is eruit: de zomertijd wordt afgeschaft

Tik, tak, tik, tak

© Fredrik Öhlander Unsplash

Elke laatste zondag van maart en oktober verzetten we netjes onze klokken één uur, wat voor velen onder ons voor verwarring zorgt. Zo ontstond de discussie over het wel of niet afschaffen van de zomer- en wintertijd. Daar is nu uitspraak over gedaan. 

Zomertijd
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei eerder over de afschaffing van de zomertijd: “De mensen willen het, dus we gaan het doen”. Dat de mensen het willen, bleek te kloppen: tachtig procent van miljoenen Europeanen stemde voor de afschaffing van de zomertijd.

De uitspraak
Gisteren tijdens de Europese Troonrede in Staatburg gaf Jean-Claude ons het verlossende antwoord: vanaf 2019 wordt de zomertijd officieel afgeschaft en is het verzetten van de klok geen Europese regel meer.

What to do?
Elk land dat lid is van de Europese Unie mag zelf beslissen of ze de klok blijven verzetten of niet. Het is wel de bedoeling dat buurlanden dit besluit samen nemen, om te voorkomen dat er te veel verschillende tijdzones ontstaan. In maart 2019 moeten alle lidstaten hun definitieve keuze maken of ze voor zomer- of wintertijd kiezen. 

Wintertijd
Eind oktober dit jaar moet de klok nog wél gewoon verzet worden naar de wintertijd. Dat betekent dat de klok één uur achteruit gaat. Oftewel: één uur langer slapen.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten