Het zijn moeilijke tijden voor Facebook. Na het Cambridge Analytica-schandaal is er nu een 'geheim' onthuld: Facebook heeft toegegeven dat het privégesprekken van gebruikers in Messenger analyseert.

Facebook geeft toe: je gesprekken op Facebook Messenger worden geanalyseerd

Het bedrijf heeft een ‘goede reden’ voor deze schending van je privacy

© Getty Images

Het zijn moeilijke tijden voor Facebook. Het bedrijf van Mark Zuckenburg ligt onder vuur vanwege het privacy schandaal van vorige maand, waarna veel gebruikers het platform boycotte.

Nu is er een nieuw ‘geheim’ opgedoken: Facebook heeft toegegeven dat het privégesprekken van gebruikers in Messenger analyseert.

Voorkomen van ‘echte schade’
In een interview met Vox laat Zuckenburg weten dat het bedrijf privé interacties op Messenger op dezelfde manier analyseert als openbare content. Hij verwijst daarbij naar een incident in Myanmar waarbij mensen probeerden om ‘echte schade aan te richten’.

Via de berichtenfunctie van Facebook communiceerden zij hierover. "Onze systemen detecteren dat er iets aan de hand is," legde de Facebookoprichter uit. "Wij stoppen die berichten."

Automatische systemen
Aan Bloomberg legt Facebook uit hoe dit in zijn werk gaat. "Wanneer je een foto verzendt, scannen onze geautomatiseerde systemen dit met behulp van technologie voor fotovergelijking om bekende afbeeldingen te detecteren," verklaard het bedrijf.

"Wanneer je een koppeling verzendt, scannen we deze op virussen. Facebook heeft deze geautomatiseerde hulpprogramma's ontworpen, zodat misbruik minder voorkomt op het platform."

De berichten worden niet door mensen gelezen
Aan Cosmopolitan UK bevestigt Facebook dat de enige reden voor het scannen van de inhoud is dat de zo community-normen worden gehandhaafd. Zo zegt een woordvoerder: "Het privé houden van je berichten is de prioriteit voor ons, we beschermen de community met geautomatiseerde systemen. Dit gebeurt niet door mensen."

Meer transparantie
De bevestiging dat Facebook Messenger-gesprekken op deze analyseert komt nadat Facebook de privacy-instellingen en het gegevensbeleid heeft bijgewerkt naar aanleiding van het Cambridge Analytica-schandaal.

"We kunnen beter uitleggen hoe we misbruik bestrijden en verdachte activiteiten onderzoeken. Dit gebeurt ook door de inhoud te analyseren die mensen delen", leggen ze uit in een blogpost. Of dit voor alle gebruikers voldoende is om het platform te blijven gebruiken, is nog maar de vraag.

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten