Behoor jij tot de categorie mensen die hun groente en fruit niet was? Dan denk je voortaan wel twee keer na bij het eten van groente en fruit na het lezen van dit artikel.

Is het nu echt nodig om groente en fruit te wassen?

Voor eens en voor altijd duidelijkheid

Er zijn twee typen mensen in het leven: zij die groente en fruit altijd netjes wassen en zij die het uit het bakje meteen in hun mond stoppen. Behoor jij tot die laatste categorie? Dan denk je na het lezen van dit artikel wel twee keer na bij het eten van groente en fruit.

Bestrijdingsmiddelen
De voornaamste reden om je groenten en fruit te wassen is vanwege gewasbeschermingsmiddelen. Deze worden gebruikt om ziektes bij groenten en fruit te voorkomen en de groei te bevorderen. Goed voor het voedsel dus, maar minder voor ons.

Parasieten
Daarnaast kunnen er parasieten op je groenten en fruit zitten door uitwerpselen van dieren. Als je een goed immuunsysteem hebt, dan kan dit weinig kwaad, maar mensen met een minder goede weerstand kunnen hier ziek van worden.

Bacteriën
Hoewel op veel soorten groente en fruit staat dat ze door de fabrikant gewassen zijn en dus vrij van bestrijdingsmiddelen en parasieten, is dat geen goede reden om ze zelf niet meer te wassen.

Denk je maar in: nadat het voedsel de fabrikant verlaat, wordt het door nog een tiental andere mensen aangeraakt. De bezorger brengt het naar de supermarkt, daar neemt iemand het aan en de vakkenvuller legt het in de schappen.

Appels of peren
En dan hebben we het nog niet eens over alle mensen die twijfelen of ze nu appels of toch peren willen om vervolgens een van beide producten weer terug te leggen of mensen die hoestend en niesend over de afdeling lopen. 

Wassen geblazen dus
Volgens het Voedingscentrum is het daarom altijd goed om groente en fruit onder stromend water te wassen tegen bacteriën, zoals salmonella en listeria (welke voedselinfectie kunnen veroorzaken) en ziektekiemen. Uit onderzoek blijkt dat een wasbeurt van dertig seconden al effect heeft. 

Menu
Ads for you!

Hi you!

We zien dat je een adblocker gebruikt, die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Glamour.
Dit vinden wij jammer, want daardoor missen we inkomsten die we hard nodig hebben om jou
de meest awesome content te bieden. Wil je ons helpen? Merk dan onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel! X Glamour!

Sluiten