Alles leuk en aardig met alle vuurpijlen en rotjes die massaal worden afgestoken tijdens Oud en Nieuw, maar veilig is het niet. Minister Ferd Grapperhaus wil daarom nog dit jaar het gebruik van knalvuurwerk verbieden.

Geen knalvuurwerk meer dit jaar: kabinet wil verbod instellen

En dat is niet de enige maatregel die ze willen treffen

© AJ Garcia

Alles leuk en aardig met alle vuurpijlen en rotjes die massaal worden afgestoken tijdens Oud en Nieuw, maar veilig is het niet. Jaarlijks veroorzaakt vuurwerk honderden gewonden en soms zelfs doden. Dat wil Ferd Grapperhaus niet met een grapje (haha) voorbij laten gaan. De minister van Justitie en Veiligheid wil nog dit jaar het gebruik van knalvuurwerk verbieden. 

Klaar mee
Afgelopen december gaf de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) de Tweede Kamer al het advies om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Volgens de OVV zorgt vuurwerk niet alleen voor overlast, maar ook voor onnodig veel gewonden. Genoeg reden voor minister Grapperhaus en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat om een voorstel in te dienen om rotjes nog dit jaar van de Nederlandse straten te bannen. 

Hou het bij sterretjes
Allereerst willen de twee ministers dat er zo snel mogelijk een verbod wordt ingesteld op rotjes. Daarnaast willen ze dat bij de verkoop van vuurpijlen ook verplicht stabiele afschietbuizen, veiligheidsbrillen en aansteeklonten moeten worden verkocht. 

VVD is tegen
Die laatste maatregel is schappelijk, zo vinden ook andere partijen. Echter, over de eerste wordt flink geruzied. Zo laat de VVD weten dat ze tegen dit verbod zijn en niet zullen instemmen met het voorstel. Liever zien ze dat er een strengere aanpak komt op illegaal vuuwerk. Of het voorstel er daadwerkelijk doorheen komt, blijft dus nog even de vraag. 

Weg ermee
Als het aan Grapperhaus en Van Veldhoven ligt, worden nog meer regels ingevoerd om het gebruik van vuurwerk te beperken. Zo willen ze ook het het tijdvak waarin vuurwerk mag worden afgeschoten verkleinen. Dat kan nu nog tussen 18:00 uur op Oudjaarsdag en 02:00 uur 's nachts op Nieuwjaarsdag

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten